начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Държавна такса при търсене на запазена част

Казуси за недвижими имоти

Държавна такса при търсене на запазена част

Мнениеот savena » 21 Сеп 2011, 14:59

Здравейте;
Заведох дело чрез наемането на адвокат за търсене на запазена част от дарен имат. И двамата ми родители са починали; като давността при единият е изтекла и по тази причина исках да търся 1/6 част. Но адвокатът ми настояваше да търся 3/8 части ;като ми обясни че почти няма разлика в държавнага такса. Но ; уви........
Получавам вчера писмо от съдийката която ще прекрати делото ако не внеса още държавна такса в р-р на 907,50 лв; т.е.
буквално цитирам:
" Съдът намира ; че в случая не е приложима разпоредбата на чл.71; ал 2 от ГПК; която предвижда; че когато предмет на делото е право на собственост или други вещни права върху имот; размерът на ДТ се определя върху една четвърт от данъчната оценка. В случая предмет на делото потестативното право де се намали извършеното дарение с оглед възстановяване на претендираната запазена част от наследство с правна квалификация чл.30 от ЗН; което право не е вещно по своя характер; макар и евентуалното уважение на иска да има вещноправни последици. Тъй като спорният предмет не е вещно право на собственост или друго вещно право; съдът счита; че в случая нормата на чл.71 ал.2 от ГПК е неприложима и таксата следва да се определи по общото правило - 4% върху цената на иска"

Адвокатът ми каза че не е съгласен; но нищо не може да направи. Съответно му зададох въпроса дали не мога да внеса сега молба за промяна на иска - да търся не 3/8 ; а 1/6 запазена част; каквато и ми се полага ; но той не можа да ми отговори на този въпрост. Идеята ми е тъй като таксата при 3/8 части е1200лв; внесла съм 300лв; то при тази промяна да довнеса само 300лв; а не 900лв. Съдийката се е разпоредила че в едномесечен срок или трябва да внеса сумата от 900лв или прекратява делото. Мога ли да внеса молба за смяна на иска и да довнеса само сумата от 300лв

Много благодаря предварително за отговорите Ви! Сама гледам детето си и за мен е много важна сумата която трябва да довнеса.
savena
Нов потребител

Re: Държавна такса при търсене на запазена част

Мнениеот damme » 28 Сеп 2011, 14:47

Пишете молба до съдебния състав с която уточнявате иска и чакайте резолюцията му.Поне това ми идва на първи прочит
damme
Младши потребител

Назад към Имотни казуси