начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

как да осъдя нотариус

Казуси за недвижими имоти

как да осъдя нотариус

Мнениеот neveja111 » 11 Окт 2011, 16:20

Случаят е следния. Докато работя в чужбина, божествената ми половина заедно с приятел и познат нотариус ми изготвят констативен нотариален акт по давност на мой имот получен от родителите ми, но без документ за собственост към тогавашния момент. Понеже имам брак, така спретнатия КНА дава собственически права и на двамата съпрузи. Може да се докаже, че като семейство НЕ сме живяли в имота 10 години преди да се направи КНА. Обаче моите родители от които го придобивам - са живяли и има свидетели, които могат да го подтвърдят. В момента, логично бракът ни е разтрогнат и въпросът е кого да съдя? и какъв иск да предява при положение, че КНА е издаден на мое има, ама по Семейния кодекс имота е СИО?
neveja111
Младши потребител

Re: как да осъдя нотариус

Мнениеот rts » 11 Окт 2011, 16:46

Не става ясно как сте придобили имота от родителите си. Също така, не е ясно имала ли е съпругата Ви пълномощно, за да поиска съставяне на КНА на Ваше име. Наложително е да направите консултация с адвокат, за да се види какви са полезните Ви ходове.
rts
Активен потребител

Мнениеот neveja111 » 11 Окт 2011, 16:57

Нарочно пълномощно не е давано. От родителите го получавам след като те умират, а те са се включили като кооператори, ама кооперациаяте няма акт 16
neveja111
Младши потребител

Мнениеот rts » 11 Окт 2011, 17:14

Щом жилището е наследствено от Вашите родители, то е Ваше лично и не може да бъде съпружеска имуществена общност. Консултирайте се с адвокат, имате полезни ходове.
rts
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 11 Окт 2011, 23:26

neveja111 написа:Случаят е следния. Докато работя в чужбина, божествената ми половина заедно с приятел и познат нотариус ми изготвят констативен нотариален акт по давност на мой имот получен от родителите ми, но без документ за собственост към тогавашния момент. Понеже имам брак, така спретнатия КНА дава собственически права и на двамата съпрузи. Може да се докаже, че като семейство НЕ сме живяли в имота 10 години преди да се направи КНА. Обаче моите родители от които го придобивам - са живяли и има свидетели, които могат да го подтвърдят. В момента, логично бракът ни е разтрогнат и въпросът е кого да съдя? и какъв иск да предява при положение, че КНА е издаден на мое има, ама по Семейния кодекс имота е СИО?

Дали разбрах добре? Съставен Ви е на Ваше име нотариален акт, без Вие да сте присъствали при този нотариус?

Във всички случаи, както каза rts, консултирайте се с адвокат. Той ще разнищи ситуацията, ще прецени в коя насока да тръгне. Не е изключено и да се сезира прокуратурата (макар че те вечно намират начин да финтират), Нотариалната камара.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот neveja111 » 12 Окт 2011, 14:40

Благодаря за мненията. Аз наистина започнах с прокуратурата, ама те ми казаха (след като ме мотаха 2 години) че делото било от граждански характер.
И аз се чудя как нотариус прави КНА без молителя да е подал МОЛБА или пък някой да има надлежно пълномощно за това....ама това е факт.
Към Нотариалната камера какво се подава - жалба? Нотариуса най-вероятно ще се измъкне.....
neveja111
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 12 Окт 2011, 18:10

neveja111 написа:Благодаря за мненията. Аз наистина започнах с прокуратурата, ама те ми казаха (след като ме мотаха 2 години) че делото било от граждански характер.

Както и предположих - то им е запазена марка навсякъде. Проблемът е, че в прокуратурите в България има токсично висока концентрация на юридическа измет.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот gudio » 12 Окт 2011, 18:47

Доколкото разбирам, става дума за констативен акт по ЗЖСК. Членствени права в ЖСК не се наследяват, най-вероятно сте били приети за членове на ЖСК-то заедно със съпругата на мястото на починалите родители. Нотариуса, ако Ви се харчат луди пари и плащат разноски впоследствие - може да го съдите без никакъв обаче успех. И не защото "съдебната ни систе-е-е-е-ма е прогни-и-и-и-ила от кору-у-у-упция" какъвто напев-мантра слушаме от години, а защото няма никаква грешка - съставил е акта на база досието на ЖСК-то и разпределителния протокол, който му е представен.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 12 Окт 2011, 21:10

gudio написа:Доколкото разбирам, става дума за констативен акт по ЗЖСК. Членствени права в ЖСК не се наследяват, най-вероятно сте били приети за членове на ЖСК-то заедно със съпругата на мястото на починалите родители. Нотариуса, ако Ви се харчат луди пари и плащат разноски впоследствие - може да го съдите без никакъв обаче успех. И не защото "съдебната ни систе-е-е-е-ма е прогни-и-и-и-ила от кору-у-у-упция" какъвто напев-мантра слушаме от години, а защото няма никаква грешка - съставил е акта на база досието на ЖСК-то и разпределителния протокол, който му е представен.

