- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
загуба на собственост върху имот
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
загуба на собственост върху имот
Здравейте!Имам проблем, който след изчитане на хиляди закони неуспях да реша. Казуса е следният: майка ми имаше имот в размер на 2014кв. м. в землището на с. Искра, община Ситово, обл. Силистра, който е придобит чрез дарение от дядо и, притежава нотариален акт с регистрирана партида, плаща данък смет и сгради до 2008г., в имота е имало тухлена постройка и в последствие е съборена, парцела е в регулация до 1996г.( не съм сигурна) или близка до тази година. До тази година имота е в регулация, но е на границата, последен имот, след промяната на регулацията, имота излиза извън регулация и според длъжностните лица в общината е трябвало да предостави нотариалния си акт за собственост, за да удостовери, че имота все още е нейна собственост. Тъй като, тя не е била уведомена от общината за настъпилите промени в регулацията на селото и че имота излиза от регулация и трябва да го регистрира един вид наново, след известен срок, тя губи правото си на собственост върху имота, т.е. имота някак си става собственост на общината и се прави търг за отдаване под наем, вече с променен статут от УПИ на земеделска земя. Моля ВИ, обяснете ми, как става така, че в един момент имаш имот в другия вече го нямаш, при условие, че той не е отчужден с някаква цел(за водопровод, електропровод или път), а си е просто е едно парче земеделска земя, може би за част от пасище? Силно се надявам някой да знае отговора на моят случай, тъй като аз не намерих такъв. Благодаря!
- teodora_bs
- Нов потребител
Re: загуба на собственост върху имот
teodora_bs написа: До тази година имота е в регулация, но е на границата, последен имот, след промяната на регулацията, имота излиза извън регулация и според длъжностните лица в общината е трябвало да предостави нотариалния си акт за собственост, за да удостовери, че имота все още е нейна собственост.
Здравейте!
Моето мнение е, че вероятно проблема възниква от момента на промяна на регулацията въз основа на която промяна, имота излиза извън регулация. Според разпоредбата на чл. 2 от Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/:
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1992 г.) Земеделски земи по смисъла на този закон са тези, които са предназначени за земеделско производство и:
1. (доп. - ДВ, бр. 98 от 1997 г., доп. - ДВ, бр. 68 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2002 г.) не се намират в границите на урбанизираните територии (населени места и селищни образувания), определени с подробен устройствен план, или с околовръстен полигон;
Мисля, че след като имота попада извън регулация, той вече е имал статут на земеделска земя. Въз основа на същия този закон – ЗСПЗЗ и по- точно на основание чл. 25 ЗСПЗЗ, общината придобива право на собственост върху земеделска земя, чийто собственик не е установен - Чл. 25. (1) (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) Земеделската земя, която не принадлежи на граждани, юридически лица или държавата, е общинска собственост.
Разбира се, това е само мое предположение за това как общината е станала собственик на имота.
Най - добре е да се обърнете към адвокат.
- sunnyset
- Потребител
Re: загуба на собственост върху имот
Най-правилното решение е да се консултирате с адвокат или двама адвокати за да разберете съвпадат ли мненията. Така те ще ви кажат какво да направите и ще сте сигурни че вършите нещата както трябва.
- petyo73
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|