Привет,
Студентка съм по право първа година.
Имам следния казус и моля за мнение:
Семейство (родители и 2 дъщери) има семейно жилище апартамент. По-голяма дъщеря, пълнолетна, от години не живее в семейното жилище, а в друг град. По-малката дъщеря (също пълнолетна) живее с родителите си в семейното жилище. В един момент, родителите заедно с живееща при тях по-малка дъщеря решават да извършат следната сделка. Дъщерята (посредством банков кредит) закупува от тях семейния апартамент, като тя ще остане да живее в него, а родителите й с получените от кредита пари ще си закупят по-малък двустаен апартамент в същия град.
Въпроса ми е - възможна ли е тази сделка (продажба към низкодящ сродник, който не е единствен - в случая има и друго лице с такъв статус) и може ли по-голямата дъщеря да оспори веднага или след време сделката, тъй като родителите й я оставят без наследство (поне без този апартамент в частност) ?
Благодаря ви предварително !
- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на имот към низходящи сродници ?
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Продажба на имот към низходящи сродници ?
Колега, в професионалният си живот ще срещате всякакви ....ексцентрици, което не означава, че всякакви техни щения ще бъдат уважавани от решаващия съд.
Горното, в превод, означава, че е възможно да заведе какъвто иска иск, друг въпрос е уважаването му ( според мен ще е загуба на време и средства).
Теглете кредит, плащайте по банков път продажната стойност и смело в попрището жизнено.... на средата.
п.п. Наследство се открива към дата на смъртта на наследодателя, сега имате просто разпореждане със съсобствен недвижим имот придобит по време на брака, ерго наследници, в правен аспект, няма.
Горното, в превод, означава, че е възможно да заведе какъвто иска иск, друг въпрос е уважаването му ( според мен ще е загуба на време и средства).
Теглете кредит, плащайте по банков път продажната стойност и смело в попрището жизнено.... на средата.
п.п. Наследство се открива към дата на смъртта на наследодателя, сега имате просто разпореждане със съсобствен недвижим имот придобит по време на брака, ерго наследници, в правен аспект, няма.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Колега, в професионалният си живот ще срещате всякакви ....ексцентрици, което не означава, че всякакви техни щения ще бъдат уважавани от решаващия съд.
Първо съм колежка,но няма значение...
Иначе, и аз си мислех за това, че реално няма наследство, но от друга страна има прехвърляне на имуществото на родителите (макар и възмездно) към само едното дете, а другата дъщеря остава без дял... т.е. да разбирам, че родителите могат без проблем да продават към някое от децата си ?
- pepi93
- Нов потребител
pepi93 написа:poli_g написа:Колега, в професионалният си живот ще срещате всякакви ....ексцентрици, което не означава, че всякакви техни щения ще бъдат уважавани от решаващия съд.
Първо съм колежка,но няма значение...
Иначе, и аз си мислех за това, че реално няма наследство, но от друга страна има прехвърляне на имуществото на родителите (макар и възмездно) към само едното дете, а другата дъщеря остава без дял... т.е. да разбирам, че родителите могат без проблем да продават към някое от децата си ?
Да, ясно ми стана, че сте от женски пол ( ползвала сте ж.р. на "студент"), но все таки думата колега няма ж.р., защото colega/ae идва от латински и е в м.р.
В останалата част правилно сте схванала мисълта ми.
- Гост.
- Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|