Гудьо, човекът каза, че КНА-то е издаден на негово име, т.е. - той е пуснал писмена молба до нотариуса; че той е молителят. А явно не е...
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот gudio » 12 Окт 2011, 21:30

teogeo написа:Гудьо, човекът каза, че КНА-то е издаден на негово име, т.е. - той е пуснал писмена молба до нотариуса; че той е молителят. А явно не е...

Ни стаа, мой чувьек... :( Охранително производство "в закрито заседание" :lol: - молбата може да е донесена от някого, вероятно от съпругата. На практика на нотариуса му носят няколко тома книжа по строежа на ЖСК-то, протоколи от общи събрания, актове по строителството и една камара проекто-нотариални актове, всичките придружени с някакви молби, написани уж от член-кооператорите. Той neveja111 какво сега иска да каже - че не е искал да се снабди с нотариален акт изобщо :shock: А и молбата едва ли се пази, ако са минали 5 год. от съставяне на акта... нот. дело е унищожено. Затова му давам съвет да не губи пари и нерви...
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот hidden » 12 Окт 2011, 22:02

gudio написа:Доколкото разбирам, става дума за констативен акт по ЗЖСК. Членствени права в ЖСК не се наследяват, най-вероятно сте били приети за членове на ЖСК-то заедно със съпругата на мястото на починалите родители.

A ако не са били приети заедно със съпруга? Очевидно той няма принос и имотът не би следвало да се счита за СИО.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот gudio » 12 Окт 2011, 22:37

hidden написа: A ако не са били приети заедно със съпруга? Очевидно той няма принос и имотът не би следвало да се счита за СИО.

Id quod Curia iudicabit, o, Decanus, каквото съдът реши... :| Затова няма смисъл да съди нотариуса, а да съди бившата си съпруга, нали все пак за констативен нот. акт говорим.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот hidden » 12 Окт 2011, 23:13

Няма значение дали ще бъде съден нотариусът, това да си го решава авторът на темата, но твърдението, че
gudio написа:членствени права в ЖСК не се наследяват
просто не е вярно.
Чл. 23 изрично посочва какво се случва при смърт на някой от член кооператорите и зетят/снахата изобщо не са сред лицата, които могат да встъпят в членствените правоотношения.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот gudio » 13 Окт 2011, 09:05

hidden написа:...твърдението, че
просто не е вярно.
Чл. 23 изрично посочва какво се случва при смърт на някой от член кооператорите и зетят/снахата изобщо не са сред лицата, които могат да встъпят в членствените правоотношения.

О, Decanus Maximus, вЕрно, че е под достойнството Ви да познавате изтънко комунистически закони като ЗЖСК, но намирам за укоримо, простете ме :? да не правите разлика между наследяване и "преминаване на членствени права и задължения" по чл.23 от соц.-закона, забележете - при определени условия, както и на специфичната дефиниция на "семейство" по § 1 от ЗЖСК, която сте пропуснали :cry: Разбираемо е, за пръв път отваряте ЗЖСК :) и ползвате компютърна търсачка... За Ваше улеснение ще приведа пример, по-разбираем за мльади колеги като Вас - наследяват ли се дялове в търговско дружество ? Режимът е леко сходен, предвид, че блгарският ТЗ бе писан от видни специалисти по "кооперативно право" 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот neveja111 » 13 Окт 2011, 10:19

Искам да вмеса яснота. Само аз съм член кооператор на базата на отстъпени лично на мен права от друг съкооператор, който пък получава срещу това мой личен апартамент на друго място. Това обаче е договор, който е подписан между нас и е нотариеално заверен, но очевидно не е бил представен на нотариуса, или последния си е затворил очите....
neveja111
Младши потребител

Мнениеот gudio » 13 Окт 2011, 10:29

neveja111 написа:Искам да вмеса яснота. Само аз съм член кооператор на базата на отстъпени лично на мен права от друг съкооператор, който пък получава срещу това мой личен апартамент на друго място. Това обаче е договор, който е подписан между нас и е нотариеално заверен, но очевидно не е бил представен на нотариуса, или последния си е затворил очите....

