начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Как става призоваване на съсобственик на длъжник????

Казуси за недвижими имоти

Как става призоваване на съсобственик на длъжник????

Мнениеот petyo73 » 08 Ное 2011, 01:05

Може ли някой да ми помогне. Как става призоваване на съсобственик на длъжник. Оказва се в България, че това е невъзможно. В случая не може да се назначи особен представител, тъй като лицето не е длъжник т.е. не е страна по делото. Ако членовете от семейството откажат да приемат писмото, то не може да бъде лепнато на вратата и да се счита за редовно призован както е с длъжника. Човекът който трябва да призовем е съпруга на длъжник. Имуществото което е обект на принудително изпълнение не може да бъде продавано без да е уведомено лицето съсобственик, а тя е в Гърция. Постоянният и адрес и е в България. Съсобственика - не е длъжник по делото и си идва в България, но от кметството не я призоваха. Оправдаха се, че не са я открили, а то май си беше укриване, нали се очакваха избори... Кажете какво да правя????
petyo73
Младши потребител

Re: Как става призоваване на съсобственик на длъжник????

Мнениеот law_master » 08 Ное 2011, 03:04

Петьо чел си явно нещо но нито си го дочел, нито си го разбрал. Ако не е страна по делото в какво качество я призовавате. Страни в процеса не са само ищеца и ответника. При съпрузите има някои особености в отговорността.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот petyo73 » 15 Ное 2011, 17:38

Според мен достатъчно точно и подробно съм задал въпроса! За това колко съм чел, смятам, че е достатъчно, но това не решава проблема. С този казус се сблъскват двама частни съдебни изпълнители и немогат да намерят решение. Тук съм да търся помощ, а не да философствам. Ако някой има решение на проблема нека ми отговори!!! Ще обесня с други думи: не можем да призовем съпругата на наш длъжник, тъй като тя е в Гърция и семейството и не иска да получи призовката, от кметството също не я призоваха а я укриха. Сега е в Гърция и не можем да я призовем. Частния съдебен изпълнител ми казва следи като си дойде в България да я призовем! Е аз падар ли ще ставам? Не живеем в едно населено място за да мога да я следя.
petyo73
Младши потребител

Мнениеот portokal » 15 Ное 2011, 17:47

Мастър, за изпълнително производство става въпрос явно, и за вещ СИО, не за ищец и ответник.
Петьо, аз не съм особено навътре в изпълнението, но защо да не може залепване?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот petyo73 » 15 Ное 2011, 17:52

Така смяташе и моята адвокатка и почти беше сигурна, но се оказа че това се отнася само за длъжника!
petyo73
Младши потребител

Мнениеот petyo73 » 15 Ное 2011, 18:00

Също много ми е интересно щом имотите са СИО защо ЧСИ възбранява само 1/2 от имота??? Дали е защото не е призовал съпругата и ако я призове ще е сто процента възбраната или и да я призове ще си е 1/2 от имот. Ако е второто, то кредита е ползван за семейството, защо ще е 1/2??????
petyo73
Младши потребител

Мнениеот narina » 17 Ное 2011, 11:00

petyo73 написа:Така смяташе и моята адвокатка и почти беше сигурна, но се оказа че това се отнася само за длъжника!

Не съм съгласна, че се отнася само до длъжника!

Колегата е била права.
Нека опита да се позове на чл.47(1) вр. чл.47(8), ГПК.
Погледнете и Приложение № 31 към чл. 3, т. 11 от Наредба №7 за утвърдените образци за връчване. Дори там изрично е посочено, че се презумира редовно уведомяване по 47(1),ГПК на съпруга-недлъжник.

За дяловете - ако само Вие сте длъжник съгласно основанието, а процесната вещ е СИО, нормалното е да възбранят само Вашия дял, без значение за какво сте използвали кредита. Струва ми се, че във Вашия случай не става дума за кредит от банка с ипотека на имота.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот petyo73 » 20 Ное 2011, 19:52

Частният съдебен изпълнител отказва да направи това, което и бяхме написали с адвоката с мотива, че това се отнася само за длъжника. Така става невъзможно да призова съсобственика и от там ние не можем да започнем продажбата на имотите му. Въртим се в един омагьосан кръг и ситуацията няма решение!!! Ще се опитам да и обясня да видим ще стане ли нещо или ще откаже ........
petyo73
Младши потребител

Назад към Имотни казуси