Здравейте.
Имам възрастен човек,който е собственик на имот, а аз се грижа за него(той ми е дядо)-както полагам грижи за него,така и го потпомагам финансово(храна,плащане на ток,вода,данъци,ремонти,правя му финансови преводи от чужбина,когато не съм в България ...........и други ежедневни нужди,които изникват.
Тъй като прехвърлянето на имота,чрез нотариуса си е бомащина и документите,които трябва да изкарам(община,удостоверения.............) и ако бъда честен не знам,дали ще имам нерви да се занимавам.(Още повече,че пътувам често).
Има ли как ,ако не прехърляне(това става чрез нотариус),да сключим договор за гледане и наследяване след това с помоща на юрист и как трябва да бъде формулиран(Ще ходя другата седмица при юрист,но все пак искам да съм поне малко подготвен).
Знам ,че най добрият вариант е ,чрез нотариус ,но ме интересува има ли как да стане чрез юрист.
Благодаря ви предварително.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 14:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имотен казус
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имотен казус
Не, сделки на разпореждане с недвижим имот се осъществяват пред нотариус.
И, да- дядото упълномощава колега, който да го представлява пред различни институции и го снабди, от негово име и за негова сметка, с всички изискуеми за сделката документи. Вие няма как да се снабдите с тях, защото не сте собственик.
Когато отидете при колегата, обезателно му обяснете какво точно престирате на дядо, защото с това често пътуване ( разбирайте често отсъствие) ДГИ не е вашият договор. Особено ако има и други наследници ( неточно, но да не обяснявам роднинските връзки) на дядото.
За самата сделка няма правна пречка да бъдете представляван от пълномощник.
И, да- дядото упълномощава колега, който да го представлява пред различни институции и го снабди, от негово име и за негова сметка, с всички изискуеми за сделката документи. Вие няма как да се снабдите с тях, защото не сте собственик.
Когато отидете при колегата, обезателно му обяснете какво точно престирате на дядо, защото с това често пътуване ( разбирайте често отсъствие) ДГИ не е вашият договор. Особено ако има и други наследници ( неточно, но да не обяснявам роднинските връзки) на дядото.
За самата сделка няма правна пречка да бъдете представляван от пълномощник.
- Гост.
- Старши потребител
Ако съм ви разбрал правилно ,това което искате да ми кажете е,че без нотариус(заверка при нотарус) не може да стане-т.е юрист ще помогне за изготвянето на документите/представляването му и други неща,ако изникнат от юридическа гледна точка,но самият договор (или която форма е удачна в случая) няма как да стане без нотариус и само юрист няма как да свърши нещата-трябва обезателно нотариус-така ли ?
- lexcho12
- Младши потребител
Правилно сте ме разбрал- само нотариус е властен да изповяда сделката( има едно изключениe, но не ви касае).
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря ви много за компететната информация.
Поздрави
Поздрави
- lexcho12
- Младши потребител
за съжаление в РБ и нотариусът е задължително да е юрист, а какви невероятни юристи са нотариусите всички знаем
- rourke
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|