начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

За чл 147 ЗУТ иска ли се отстъпено право на строеж

Казуси за недвижими имоти

За чл 147 ЗУТ иска ли се отстъпено право на строеж

Мнениеот amazonka » 19 Авг 2011, 20:07

Аз се оказах в парагараф 22 с този въпрос.
Наели сме сграда за пределен срок от време и искаме да изградим в нея ВиК инсталация и ОВ. За тях по чл 147 ал 2 от ЗУТ се иска издаване разрешение за строеж.
Отидох при нотариуса да ми издаде преотстъпено право на строеж, но той ми каза, че така ние ставаме собствениците на сградата не само на ново изградените инсталации. Ще правим и текущ ремонт, за щастие той е по чл. 151 и не иска разрешение.
Моля, ако някой може да ми каже кой е в грешка и какво да направя.
Последна промяна amazonka на 20 Авг 2011, 20:34, променена общо 1 път
amazonka
Младши потребител

Re: За чл 147 ЗУТ иска ли се преотстъпено право на строеж

Мнениеот via_victoria » 19 Авг 2011, 20:58

Може ли малко уточнение - изградените от Вас ОВ и ВиК инсталации ще бъдат ли трайно свързани със сградата или ще са някаква монтажна система, която после като Ви изтече договора ще разглобите и приберете?

В общия случай - предполага се, че ще бъде първият вариант. Тогава инсталациите са част от сградата и разрешението за строеж се издава на името на собствениците на сградата. А Вие може да искате от тях признаване на разходи за подобрения.
via_victoria
Потребител

Мнениеот amazonka » 19 Авг 2011, 21:59

Да, остават в сградата, става въпрос за прокарване вода в сградата, изграждане на баня, слагане на парно в помещенията, котелно помещение.
Ако се издаде на собствениците, тогава как ще се признаят нашите разходи и че ние правим тази инвестиция? Или нотариално може собственика да ни разреши да правим ремонта въз основа на неговото право за строеж?
amazonka
Младши потребител

Мнениеот via_victoria » 20 Авг 2011, 14:20

Както го описвате ми изглежда, че ще Ви трябва проект за "вътрешно преустройство на съществуваща сграда", тъй като оформяте и нови помещения - баня, котелно и т.н.
Проектът трябва да се внесе за одобряване в общината от името на собственика, вероятно ще го поканят там и да подпише, че няма възражения към разрешението за строеж, което ще бъде издадено.
А Вие може да си сключите с него някакъв договор за строителство, в който ще опишете точно какво ще изградите и как ще Ви го заплати (в брой, от наема или друго).
via_victoria
Потребител

Мнениеот amazonka » 20 Авг 2011, 16:45

Да, много Ви благодаря за помощта, мисля, че нещата ми се подредиха.
Жалкото е че ние трябва да им казваме на общинските архитекти и нотариуси как да свършат работата СИ.
amazonka
Младши потребител

Назад към Имотни казуси