начало

Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща

Проблем с връчване на нотариална покана!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Проблем с връчване на нотариална покана!

Мнениеот Melly » 03 Ное 2012, 01:46

Е, ако това дето изписахме до тук не е помощ..., явно говорим на различни езици и по тази причина оставам неразбрана. Да ви призная, не държа да бъда разбирана.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот omi_san » 03 Ное 2012, 03:34

Melly написа:Е, ако това дето изписахме до тук не е помощ..., явно говорим на различни езици и по тази причина оставам неразбрана. Да ви призная, не държа да бъда разбирана.

Жалко е, че всъщност аз останах погрешно разбран...........
omi_san
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Ное 2012, 10:33

omi_san написа:
Melly написа:Е, ако това дето изписахме до тук не е помощ..., явно говорим на различни езици и по тази причина оставам неразбрана. Да ви призная, не държа да бъда разбирана.

Жалко е, че всъщност аз останах погрешно разбран...........

Вие сте разбран добре от четящите и отговорилите, но явно Вие не сте разбрал същността на написаното. Ако е налице нарушение на сключения договор от една от страните / в случая от наемодателя /, можете да го съдите за това нарушение. Останалото е работа на колегата, който ще се запознае подробно с документите Ви и ще формулира конкретното искане към съда. Затова, ангажирайте си колега, който да Ви консултира и тогава заедно да вземете най - подходящото решение!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот omi_san » 03 Ное 2012, 11:22

nk7702n написа:Останалото е работа на колегата, който ще се запознае подробно с документите Ви и ще формулира конкретното искане към съда. Затова, ангажирайте си колега, който да Ви консултира и тогава заедно да вземете най - подходящото решение!

Ако имаше такъв "колега" дали сега щях да вися тук? Времето си върви, а аз не знам как и какво конкретно трябва да предприема, а наемодателя ми ресва тока и прави каквото си иска...
Добре, айде тогава да питам така: има ли някой от Вас, който е съгласен да ме консултира лично, да се запознае с документите и да изгради защитата ми? РАЗБИРА СЕ, ЧЕ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ!
Всички Вие тук явно знаете за какво става въпрос, изказвате мнения, доказвате си кой от кого разбира повече, а аз не успявам да схвана нищо... И то по-точно КАКВО КОНКРЕТНО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ и какви са конкретните стъпки, които трябва да предприема, защото аз трябва да го направя!

Ако наистина някой иска да ми помогне конкретно, нека ми пише лично съобщение... Аз ще се свържа с него!
omi_san
Младши потребител

Мнениеот p_n_n » 03 Ное 2012, 12:30

Прави са колегите, които Ви съветват да не губите повече време и да се обърнете към друг адвокат за запознаване с пълната документация по казуса.
Що се отнася до това:
omi_san написа:Ако имаше такъв "колега" дали сега щях да вися тук? Времето си върви, а аз не знам как и какво конкретно трябва да предприема, а наемодателя ми ресва тока и прави каквото си иска...

...ако посочите от кой град сте, ще Ви насочим към конкретен колега, който да Ви даде най-правилните насоки.

Успех.
p_n_n
Потребител

Мнениеот omi_san » 03 Ное 2012, 15:27

Да, poli_g... Не знам всеки от вас колко разбира от производство, но определено аз разбирам по-малко от Вашата материя тук... От малък град съм, вярно е, мога да потърся адвокат и в "по-големия" град, но и това вече съм го направил - на вашите "колеги" просто не им се занимава! Основния мотив за отказа е, че този проблем можел да се разреши само на местно ниво (като самоуправство по 323 НК) и трябвало да търся местен адвокат, който имал позиции в РП и полиция... А местните адвокати, които се занимават основно с НК казват, че съм имал невероятно тъпанарския късмет да попадна на "най-терсене" прокурора и на най-неподходящия полицай, който в момента чакал преназначаване и за това "не му трябвала беля на главата"...
Всеобщото схващане и мнение е, че в момента ДОГОВОР НЯМА (защото бил надлежно прекратен). Аз знам, че той не е надлежно прекратен, обаче не съм възразил срещу това когато е трябвало, защото не съм знаел, че трябва. Или наистина моят проблем НЯМА решение, или наистина аз съм най-големия идиот на света!

