начало

20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас 20 години затвор за сириеца, който прегази двама полицаи в Бургас

паркиран автомобил - проблем?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

паркиран автомобил - проблем?

Мнениеот maiova » 06 Дек 2011, 19:32

Привет :)
Темата на моя проблем не знам до колко точно е правен казус, но опитите ми да намеря информация по въпроса в интернет бяха неуспешни. Затова се обръщам тук за помощ или по-скоро информация.
Имам кола, която повече от половин година не карам (сериозна повреда е причината за сега да отлагам ремонта). Колата е паркирана пред блока, пред едно помещение, което някога е било магазин за козметика (малко помещение, по-малко и от един гараж) избрах това място по две причини.
1. пада ми се под балкона и така един вид си я наглеждам
2. не пречи на никого, или поне така смятах...

От 2-3 месеца помещението пред което е паркирана колата има нови наематели. Ползват го като офис, мисля (не съм много сигурна). Не мина много време кога съседка ми предаде искането на наемателите да си махна моята кола, защото те нямало къде да си паркират тяхната. Не обърнах внимание на странната за мен "молба" Все едно ми казваха "Стани куме да седна". Днес обаче получих призовка от полицията, по повод оплакване точно за паркираната ми кола. За това че стояла толквоа много време не се карала и пречила. Та ще трябва да се срещна с г-н полицая по този повод, а на мен ми се искаше да съм малко по-подготена. Като цяло какъв е статута на тази жалба? (подадена е в полицията) Впредвид жалбата, аз мога ли да си настоявам че колата ми не пречи, и че става въпрос за жилищния блок, в който е домът ми? Как изобщо се тълкува израза "колата пречи"? Грубо, какви са сценариите при подобен проблем?

Ами това е от мен за сега, хубава вечер :)
maiova
Нов потребител

Re: паркиран автомобил - проблем?

Мнениеот TheOldMan » 06 Дек 2011, 23:22

Поискайте документ за статута на помещението.
1. Ако все още се води гараж - ще трябва да си махнете колата,но може да "натопите" собственика за незаконно преустройство на помещението, или наемателите за упражняване на търговска (или каквато и да е друга) дейност в непригодено за тази цел помещение... :) Предполагам не са искали разрешение от вас за преустройството? :)
2. Ако не се води гараж, или е било гараж но са му сменили предназначението - можете да паркирате пред него, ако оставяте достатъчно разстояние (да речем 2 метра) пред него, и мястото където колата е паркирана не е тротоар.
Третия вариант е наемателите да отидат в общината и да си изкарат разрешение за "служебен абонамент" за това място, което поради обясними причини няма да искат да направят.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот maiova » 08 Дек 2011, 18:56

Привет :)
Първо се извинявам за закъснелия си коментар :)
В общи линии това, което сте написали се припокрива с това, което ми каза и съответния инспектор. Поговорихме си, трябваше да давам и аз моята гледна точка в писмен вид. Написа ми се съответната препоръка да спазвам закона за движението и един протокол че е имало жалба срещу мен. И това е. От мен зависи дали ще има за в бъдеще проблеми по този въпрос или не. Колата ми има повреда, не я карам в момента, ако има поне 3-4 души, които потвърдят, че колата не се кара в период 6 месеца, КАТ могат да ми я вдигнат. Аз после да ходя да си обеснявам, че колата дефакто НЕ Е спряна отдвижение и пр. Да си призная не ми харесва ситуацията, в която се намирам. Освен аз и съответния полицейски служител е на мнение, че имам пълното право да си паркирам колата там. Той е бил на място и е видял, че не съм в нарушение (колата не е на тротоара, в тревна площ, пред входа на кооперацията...). Наемателя на помещението не е платил право за паркиране от пред, а и аз не съм точно пред неговия офис. Съвсем малка част от задната ми част на колата влиза в периферията на офиса. Колата ми е малка и има на къде още малко да я изместя. Та ... така споделих си болката, тази вечер ще видя къде ще си избутам колата ... утре сунтринта преди работа ще ида до църквата да си запля свещичка. Да се помоля докато си оправя колата, тя да не запречи на друг наемател, съсед... знам ли.

