начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Стаж и правоспособност

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Стаж и правоспособност

Мнениеот Надя Пенева » 12 Яну 2004, 12:30

Колеги, искам да разбера дали съм схванала правилно ситуацията:

В момента по действащия Закон за адвокатурата трябва да имам 1 годишен стаж при адвокат с 5 годишен такъв, за да се явя на проктико-теоретичен изпит и да получа правоспособност.
Обаче в същото време адвокатски стаж натрупвам и като юрисконсулт, който, както отбеляза един колега, изобщо не е уреден изчерпателно като фигура, само се знае, че той може да представлява само юридически лица.
Въпросът ми е: има ли смисъл да загубя една година като стажант-адвокат някъде, ако мога сама да си регистрирам дружество и да си се наема на работа като юрисконсулт, да си давам правни консултации без да се обвързвам с представителство в съда и пак след една година да си подам документите за приемане в САК.
Изобщо - възможен ли е този сценарий?
Надя Пенева

Re: Стаж и правоспособност

Мнениеот tanyav » 12 Яну 2004, 12:43

Колежке,

Не Ви разбирам казуса. Понастоящем няма изизскване да имаш стаж при адвокат в Закона за адвокатурата, къде го четете това?
Моя колежка се вписа миналия месец без такова нещо.
Стаж се има предвид този след завършване на образованието - в съда или при адвокат - в момента е 3 месеца.
И практико теоретичен изпит след това пред МПЕИ.
Събирате си документите за молба до адвокатската колегия и ги подавате и чакате.
Но Вие завършила ли сте?Стажа изкарали ли сте?
tanyav
Младши потребител

Re: Стаж и правоспособност

Мнениеот Надя Пенева » 12 Яну 2004, 12:59

Прав сте, имам същата информация като вашата допреди 15 минути, когато отнякъде изрових това за 1та година, но сега не мога да го намеря, явно е било недоразумение.
Има ли някаква предполагаема дата за приемане на новия Закон за адвокатурата?
Надя Пенева

Назад към Общи дискусии