Здравейте!
Случаят е следният. Собственик съм на парцел в жилищен квартал в София. През средата на парцела общината е прекарала улица (просто асфалт - без тротоари, осветление и канализация). Имотът е в това състояние от много години - над 30 год. До момента общината не е отчуждила имота и не съм получил никакво обезщетение. На многобройните ми молби за обезщетение общината ми отговаря все едно и също: "Към момента отчуждаване и обезщетение не са налагат. Ще бъдете обезщетен когато бъде открита процедура по финансиране изграждането на улицата". Според общината не се налага да бъда обезщетен, но аз реално не мога да използвам имота си в това състояние. През всичките години стриктно са плащани данъци и такса смет на парцела...
Моля ако някой има идея как да процедирам да пише.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 12:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Улица през имота ми
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Улица през имота ми
машиносмяна на багер е 300лева. премахнете улицата и до 24 часа ще се задействат от общината.
все пак вие боравите с вашата собственост.
И ако някой пита - не сте вие викали багера.
все пак вие боравите с вашата собственост.
И ако някой пита - не сте вие викали багера.
- naughty
- Потребител
hirurga написа:На многобройните ми молби за обезщетение общината ми отговаря все едно и също...
...но аз реално не мога да използвам имота си в това състояние.
А защо решихте че не можете да си ползвате имота? Пуснете искане за издаване на разрешение за строеж и вижте какво ще ви отговорят от общината. Ако те ви откажат разрешение, вече ще имате правна възможност да искате някакви компенсации. Но сега излиза малко като изнудване - мен ми трябват пари сега, на момента, и общината трябва да ми ги даде. Ако имота не ви трябва - а явно 30 години не ви е потрябвал - какво ви пречи улицата през него?
Не че не можете да сложите една телена ограда около имота и да видите реакцията... но вероятно това ще е реакция на живущите наоколо ...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Ами на човека явно му пречи това , че някой се е разпоредил с негов имот и е строил незаконно в него. Според мен може спокойно да премахне незаконната улица и в обещетението да претендира пропуснати ползи и разходите за премахването на улицата.
- kirile
- Потребител
Не е съвсем ясно дали улицата всъщност е законна. Ами ако ползвателите на козята пътека през имота на питащия са го ударили на молба и общината е хвърлила 2 самосвала асфалт без проект, без нищо? Ами ако улицата всъщност изобщо не фигурира в правния мир, а асфалта е дело на предприемчиви собственици на имоти?
Поне за мен основния въпрос е "Питащия има инвестиционни намерения и улицата му пречи, или иска да измъкне някой лев от общината?" Защото в двата случая подхода и действията коренно ще се различават...
Поне за мен основния въпрос е "Питащия има инвестиционни намерения и улицата му пречи, или иска да измъкне някой лев от общината?" Защото в двата случая подхода и действията коренно ще се различават...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
kirile е прав (за пръв път го казвам), който и да е правил действия които могат да бъдат квалифицирани по смисъла на т.38 от §5 ПР на ЗУТ е извършил незаконно строителство! Никак, ама никак не е изключено това да са самите общинари, прецеденти в тази посока колкото искаш. Препоръчвам действието с багера - непоклатимо е.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря Ви за отговорите!
Разговарял съм със служители в общината и с кмета по моят казус. Всеки вдига рамене и се чуди защо все още не е отчужден имота. За застрояване и дума не може да става - все пак има план някой ден от там да се направи улица като хората, няма как да ми разрешат да построя нещо посредата. Примирил съм се, че имотът няма да мога да го ползвам, но се чудя какво да направя за да се задейства процедурата по закон - отчуждаване и обезщетение...
Разговарял съм със служители в общината и с кмета по моят казус. Всеки вдига рамене и се чуди защо все още не е отчужден имота. За застрояване и дума не може да става - все пак има план някой ден от там да се направи улица като хората, няма как да ми разрешат да построя нещо посредата. Примирил съм се, че имотът няма да мога да го ползвам, но се чудя какво да направя за да се задейства процедурата по закон - отчуждаване и обезщетение...
- hirurga
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|