Здравейте!Случаят е следният:
Аз и моят брат притежаваме наследствен апартамент от родителите ни.Жилището е празно и аз го ползвам за живеене за не повече от 3 месеца годишно тъй, като работя извън този град в, който се намира.Преди 2 години брат ми почина и неговата съпруга веднага след това ми заяви, че ако не освободя апартамента изцяло за да го пуснем под наем- то тогава съм длъжна да и плащам за половината от жилището наем на нея и аз до този момент го правя.Въпросът ми е длъжна ли съм да и плащам въпросният наем ежемесечно, защото не съм съгласна да се отдаде жилището под наем, както тя настоява.Благодаря ви и успешен ден!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 14:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Законно ли е да плащам наем на другия собственик?
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Законно ли е да плащам наем на другия собственик?
Дължите й правото и тя да ползва имота, а не наем.
Само ако откажете да я допускате, ще й дължите наем за полагаемата й се част от имота, предполагам 1/2 и то след като има доказателство, че отказвате.
Само ако откажете да я допускате, ще й дължите наем за полагаемата й се част от имота, предполагам 1/2 и то след като има доказателство, че отказвате.
-
narina - Потребител
mgeorgieva1974 написа:то тогава съм длъжна да и плащам за половината от жилището наем на нея и аз до този момент го правя
mgeorgieva1974 написа:длъжна ли съм да и плащам въпросният наем ежемесечно
Закон за собствеността написа:Чл. 31. (1) Всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им.
(2) Когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Само да не се заблудите от цитираната разпоредба, че ако писмено Ви поискат плащането на наем, то задължително го дължите.
Достатъчно е да НЕ възпрепятствате ползването на общия имот и от другия собственик.
Ако се стигне до спор, той/тя от своя страна трябва да доказва "ползата, от която са лишени..." и ако докаже този факт, тоест Вие съзнателно ограничавате свободния й достъп, само тогава има право на наем, съответен на нейния дял, за времето, за което е лишена от момента на "писменото поискване".
От друга страна, ако ескалират отношенията помежду Ви, може да се стигне и до делба, резултатът от която да не Ви удовлетвори.
Всъщност, щом толкова много държите на това жилище, защо не предложите да изкупите дяла на снаха си?
Достатъчно е да НЕ възпрепятствате ползването на общия имот и от другия собственик.
Ако се стигне до спор, той/тя от своя страна трябва да доказва "ползата, от която са лишени..." и ако докаже този факт, тоест Вие съзнателно ограничавате свободния й достъп, само тогава има право на наем, съответен на нейния дял, за времето, за което е лишена от момента на "писменото поискване".
От друга страна, ако ескалират отношенията помежду Ви, може да се стигне и до делба, резултатът от която да не Ви удовлетвори.
Всъщност, щом толкова много държите на това жилище, защо не предложите да изкупите дяла на снаха си?
-
narina - Потребител
Благодаря всички за отговорите и насоките относно моя проблем.Държа да подчертая, че аз никога не съм я възпрепятствала да ползва жилището- просто тя не желае да го ползва, а целта и е да се отдаде цялото под наем. Дори наскоро направих някои наложителни ремонти и тя дори не пожела да заплати нужните разходи.
- mgeorgieva1974
- Младши потребител
mgeorgieva1974 написа:.....Дори наскоро направих някои наложителни ремонти и тя дори не пожела да заплати нужните разходи.
Длъжна е. И без поискване.
Дори и да не бяха съвсем "наложителни", пак има хипотеза, в която ще дължи.
Все пак, чисто човешки, тя наистина губи. Разберете се, измислете начин имота да носи облаги и за нея - от човечност, може и да не е "правно"издържано, но ще е "справедливо" /това често са несъвместими понятия/.
За последното колегите ще ме линчуват, та ще си приготвя по-дебелата кожа...
-
narina - Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|