начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Автомобил на инвалид

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Автомобил на инвалид

Мнениеот AVRAM » 09 Яну 2004, 21:02

Колеги , помогнете ми за казуса:
Лек автомобил внесен на името на инвалид преди две гадини.
Вчера собственика-инвалида почина.
Каво следва от неплатеното мито при вноса. Има ли някакво приспадане за периода в който инвалида е ползвал автомобила? Благодаря.
AVRAM

Re: Автомобил на инвалид

Мнениеот **** » 10 Яну 2004, 18:11

Уважаеми Аврам, след като инвалида е починал преди изтичането на 3 години от вноса на автомобила, наследниците следва да се заплатят дължимите мито и ДДС.Доколкото ми е известно това задължение на наследниите не може да се намалява за оставащото време.

Мнениеот 14 » 10 Яну 2004, 21:17

Практиката на ВАС е безспорна в това отношение -наследниците следва да заплатят в пълен размер дължимото мито и ДДС при смърт на инвалида преди изтичане на 3 години от придобиване на внесен при облекчени условия за инвалид автомобил.За да не плащат такива задължения ,наследниците следва да се откажат от правото на собственост върху автомобила в полза на Държавата.
14

Мнениеот **** » 12 Яну 2004, 12:24

Авраме, някой от наследниците не е ли инвалид , които да отговаря на условията за безмитен внос,защото тогава има вариант.

Мнениеот valerii » 12 Яну 2004, 14:52

МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПОСОЧИТЕ НЯКОЕ РЕШЕНИЕ НА ВАС ПО ВЪПРОСА?
КЪДЕ Е И ЛОГИКАТА?
valerii
Младши потребител

Мнениеот valerii » 13 Яну 2004, 09:59

НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ПОСОЧИ НОМЕР НА ДЕЛО НА ВАС ПО ВЪПРОСА?
valerii
Младши потребител

Мнениеот 14 » 13 Яну 2004, 18:29

То май решението е едно по повдигнатия въпрос ,но е категорично.А именно -Решение № 11894 от 20.12.2002 година на ВАС по адм.д. № 4985/2002 г. на I отделение ,докладчик-председателят на отделението-Иван Трендафилов.Има го в "Апис",практика по чл.4 от Постановление № 2 на МС от 08.01(1993 г. за облагане вноса на автомобили.
14

Мнениеот Слави Котаров » 14 Яну 2004, 10:27

Авраме, ............, колегите са напълно прави. И аз имам една такава кола и пътеки направих да се опитам да оправя нещата, но не би... Сега ще си плащам като поп митото, мака наистина да няма никаква логика в това ешение на ВАС. Ама то пък в кой ли наш закон има.......
Слави Котаров

Назад към Общи дискусии