- Дата и час: 01 Дек 2024, 01:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Kазуси с МПС !!!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Kазуси с МПС !!!
Здравейте !
Какво мислите по следните възможности и въпроси:
1. Дадох МПС-то си с пълномощно на едно ФЛ срещу определена сума ("покупка") с уговорката да минем пред нотариус до две седмици - за продажбата му по официален ред. Минаха 2 месеца, а от него- ни вест ни кост :) Мога ли да обявя колата за национално издирване, да се обърна ли към прокуратура и полиция, какво мога да направя след като сам се на**** ?
2. От какво мога да се притеснявам- може би че исканията за плащане на данъци за колата ще идват отново за мен ?Какво мога да направя за това и Има ли и други опасности за мен?
3. Кажете ми , какво става в случай че- се мине продажбата пред Нотариус, но приобретателя не прехвърли колата в КАТ - каква глоба се дължи, ако примерно се прехвърли в КАТ след 1 година ? Защото мой познат пък направи точно това- мина нотариус и после не отиде в КАТ - какви рискове носи с оглед глоби, данъч. задължения и сигурност за собственоста си- транслирана ли е тя преди да има нов талон и могат ли да го търсят от данъчното за данъци за колата или всичко остава по партидата на стария собственик? рискува ли ревендикация?
Моля дайте мнения , ако знаете нещо по-вече по тези въпроси
С благодарност към всички !!!!!
Какво мислите по следните възможности и въпроси:
1. Дадох МПС-то си с пълномощно на едно ФЛ срещу определена сума ("покупка") с уговорката да минем пред нотариус до две седмици - за продажбата му по официален ред. Минаха 2 месеца, а от него- ни вест ни кост :) Мога ли да обявя колата за национално издирване, да се обърна ли към прокуратура и полиция, какво мога да направя след като сам се на**** ?
2. От какво мога да се притеснявам- може би че исканията за плащане на данъци за колата ще идват отново за мен ?Какво мога да направя за това и Има ли и други опасности за мен?
3. Кажете ми , какво става в случай че- се мине продажбата пред Нотариус, но приобретателя не прехвърли колата в КАТ - каква глоба се дължи, ако примерно се прехвърли в КАТ след 1 година ? Защото мой познат пък направи точно това- мина нотариус и после не отиде в КАТ - какви рискове носи с оглед глоби, данъч. задължения и сигурност за собственоста си- транслирана ли е тя преди да има нов талон и могат ли да го търсят от данъчното за данъци за колата или всичко остава по партидата на стария собственик? рискува ли ревендикация?
Моля дайте мнения , ако знаете нещо по-вече по тези въпроси
С благодарност към всички !!!!!
- ИТИ
Re: Kазуси с МПС !!!
Уважаеми г-не/г-жо,
В този случай е от съществено значение с какви права сте упълномощили лицето. Ако сте го упълномощили да продава автомобила на себе си или на трети лица, вашето присъствие при нотариус при продажбата на автомобила не е необходимо. Сделката ще се осъществи след като лицето представи пълномощното, с което Вие сте го упълномощили.
В този случай е от съществено значение с какви права сте упълномощили лицето. Ако сте го упълномощили да продава автомобила на себе си или на трети лица, вашето присъствие при нотариус при продажбата на автомобила не е необходимо. Сделката ще се осъществи след като лицето представи пълномощното, с което Вие сте го упълномощили.
- Благородна
Aко сте упълномощили лицето само да ползва автомобила, то можете да оттеглите пълномощното, ако то не изпълни уговорката, която сте имали. Напълно сте прав, че ако автомобила не е станал собственост на друго лице данъците ще дължите Вие.
- Благородна
не би трябвало да мине сделката за продажба на автомобила пред нотариуса без твоето лично участие защото е геобходимо да се представят пред него и декларации по чл226 от ДПК и за сем и имущ положение а ти такивяа не си му дял /иначе и те трябва да са нот заверенил
- boba-1
Мерси, а какво мислите по другите поставени ?-и
Някой знае ли нещо такова ?
Някой знае ли нещо такова ?
- ИТИ
Re: Другите ?-и :-)
...освен да не си получиш колата обратно никога, макар че все още е твоя собственост.
3. Собствеността се прехвърля със сключването на договора, така че няма опасност от ревандикация, но глоби май че има, за размера не знам.
3. Собствеността се прехвърля със сключването на договора, така че няма опасност от ревандикация, но глоби май че има, за размера не знам.
- Койчо от Конаре
По т. 3 - задължението за уведомяване на КАТ и ДП е за купувача - в случай, че не спази съответните срокове, глобите са за негова сметка - не зная точните размери.
Ако все пак от ДП търсят отговорност от продавача за неплатени данъци, достатъчно е той да представи договора за продажба, от който се вижда, че собствеността е прехвърлена.
Ако все пак от ДП търсят отговорност от продавача за неплатени данъци, достатъчно е той да представи договора за продажба, от който се вижда, че собствеността е прехвърлена.
- sonya
- Младши потребител
Има и друг проблем - ако той катастрофира от полицията,Кат ще търсят вас, защото колата се води на ваше име и ще падне голямо размотаване и обясняване!
- s
Да, вярно; и фишовете, ако колата е спряла някъде, ще ги пишат за него.
- Койчо от Конаре
В полицията ми казах да подам Жалба за обсебване на МПС-то. някой правил ли е такова нещо ?
- ИТИ
Това,че няма заверени декларации по чл.226 не е пречка ,след като има пълномощно (нот.заверено) упълномощеният може да ги подпише като изрично се добови,че в качеството му на упълномощен се подписва , единствената пречка която може да има е ако събственика на МПС-то го е придобил по време на брака и в пълномощното не е участвала съпругата или съпруга . Мисля ,че последващият ход трябва да е изпращане на Нотариална покана с която да бъде уведомен за отнемането му на пълномощното изцяло и чак тогава да се търси съдействие от МВР ,прокуратура и т.н.
- nsv
- Младши потребител
Той няма нотар заверено пълномощно. пратих покана на адреса му по лична карта, но няма разписка за получил !
- ИТИ
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|