- Дата и час: 30 Ное 2024, 23:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Определяне на адвокарското възнаграждение за служебни защити
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Определяне на адвокарското възнаграждение за служебни защити
Обръщам се към всички колеги адвокати, а може би и към многоуважаемите съдии за да ми отговорите на един кратак въпрос:
В какъв размер следва да бъде определено адвокатското възнаграждение за служебна защита по наказателно дело, по което подсъдимия е подведен под отговорност по чл.210, ал.1, т.4 и 5 от НК
В какъв размер следва да бъде определено адвокатското възнаграждение за служебна защита по наказателно дело, по което подсъдимия е подведен под отговорност по чл.210, ал.1, т.4 и 5 от НК
- mishony1
Re: Определяне на адвокарското възнаграждение за служебни за
Мишо, по принцип, ти плащат по 30,00 лева на явяване. И не ги плащат веднага. Аз бях служебен защитник през август, а от ССлС още не са ми платили 30-те лева - заявиха ми, че ще платят не по-рано от края на декември. А съм служебен защитник на н.о.л., обвинено за 6 грабежа и 1довършен опит! Скромно мога да заявя, че вече съм приключил със служебните защити; вече само на платени!!! >:-$
- bgjurist
- Потребител
Колеги,вземете прочетете тази наредба: Наредба № 1 от 1 октомври 1999 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения/на Висшия адвокатски съвет/!
Конкретно по въпроса:чл. 12 от цитираната наредба:Възнаграждението за защита в досъдебното производство е 100 лв., а при извършване на процесуални действия в различни дни-30 лв. за всеки ден.
За подсъдим- по чл.13,ал.1 :За защита на подсъдимия, частния обвинител или частния тъжител възнаграждението е:
т.3 -по дела, при които за престъплението се предвижда наказание до 10 години лишаване от свобода-300 лв.;
чл.13 Когато съдебното заседание по наказателно дело продължи повече от един ден, допълнителното възнаграждение за всеки следващ ден е 30 лв.
Конкретно по въпроса:чл. 12 от цитираната наредба:Възнаграждението за защита в досъдебното производство е 100 лв., а при извършване на процесуални действия в различни дни-30 лв. за всеки ден.
За подсъдим- по чл.13,ал.1 :За защита на подсъдимия, частния обвинител или частния тъжител възнаграждението е:
т.3 -по дела, при които за престъплението се предвижда наказание до 10 години лишаване от свобода-300 лв.;
чл.13 Когато съдебното заседание по наказателно дело продължи повече от един ден, допълнителното възнаграждение за всеки следващ ден е 30 лв.
- Някой си...
Така, така, така..........!
Да си дойдем на думата! Държавата иска много на време да й се плащат данъците, някои авансово; таксите дори предварително, и то за работа, която не се знае как и дали ще бъде свършена! А когато трябва да плати на адвокат, и то съгласно действащ нормативен акт, не плаща колкото трябва, и то със закъснение. Индивидуалната борба срещу тази практика е странен начин за противодействие, при положение че има регламентирана от КРБ организация на адвокатите. Но такава ни е цялата българска работа. Искаме държавата да се оправи, а нашата колегия, която най-добре знае как да защитава правата си като организация, и тези на нейните членове, спи и сънува че е будна.
Така е колеги! И аз се питам, защо никой служебен защитник не обжалва постановлението на съда, с което му е определено по-ниско от дължимото възнаграждение. От страх, разбира се! Страхувайте се и плачете. Само така ще се оправим!
Да си дойдем на думата! Държавата иска много на време да й се плащат данъците, някои авансово; таксите дори предварително, и то за работа, която не се знае как и дали ще бъде свършена! А когато трябва да плати на адвокат, и то съгласно действащ нормативен акт, не плаща колкото трябва, и то със закъснение. Индивидуалната борба срещу тази практика е странен начин за противодействие, при положение че има регламентирана от КРБ организация на адвокатите. Но такава ни е цялата българска работа. Искаме държавата да се оправи, а нашата колегия, която най-добре знае как да защитава правата си като организация, и тези на нейните членове, спи и сънува че е будна.
Така е колеги! И аз се питам, защо никой служебен защитник не обжалва постановлението на съда, с което му е определено по-ниско от дължимото възнаграждение. От страх, разбира се! Страхувайте се и плачете. Само така ще се оправим!
- Гладиатор
И в коя следствена служба, РДВР или съд се съобразяват с тази инструкция? Много ми е интересно, ще взема да преместя кантората си там. При нас колегията направи някакъв опит, но ни отсвиркаха отвсякъде. Сега поемам служебни защити, когато не ми се ще да откажа на колега-магисрат, иначе има достатъчно адвокати и за служебни защити за по 30 лв. Проблемът според мен по-скоро е за качеството на защитата при такъв размер на възнаграждението.