П.С. Приятели ме съветват като видя колата на наемателите паркирана на вече свободното място, аз да подам жалба. Моето мнение, че с таквиа хора, ако мисля да се занимавам ще трябва да съм като тях. С много свободно време и да водя доста скучен живот, че да си търся разнообразие с подобни неща. А аз определено съм много далеч от този тип хора... (не знам да се радвам ли... да съжалявам ли...)

Хубава вечер от мен :)
maiova
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 08 Дек 2011, 19:39

А вие в контакт с тези наематели влезли ли сте?
Просто един нормален приятелски разговор, обяснете им причините по които не си оправяте колата, че скоро ще го направите и така.
Може би ако ви бяха помолили с някакви доводи - пренасят стока и т.н., вие щяхте да им влезете в положението.
Аз също имам една кола, която ми носи сантиментална стойност (спомен от близък) и просто си плащам данъците и си седи на паркинга. Все още никой не е коментирал, ама знам ли..... но не със злоба, а с добро.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Дек 2011, 23:42

maiova написа:... ако има поне 3-4 души, които потвърдят, че колата не се кара в период 6 месеца, КАТ могат да ми я вдигнат.

Това съгласно кой закон? Правилник, наредба, заповед, нещо?
Как така ще ви вдигат колата? Ако искам ще я карам, ако искам - няма.
Какво значи "да я карам"? Ако я паля всеки месец и правя едно кръгче около блока, след което я връщам пак на същото място, това брои ли се за "каране"? Колко км на ден/месец трябва да й въртя, за да се брои една кола за "карана"?
Изобщо... кой ви каза тая небивалица? По тая логика 2/3 от колите трябва да се "вдигнат" и да се закарат (не мога да си представя къде обаче...). Ако колата се изкарава поне веднъж в годината (за да отиде на собствен ход до пункта за годишен технически преглед), значи може да си стои колкото си поиска. И никой "копче" не може да ми каже.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот maiova » 09 Дек 2011, 12:29

Привет отново :)

Относно коментара на nikiboy , ако бяха влизали в директен контакт с мен най-малкото щях да го споема в постовете си. От самата им постъпка за мен личи че тия хора, не искат да говорят с мен, освен с посредник. Всеки ден ме виждат да отивам на работа, всичко е въпрос на желание. Друго, въпросния офис, не работи със стока, че да се налага да има възможност за паркиране на автомобил. А и плюс това закона им позволя точно в качеството на фирма, ако имат нужда от подобно място да го платят. Нещо което те не са направили Проблема на хората, е че когато дойдат в офиса си искат да си паркират пред него :). Обаче тук идва и другия пробем, офиса им е 2/3 от размера на един гараж, т.е. аз не съм им пред офиса, но и те няма как да паркират точно пред него. За целта аз трябва да си махна моята кола :)
Относно възможността за вдигане на колата. Миналта година (карам по памет на базата на разговор проведен с адвокат) е внесен и приет закон, който разрешава коли, които ако не са вдвижение повече от 6 месеца да бъдат вдигнати. Закона така е направен, че предварителна проверка за колата, дали е с платени данъци гражданска отговорност и пр. не се прави. Собственика после трябва да го доказва това. Поне това разбрах, не съм юрист, не помня точно по кои закони и пр. е това. (тук предполагам има по-комптентни лица, които могат да дадът по-добри раззяснения.) Хубаво е че всички са на мнение, че в случея като моя никой не можел "копче" да ми каже. Но дефакто ... освен да си преместя колата (което направих) друго разумно действие на намирам. Нещо не ми е в природата да се карам или да се инатя че съм права. Рискувам да провокирам наемателите да се саморазправят с мен, нещо на което българина е доказъл, че е много добър.

хубав ден от мен :)
maiova
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Дек 2011, 01:23

:lol: Районният съвет си е сериозна структура, с него шега не бива!
nk7702n
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