начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

преместване на нотариус в друг район

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

преместване на нотариус в друг район

Мнениеот rr » 08 Апр 2004, 09:52

Две дела по този казус са решени във ВАС - 5444 и 5446 от 2003г. и двете в полза на нотариусите.Отменят мълчаливия отказ на МП и връщат молбите за произнасяне по същество.Единият колега иска да се премести от гр.Средец в гр.Бургас , а другият от гр.Ботевград в гр.София.Според мен на същото основание може да изгърми и насрочения конкурс на 10.05.Като едното нищо ВАС ще реши, че първо МП трябва да се произнесе по всички молби за преместване и чак тогава да обяви конкурс за останалите незаети места.........Как мислите?
rr

Re: преместване на нотариус в друг район

Мнениеот рери » 08 Апр 2004, 10:44

прочетох двете решения. заявленията за преместване са от 2003 година, тоест още не е бил обявен този конкурс. Заявления за преместване в друг съдебен район от действащи нотариуси могат да се подават по всяко време. По тази логика, ако се чака да се удовлетворят желанията им за преместване, никога не би могло да се обяви конкурс за заемане на вакантни места , защото винаги ще има желаещ нотариус да се премести някъде другаде. Искам да кажа че заявлението за преместване, няма нищо общо с насрочването на конкурса. Е по първото дело- имало е незаети вакантни места в софия, за които изобщо не е бил обявяван конкурс и нотариуската си подала заявление
рери

Мнениеот 123456 » 09 Апр 2004, 13:03

същественото тук да се разтълкуват понятията "открито място по чл.10 от ЗННД" и "важни причини" съобразно разпоредбата на чл.34 б от ЗННд която дава възможност за преместване на действащ нотариус в друг съдебен район на действие.
Според мен само при обявен конкурс тъй като изрично ЗННД визира единствено конкурсното начало за заемане на незаети места.т.е че местата се заемат с конкурс, ако има открито място по чл.10 от ЗННД за нотариус.т.е в контекста на това положение следва да се прецени има ли открити места за посочените райони и налице ли е твърде разтегливото и неизяснено от законодателя понятие "ако важни причини налагат това".
С други думи според мен законодателя е създал една "привилегия" на действащите наториуси при важни наложителни обстоятелства да могат да се преместват в друг район.
ето защо и двата визирани от вас случая при които са отменени мълчаливите отказа на министъра за преместване тапърва ще се решават от административния орган отговарят ли на посочените изисквания.
Според мен и двете отправени искания на нотариусите са недопустими тъй като не са направени извън срока визиран в заповедта на министър за насрочване на конкурс на 10.05.2004г.,т.е много преди да са били обявани места за заемане.

Освен това,считам,че
123456

Мнениеот 123456 » 09 Апр 2004, 13:06

същественото тук да се разтълкуват понятията "открито място по чл.10 от ЗННД" и "важни причини" съобразно разпоредбата на чл.34 б от ЗННд която дава възможност за преместване на действащ нотариус в друг съдебен район на действие.
Според мен само при обявен конкурс тъй като изрично ЗННД визира единствено конкурсното начало за заемане на незаети места.т.е че местата се заемат с конкурс, ако има открито място по чл.10 от ЗННД за нотариус.т.е в контекста на това положение следва да се прецени има ли открити места за посочените райони и налице ли е твърде разтегливото и неизяснено от законодателя понятие "ако важни причини налагат това".
С други думи според мен законодателя е създал една "привилегия" на действащите наториуси при важни наложителни обстоятелства да могат да се преместват в друг район.
ето защо и двата визирани от вас случая при които са отменени мълчаливите отказа на министъра за преместване тапърва ще се решават от административния орган отговарят ли на посочените изисквания.
Според мен и двете отправени искания на нотариусите са недопустими тъй като са направени извън срока визиран в заповедта на министър за насрочване на конкурс на 10.05.2004г.,т.е много преди да са били обявани места за заемане.
С други думи подали за заявления преди да са били обявени места за заемане.
123456

Мнениеот rr » 09 Апр 2004, 13:49

по твоята логика след като е обявен конкурса на 10.05. действащи нотариуси могат да подават моллби за преместване в други райони/в какъв срок според теб?/ и след това да обжалват евентуалния отказ на министъра пред ВАС.Т.е конкурсът ще се проведе едва след като приключат всички тези дела и кога ще стане това?
rr

Назад към Общи дискусии