начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване на договор.Отношения наемател-наемодател.

Казуси за недвижими имоти

Прекратяване на договор.Отношения наемател-наемодател.

Мнениеот yordanova_84 » 08 Фев 2012, 17:27

Здравейте!
Преди четири месеца аз и съпругът ми сключихме договор за наем.Срок на договора- 1календарна година.Не е нотариално заверен.Имахме и устна договорка, че апартамента няма да бъде продаван в същия този срок.
Преди седмица разбрахме,че жилището е продадено.Фирмата със която сключихме договор казват,че след като те вече не са собственици трябвало да прекратим всякакви отношения с тях ,че нямат никакви задължения към нас.Да сме били сключели нов договор с новите собственици.
Аз съм бременна в 9 -тия месец и не съм съгласна да се изнасям и местя точно сега посред зима.
Искам да попитам какви са правата ми и мога ли да е възползвам от този член :
Според чл. 237, ал. 3 от ЗЗД Наемодателят дължи обезщетение на Наемателя за вредите, които му е причинил, като предсрочно го е лишил от ползване на наетия (вече продаден) имот. Това се урежда чрез съда.
Мога ли да търся някаква неустойка?Трябва ли да заведа дело? или може би иск?Как точно се урежда чрез съда?
Благодаря Ви предварително за отговорите :)
Лек ден желая!
yordanova_84
Нов потребител

Re: Прекратяване на договор.Отношения наемател-наемодател.

Мнениеот yordanova_84 » 09 Фев 2012, 10:41

Моля отговорете ми.Спешно е!
yordanova_84
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 09 Фев 2012, 11:02

След като сте били във владение на имота при прехвърлянето на собствеността , то договорът обвързва приобретателя(купувачът) като договор за наем с неопределен срок.Ако новия собственик прекрати договора с писмено 1-месечно предизвестие , то Вие може да търсите вредите си от наемодателя си(разходи по преместването,ако се наложи да плащате по-голям наем и т.н.)..Отговорността се реализира по съдебен ред.Може първоначално да предявите претенциите си чрез заповед за изпълнение по чл.410 ГПК , а ако наемодателят оспори да ги докажете с установителен иск в съда.Следва да докажете вредите си.Може директно да заведете осъдителен иск.Ангажирайте си адвокат , който да зашити в максимална степен правата Ви.

Успех!

П.П.
Неустойка може да търсите само ако е изрично предвидена в договора за наем.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Фев 2012, 11:08

"Как точно" във форума не може да се посочи изчерпателно.
Неустойка можете да търсите, ако е уговорена. Плюса й е, че не доказвате вредите, а направо търсите уговорената сума (или тази сума плюс горница, но ако вредите надхвърлят неустойката - и за това се иска доказване).
"Да заведете дело" значи да предявите иск. Съдът обаче няма да реши въпроса бързо.
Щом сте бременна в 9 месец, по-практично е да се опитате да се свържете с новите собственици, да се разберете нещо с тях, да си подпишете по възможност договор.
И в двата случая е добре да ползвате професионална помощ, защото самоделките водят до неочаквани проблеми в много случаи. Но това си зависи от Вас.
И да се разберете с новите собственици, не е изключено да имате и основателна претенция спрямо старите. С оглед това, което пишете обаче, предявяването на иск в момента не е точно първата Ви цел.
Горе-долу толкова точно може да се отговори в тази форма на комуникация.
П.П. Колегата ме е изпреварил, но мисля да не редактирам мнението си - и в двете има какво да научите.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот yordanova_84 » 09 Фев 2012, 11:26

Много Ви благодаря за мненията и съветите!
yordanova_84
Нов потребител

Назад към Имотни казуси