Добре, де - нотариалният акт САМО на Ваше име, членството в ЖСК - на "лично" основание, някаква замяна на апартаменти преди снабдяване с нот. акт, но така или иначе - какво иска съпругата Ви и кой Ви внушава, че апартаментът е семейна имуществена общност, на всичкото отгоре "създадена" от зловреден нотариус :shock: Владейте си апартамента, а ако бившата съпруга е вътре - завеждайте дело да я изгоните оттам, защото така както описвате ситуацията, апартаментът си е изключително Ваш. Друг въпрос е, ако имате непълнолетни деца и жилището й е предоставено от съда.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот neveja111 » 13 Окт 2011, 10:30

Виждам, че пак не е много ясно. Правата на моите родители са прехвърлени на випросния съкооператор. Той става един вид подставено лице. Не прави нищо, не плаща, не строй, но се води съкооператор. Когато родителите ми почиват минава време и с този съкооператор решихме да си оправим отношенията (по негова настояване). Тогава направихме и договора за който писах (за замяна на жилище срещу права в кооперацията). Човека умря, аз заминах и КНА се появи в вида в който ви го описах
neveja111
Младши потребител

Мнениеот neveja111 » 13 Окт 2011, 10:32

към gudio: Нямаме деца. Искам да продам апартамента, но нотариусите ми казват - НЕ МОЖЕ апартамента не е твой а е СИО
neveja111
Младши потребител

Мнениеот gudio » 13 Окт 2011, 11:05

Тогава - пак потърсете адвокат, но не за дело, а за намиране на подходящ нотариус :) - ама не от "ония", дето ги пишат по вестниците и разнасят по ТВ разни "разследващи журналисти", а такъв, на когото да се обяснят нещата, да му се покажат всички документи и решение може би ще се намери без дело. Явно сам не се справяте с обясненията, факт, че и в тази тема не Ви разбраха. Ако тръгнете сам да обикаляте нотариалните кантори, едва ли ще Ви изслушат, може да си помислят, че искате нещо незаконно от тях 8)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот hidden » 13 Окт 2011, 20:15

gudio написа:
hidden написа:...твърдението, че
просто не е вярно.

О, Decanus Maximus, вЕрно, че е под достойнството Ви да познавате изтънко комунистически закони като ЗЖСК, но намирам за укоримо, простете ме :? да не правите разлика между наследяване и "преминаване на членствени права и задължения" по чл.23 от соц.-закона, забележете - при определени условия, както и на специфичната дефиниция на "семейство" по § 1 от ЗЖСК, която сте пропуснали :cry: Разбираемо е, за пръв път отваряте ЗЖСК :) и ползвате компютърна търсачка... За Ваше улеснение ще приведа пример, по-разбираем за мльади колеги като Вас - наследяват ли се дялове в търговско дружество ? Режимът е леко сходен, предвид, че блгарският ТЗ бе писан от видни специалисти по "кооперативно право" 8)

Вижте, gudio, нито сте наясно с възрастта ми, нито тя има отношение към въпроса, затова по-добре си задръжте безсмислените силогизми на тази плоскост за себе си. ЗЖСК е толкова "комунистически" закон, колкото и ЗЗД и ЗС, например, така че разсъжденията на висок глас в тази насока са също толкова неадекватни.
Чисто информативно искам да Ви попитам според Вас авторът на темата в коя категория попада - "съпруг" (на починалите баща и майка на автора на темата) или "ненавършило пълнолетие дете"?
Защото според мен в нито една от двете - може пък и да греша (за разлика от Вас). Според моето скромно (че какво може да бъде друго) мнение преди направените от автора уточнения можеше резонно да се заключи, че сме в хипотезата на изр. 2 на чл. 23 - "или когато няма такива" (членове на семейството) - тогава в членствените права встъпват низходящите. Дали става дума за същинско "наследствено" право по смисъла на един друг "комунистически" закон (ЗН), няма особено значение - важни са правните последици.
Що се отнася до наследяването на дружествени дялове, мисля, че не отговаря на Вашата харизма да задавате такива елементарни въпроси, при положение, че в ТЗ е записано изрично, че може. Ако не сте съгласен, можете да ползвате google и широко използваната от мен клавишна комбинация ctrl+F, за да "сърфирам" из този иначе толкова труден и непознат за мен "комунистически" (="вехт") закон, какъвто е ЗЖСК.
Приятно сърчване!
Аватар
hidden
Активен потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси