Здравейте;
Заведох дело чрез наемането на адвокат за търсене на запазена част от дарен имат. И двамата ми родители са починали; като давността при единият е изтекла и по тази причина исках да търся 1/6 част. Но адвокатът ми настояваше да търся 3/8 части ;като ми обясни че почти няма разлика в държавнага такса. Но ; уви........
Получавам вчера писмо от съдийката която ще прекрати делото ако не внеса още държавна такса в р-р на 907,50 лв; т.е.
буквално цитирам:
" Съдът намира ; че в случая не е приложима разпоредбата на чл.71; ал 2 от ГПК; която предвижда; че когато предмет на делото е право на собственост или други вещни права върху имот; размерът на ДТ се определя върху една четвърт от данъчната оценка. В случая предмет на делото потестативното право де се намали извършеното дарение с оглед възстановяване на претендираната запазена част от наследство с правна квалификация чл.30 от ЗН; което право не е вещно по своя характер; макар и евентуалното уважение на иска да има вещноправни последици. Тъй като спорният предмет не е вещно право на собственост или друго вещно право; съдът счита; че в случая нормата на чл.71 ал.2 от ГПК е неприложима и таксата следва да се определи по общото правило - 4% върху цената на иска"
Адвокатът ми каза че не е съгласен; но нищо не може да направи. Съответно му зададох въпроса дали не мога да внеса сега молба за промяна на иска - да търся не 3/8 ; а 1/6 запазена част; каквато и ми се полага ; но той не можа да ми отговори на този въпрост. Идеята ми е тъй като таксата при 3/8 части е1200лв; внесла съм 300лв; то при тази промяна да довнеса само 300лв; а не 900лв. Съдийката се е разпоредила че в едномесечен срок или трябва да внеса сумата от 900лв или прекратява делото. Мога ли да внеса молба за смяна на иска и да довнеса само сумата от 300лв
Много благодаря предварително за отговорите Ви! Сама гледам детето си и за мен е много важна сумата която трябва да довнеса.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 19:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Държавна такса при търсене на запазена част
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Държавна такса при търсене на запазена част
Пишете молба до съдебния състав с която уточнявате иска и чакайте резолюцията му.Поне това ми идва на първи прочит
- damme
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|