Най-малкото, не следва ли аз по някакъв начин да информирам наемодателя, че не приемам договора за прекратен и да изложа мотиви за това?

Получаването на лични съобщения ми е активирано....
omi_san
Младши потребител

Мнениеот Melly » 03 Ное 2012, 15:54

Вашият път на защита е общият исков процес! Наистина потърсете колега адвокат, който след запознаване с документите да организира защитата ви чрез гражданския съд.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот omi_san » 03 Ное 2012, 17:26

poli_g написа:спирам по темата, защото излиза, че всички апелираме да си наемете колега, а само вие не искате да разберете защо.

Дано не ви се поврежда бойлера или пералнята, че ако тогава всички започнат да апелират да си извикате майстор и няма такъв, ще разберете за какво става въпрос... :)

Благодаря!
omi_san
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 03 Ное 2012, 20:16

Напиши от къде си, посочи e-mail адрес, все някой ще ти се обади, надявам се.
Понеже в момента съм ангажиран, след малко ще ти напиша някои неща по твоя казус.
Последна промяна neutralen на 03 Ное 2012, 20:37, променена общо 1 път
neutralen
Активен потребител

Мнениеот omi_san » 03 Ное 2012, 20:22

neutralen написа:Напиши от къде си, посочи e-mail адрес, все някой ще ти се обади, надявам се.
Понеже в момента съм ангажирам, след малко ще ти напиша някои неща по твоя казус.

Много благодаря!
Дай лично съобщение...
omi_san
Младши потребител

Мнениеот lowerbg » 03 Ное 2012, 21:05

Категорично нямаш друг избор, освен да атакуваш и то с рогата напред. Някои колеги биха те посъветвали да търсиш контакт с наемодателя и варианти да се споразумеете но при тази ситуация ми се струва глупаво. В практиката ми има много случаи, подобни на твоя, когато съм тръгвал на споразумения но никога не съм спечилил с това. Твоя наемодател дава ли си сметка какво прави или си мисли че те държи в ръце и може да те изнудва всякак до тогава, докато го търпиш?
Тук става въпрос за явно самоуправство (323 НК) но аз не знам дали някоя прокуратура ще сработи в случая освен ако не намериш пряк контакт и то с разбран прокурор. Иначе няма да стане. А това, че договорът ти не е прекратен е ясно, защото само съдебната власт може да реши дали е така или не. Вече ти казаха, че това ще го решиш по общия исков ред, но едва ли ще се справиш сам. Търси помощ около теб.
Нотариалната покана може и да се приеме за връчена (ако разбира се нотариуса е изпълнил условието на чл. 50 ал.4 ГПК) но дори и да е така, това не значи че договора е прекратен и то "окончателно" както казваш. Тази покана има за цел да докаже, че си информиран за нещо чрез нотариус, но това "нещо" не значи, че е вярно само защото те информират чрез нотариуса.
lowerbg
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 03 Ное 2012, 22:25

Искам да ви обърна внимание върху следното:
Когато страни по Договора за наем са търговци, този договор се квалифицира от Търг.закон /ТЗ/, като договор за оперативен лизинг, който е малко по различен от договора за наем по смисъла на ЗЗД.
Съществен елемент на лизинговия договор е СРОКЪТ - определен период от време, за който наемателят се е договорил с наемодателя да наеме съответния актив, който срок не може да се анулира без да се наруши споразумението. Това означава, че никоя от страните по лизинговия договор не може едностранно да прекрати договора, преди изтичане на срока за който е сключен освен на основания, предвидени в самия договор. А срокът на вашия договор е 4 години.
Договорът има силата на закон за страните, които са го сключили. Страната, която пречи за изпълнението на договора / в случая - спирането на тока/, дължи обезщетение за причинените вреди от неизпълнението/забавата.
Начинът на защита е Иск по чл.79 ал.1 от ЗЗД.
Прави впечатление, че за Нотариалната покана сте научили от МВР, но съответния служител ви е отказал да прочетете съдържанието, което ме навежда на мисълта, че този служител е в близки отношения с наемодателя и се опитва да ви окаже натиск /противозаконно/ да напуснете имота - става въпрос за злоупотреба със служебното положение, щото след като "нотариалната покана" е до вас, тя не представлява служебна тайна и служителя на МВР, следва да ви я даде да я прочетете, а тя след като е в МВР, би следвало да има някаква преписка по повод на тази "нотариална покана". А служителите на МВР разбират от нак.право, колкото и от гражданско право. Така че не стойте, а действайте - заведете цитирания Иск срещу наемодателя като поискате изпълнение на договора, заедно с обезщетение за вредите. А за действията на МВР имайте едно наум.
Дано това, което ви пиша да ви помогне да се ориентирате в обстановката.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот omi_san » 04 Ное 2012, 11:08

doc03 написа:
neutralen написа:и служителя на МВР, следва да ви я даде да я прочетете

Е с това изби рибата :D , г-н разбирач * ...
От какво "следва" ? А ако следва, може ли нормата, а аз ще почерпя ? !
Защо да му я дава да я чете ? След като е влязла в преписка, вече Е за служебно ползване. А за това си има норма !
Нали питащият не я е получавал поканата и не знае какво пише там ? Защо да узнава от полицията ? Пак питам - от къде изведохте, че "следва" ?
* Не за пръв път казвам, че тук е пълно с разбирачи, които мътят главите на хората с разни неща, от които и грам не вдяват.

* Ако постнеш конкретно запитване в един английски форум, поне 10 души ще ти отговорят точно и добронамерено;
* Ако постнеш в руски форум, поне 10 души ще ти отговорят също точно, но ще има още 10 души, от които всеки ще постави по още един въпрос, свързан с това, което ти питаш;
* Ако постнеш в български форум, веднага ще се намерят поне 10 души, които да ти обяснят колко си тъп, тези, които ще се опитат да ти помогнат действително, ще са не повече от 2-3, но за всеки от тях ще има по още 10, които ще им кажат колко са тъпи, без да дадат нещо конкретно по поставения постинг...

Господи, защо сме такива българите?!?
omi_san
Младши потребител

Мнениеот alexandar25 » 04 Ное 2012, 11:23

Ти всъщност, какво точно искаш, знаеш ли ?
Колко колеги ти отговориха?
Хайде пак прочети постовете по-горе, помисли и съм сигурен, че ще намериш правилният начин за това, какво да направиш.
Спри да се подиграваш с хората, които са си направили труда да ти отговорят и то пределно изчерпателно! :evil: :evil:
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот omi_san » 04 Ное 2012, 12:15

doc03 написа:Районният съд няма да се самосезира, четейки форума, а относно МВР-то - дори и прокуратурата да достигне до обвинение, това няма да Ви възстанови щетите.

Между другото, такъв ли Ви е договорът ?

ДОГОВОР ЗА ЛИЗИНГ
Днес, ......................................., 20... г., в гр/с. ...........................................,
се сключи настоящият договор между:
..............................................................................................................................................,
наричан накратко Лизингодател, от една страна
и от друга страна ..............................................................................................................,
наричан накратко Лизингополучател.

СТРАНИТЕ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА СЛЕДНОТО:

I. ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА
1. (1) Лизингодателят отдава за временно и възмездно ползване за определен срок ...................................................................................................................................... (индивидуализира се обектът)
(2) Страните се задължават след изтичане на срока на договора и след заплащане на всички дължими лизингови вноски да сключат окончателен договор за покупко-продажба.
2. Страните се споразумяват обекта да бъде предаден, съответно приет в състояние и вид, описани в приемопредавателен протокол, приложен към договора (Протокол ?).
II. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ
3. Лизингодателят се задължава:
а) да предаде обекта за ползуване в състояние, уговорено между страните и фиксирано в приемопредавателен протокол в срока, посочен в този договор;
б) да осигури на Лизингополучателя свободно и необезпокоявано използуване на обекта до изтичане срока на ползуването му.
в) да не прехвърля собствеността си върху обекта на трети лица до изтичане срока на ползуването му.
4. Лизингополучателят е длъжен:
а) да ползува обекта според указанията на Лизингодателя и според неговото предназначение;
б) да полага грижата на добър стопанин за имуществото на лизингодателя, което ползва;
в) да отстранява повреди, свързани с обикновеното ползуване на обекта за своя сметка;
г) да заплаща уговорените вноски.

Извини ме, Док... Нямах намерение да засягам никого, най-малкото защото съм твърде далеч от нивото на всеки един, който е писал тук. Относно полиция и прокуратура - да, вече знам, че те не могат да решат въпроса, но ще внеса още едно пояснение - защо първото, което направих, беше да пусна жалба до РП с копие до РУП: защото това е вторият случай на спиране на тока от наемодателя! Първият път беше преди няколко месеца, когато въобще не ставаше въпрос за прекратяване на договора. Тока беше спрян (просто така!) с една ехидна усмивка! Аз веднага се обърнах към РП и РУП и само след час на моя наемодател му беше съставен протокол за самоуправство, а тока беше пуснат.... Сега стана същото, само дето не се стигна до пускане на тока и някакви други действия, защото "договорът бил прекратен и наемодателя вече не бил "наемодател", а просто собственик на имота, в който аз не съм никой" - това го цитирам дословно!
И, не! Договорът ми не е този! Имам съвсем друг договор, за който в полицията ми казаха също и следното: "вие сте се защитили на 100% с този договор, който въобще не е в полза на наемодателя".... А какво излезе? Кой се оказа незащитеният? И каква е работата на полицията въобще да тълкува и преценява договора?!? РП все още не е издала постановление по тази предварителна проверка, въпреки, че го знам какво ще е то, когато излезе... Късно снощи, друг местен адвокат ми каза все пак да изчакаме постановлението на РП, след което ще преценим какво да се прави по-нататък. На-доброто може би щяло да бъде ако се опитаме да се споразумеем с наемодателя "в рамките на добрия тон". Аз не вярвам на такова споразумение и за мен това не е решение! Много пъти вече се опитвах да се споразумявам с тях (между другото, нито веднъж те не се съгласиха на допълнителни споразумения в писмен вид!) и резултата е налице...
А нещото, което най-много ме притеснява е, че чакайки (неизвестно какво!) ние губим време, а и вероятно изтърваме някакви срокове! Не може безконечно да се седи и да се чака, без да се предприемат някакви конкретни мерки и от някъде да се тръгне...
omi_san
Младши потребител

Мнениеот omi_san » 04 Ное 2012, 12:26

doc03 написа:Сега стана същото, само дето не се стигна до пускане на тока и някакви други действия, защото "договорът бил прекратен и наемодателя вече не бил "наемодател", а просто собственик на имота, в който аз не съм никой" - това го цитирам дословно!

Това кой го каза ?

Полицаят, който извършва проверката...
omi_san
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 04 Ное 2012, 12:34

Господин omi_san, полицаят не е служителят, който следва да се произнесе по въпроса има ли прекратен договор или не и дали е нарушен този договор за наем. Затова няколко пъти колегите Ви насочиха към завеждане на гражданско дело срещу наемодателя по общия исков ред. Най - доброто за Вас е да отидете при колега адвокат с всички документи и той да прецени какви стъпки да се предприемат. Действително губите ценно време вместо да бъдете активна страна. Не знам защо сте решил, че пътят е чрез образуване на НП за самоуправство. :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот omi_san » 04 Ное 2012, 12:36

doc03 написа:Полицаят се е направил на "решаващ" орган, А НЕ Е ТАКЪВ.
Нотариалната покана изобщо не Ви е носена (закачана, лепена и пр.). Съставена е от някой юрист след второто спиране на тока, а е представена направо в полицията за да си оправдае наемодателят незаконните си действия.
п.п. Униформен полицай ли се занимава с това ?