- k4k
През годините през които съм адвокат съм я чел и препрочитал тази наредба, но се чудех дали чета вярната и явно е така......Но явно многоуважаемите съдии не я четат.......
- mishony1
Нали затова има адвокатски колегии, нали плащаме членски внос и за какво е това да ни се подиграват съдиите с ниските възнаграждения и разни там недоучели съдебни счетоводителки, като ни отлагат плащането на сумите с месеци и години.....Ето вчера например за 100 лева, които ми се дължът за дела, последното от които беше през април ме оставиха за след нова година, защото парите свършили....Е тогава защо не сършат случайно парите за 13 заплати на магистратите.Е.... я тая скапана държава, затова спирам да си плащам осигураовките, защото ми писна да я кредитирам и да храня циганите
- mishony1
Съмишленик, съидейник и съратник! Добре дошъл в групата! Само така! Но може и трябва да се направи още! Дела, колеги, дела!
- Гладиатор
Колеги, искам да споделя с вас, че съдиите не само ни се подиграват с определянето на смешни възнаграждения когато сме в качеството на служебни защитници, а си позволяват да определят и възнагражденията ни, които сме получили от клиентите си. Така например ми се случи по едно дело за незаконно уволнение на работник. Аз представлявах дружеството. Исковете на работника бяха изцяло отхвърлени. Явявах се в 7 заседания и бях определила хонорар от 200 лв. / като за постоянен клиент/. Без ищцовата страна да е правила възражение по размера на хонорара, съда осъди ищеца да заплати на клиента ми съдебно деловодни разноски и адвокатско възнаграждение в размер на 50 лв. ?! Естествено обжалвах и втора инстанция се смили над мен, като ми присъди тройния размер на минимума по тарифата за трудови дела, а именно 120 лв.
Е, колеги, питам аз къде тогава е свободата на договаряне между адвоката и клиента и правили му на някой от съдиите впечатление, че Наредба № 1 / 1999г. е за размера НА МИНИМАЛНИТЕ адвокатски възнаграждения.
И друго много интересно обстоятелство е това, че на колеги които 25 години се занимават с бракоразводни дела или с дела за издръжка им присъждат напр. 40 лв. за служебна защите, а на по- младите колеги- между 20 и 30 лв.
Е, колеги, питам аз къде тогава е свободата на договаряне между адвоката и клиента и правили му на някой от съдиите впечатление, че Наредба № 1 / 1999г. е за размера НА МИНИМАЛНИТЕ адвокатски възнаграждения.
И друго много интересно обстоятелство е това, че на колеги които 25 години се занимават с бракоразводни дела или с дела за издръжка им присъждат напр. 40 лв. за служебна защите, а на по- младите колеги- между 20 и 30 лв.
- fani
- Младши потребител
Защото съдът не се произнася с постановления...
- xxx
А Вие при договаряне с клиентите си спазвате ли си Наредбата? Защото аз почти не виждам пълномощни на адвокати с договорен хонорар в размер поне на минимума по вашата си собствена Наредба.
- xxx
Разбира се! Поправям грешката си-актовете на съда/чл.40 НПК/
- Гл
Значи за другите ведомства не мога да кажа,но МВР редовно изплаща възнагражденията за вещи лица и служебни защитници...Това могат да го потвърдят всички,които работят по полицейски производства!А що се отнася за размера на адвокатските възнаграждения по служебни защити,доколкото знам всички колеги от МВР,които познавам се съобразяват с тази наредба.Докато не престанете да се съгласявате на всичко,което Ви се предлага и без да се борите за правата си ще е така ще е така...Ако не може да защитите своите права,то тогава как ще защитите тези на клиентите си???Пък погледнете и проекта за ЕТИЧЕН КОДЕКС НА АДВОКАТА... http://lex.bg/f/draft_attorney_ethics_code_bg.html
- Някой си...
Приател, имам един приятел-адвокат, който обжалва, но жалбата от септември още не е изпратена на СГС от СРС! За какво говорим повече! Къде отиде състава на чл. 282 НК:))))))))))))
- karo
- Потребител
Ами състава на престъплението по чл.282 от НК е там,където се докаже освен от обективна,че то е осъществено и от субективна страна...Когато някой докаже по конкретния казус прекия умисъл и наличиято на особена цел "с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда",ще си изям дипломата!Да не говорим пък къде са тук "и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици"...
- Някой си...
Ак смяташ, че 1000 лв. не са значителни вреди, добре! Естествено, че никой не твърди, че е извършено ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, но все пак нещо става на някои съдии!
- karo
- Потребител
Това,че им става нещо вече не подлежи на коментар!Точно така си е!:)
- Някой си...
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|