начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Защита на база данни между две държави...

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Защита на база данни между две държави...

Мнениеот pastet1989 » 28 Окт 2012, 23:19

Въпросът ми е продължение от темата за правата върху база данни.

Накратко: в Русия и страните-членки на ЕС съществува закон, който защитава неоригиналните бази данни, независимо от това, дали те са обект на защита на авторското право. Примери за това са жълти страници, фирмени каталози, спортни резултати, телефонни указатели итн. Въпросният закон защитава самите данни, а не структурата на подредба, когато в събирането на въпросната база е вложено съществено инвестиране в труд и/или пари.

В другите страни не съществува подобен закон.

Въпрос: Да приемем, че има сървър в щатите, където няма подобен закон за защита, на който е качена база данни, собственост на фирма/човек от ЕС, където има закон за защита на базата. Ще бъде ли престъплението копирането на тази база данни, дори ако речем в закона на ЕС пише, че базата е защитена, където и да се намира (не съм проверил дали го пише, питам теоретично).

Въпросът си задавам от любопитство, тъй като доколкото съм запознат, в международното интернет право се гледа закона на страната, на чиято територия е извършено престъплението (се намира сървъра с изкопираната база данни). В случая ако това е Америка и там това не е престъпление, ще бъде ли ако е престъпление според закона на ЕС? Или бидейки извън юрисдикцията на ЕС няма да бъде и единствените закони, които важат ще са законите на Америка?

Ще се радвам някой компетентен да ми отговори, благодаря предварително!
pastet1989
Нов потребител

Re: Между две държави...

Мнениеот TheOldMan » 29 Окт 2012, 00:49

pastet1989 написа:Въпросът си задавам от любопитство, тъй като доколкото съм запознат, в международното интернет право се гледа закона на страната, на чиято територия е извършено престъплението (се намира сървъра с изкопираната база данни)

А престъплението не е ли самото притежаване и ползване на базата данни? Т.е. защо мислите че територията на престъплението е САЩ, а не вашето местоположение?
По тая логика ако обера банка и изкарам парите в ЮАР не мога да бъда съден - предмета на престъплението е в държава с която нямаме спогодба? :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pastet1989 » 29 Окт 2012, 20:37

Защото аз разсъждавах по същия начин като теб докато не се консултирах с двама адвокати и ми казаха, че "територия на престъплението" е територия на която се ощетява страната която би предявила иск.
Примерът беше ако има защита в щатите и базата е там, а сървърът който копира базата е в ЕС (където има защита) и ми казаха, че тогава няма престъпление. И да, в твоя пример по това, което те ми обясниха, ако в ЮАР обирането на банки не е престъпление, си ОК.
pastet1989
Нов потребител

Мнениеот pastet1989 » 29 Окт 2012, 20:39

И защото като се замисля, трявба да има 1 законодателство, което да се гледа, не може и на двете държави. В такъв случай наистина ми звучи логично да се гледа това на държавата с ощетената страна.
pastet1989
Нов потребител

Мнениеот bulgarus » 30 Яну 2013, 17:45

pastet1989 написа:Въпросът си задавам от любопитство, тъй като доколкото съм запознат, в международното интернет право се гледа закона на страната, на чиято територия е извършено престъплението (се намира сървъра с изкопираната база данни).

Така е.

pastet1989 написа: В случая ако това е Америка и там това не е престъпление, ще бъде ли ако е престъпление според закона на ЕС? Или бидейки извън юрисдикцията на ЕС няма да бъде и единствените закони, които важат ще са законите на Америка?

Това обаче и в САЩ е нарушение, макар и не срещу авторските права на създателя/правоносителя на базата данни, а за нелоялна конкуренция.
bulgarus
Младши потребител

Назад към Интелектуална собственост