Не е униформен полицай. Дори не го и знам какъв е, според днешните им звания, длъжността му също не ми е известна, но знам, че често се занимава с подобен род преписки и отдавна е в системата... А поканата е занесена в полицията след като наемодателят беше повикан да даде обяснения. Да, поканата е съставена от юрист - бивш следовател и аз добре знам кой е той... Имам чувството, че всички в момента знаят, че никога нищо не ми е било залепяно никъде, никой нищо не ми е връчвал, обаче всички се базират именно на тази покана: връчена, срока на предизвестието е изтекъл и КРАЙ!
omi_san
Младши потребител

Мнениеот omi_san » 04 Ное 2012, 12:38

nk7702n написа:Господин omi_san, полицаят не е служителят, който следва да се произнесе по въпроса има ли прекратен договор или не и дали е нарушен този договор за наем. Затова няколко пъти колегите Ви насочиха към завеждане на гражданско дело срещу наемодателя по общия исков ред. Най - доброто за Вас е да отидете при колега адвокат с всички документи и той да прецени какви стъпки да се предприемат. Действително губите ценно време вместо да бъдете активна страна. Не знам защо сте решил, че пътят е чрез образуване на НП за самоуправство. :roll:

Нищо не съм решил, а и нищо не мога да реша сам... Вече казах, че последният Ваш "колега" от снощи, в лична среща, ми каза да чакаме постановлението на РП, но аз и без това знам, че то няма да бъде в моя полза.

А проверката е на етап, в който се чака постановление, след като полицая е дал мнение...
omi_san
Младши потребител

Мнениеот omi_san » 04 Ное 2012, 12:53

doc03 написа:Оми Сан отдавна е разбрал, че МВР не е пътят. Надявал се е с изпълняване на задължението "превенция, предотвратяване и пресичане" пак да му се пусне тока със съдействието на МВР, ама не е станало.
Оми Сан отдавна е разбрал, че му е нужен адвокат, но няма такъв наоколо. Човекът го каза няколко пъти, а то стана като "тавата с баничките".

Нещото, с което исках да помогна, е да му дам насока как да обърне нещата при проверката, но единствения начин сега вече е в прокуратурата - нови факти и обстоятелства :arrow: връщане за допълнителна проверка с продължен срок. (Двама свидетели, че никой не е идвал да Ви търси на адреса, нищо не е било лепено и закачано никъде ... Все има някоя квартална съвест, дето виси там пред входа и знае всичко.)

п.п. Дано да е постановление, а не по И-89, защото тогава ефектът е - "преписка няма".

БЛАГОДАРЯ, ДОК!
Постановление ще има, въпреки, че знам какво ще пише в него... Ясно е, че то трябва да се обжалва пред ОП, но дали резултата няма да е същия? Аз вече говорих веднъж с въпросния полицай, който извършва проверката, като изрично му подчертах, че полицията (като институция, а не лично той!) не трябва да се произнася по това дали има договор или не. Молята жалба е срещу конкретното действие "спиране на ток", а не да се проверява дали съществуващия договор е прекратен или не? След като разбрах, че всички избиват на тази нотариална покана, аз поисках да се направи проверка дали наистина е връчена или не, като казах, че за това може да бъде сигнализирина и Камарата на Нотариусите за успоредна такава... Но полицая ми каза, че "не било работа на полицията да прави такава проверка и че тя е обект на съвсем друг ред"... Ок, аз знам, че е така, но след като приемаш, че има такава "връчена" покана и се базираш именно на това, че е връчена, тогава провери и дали моите твърдения не са верни в тази връзка! Как така се приема едно твърдение за вярно, без да се провери и обратното, при наличие, че то съществува?!? Това не било тяхна работа...
А дали те въобще знаят кое им е работа? И що за цирк е това?
А някои от адвокатите, с които вече разговарях, не искат да се заемат с това, защото прокурора, който разпоредил проверката, бил "много терсене"...
omi_san
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