начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Юридическите факултети в България

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Юридическите факултети в България

Мнениеот Слаб юрист » 16 Дек 2003, 16:36

9 ЮФ (толкова са в момента) са ПРЕКАЛЕНО МНОГО все пак, драги колеги!!!!!
Слаб юрист

Мнениеот Аа » 16 Дек 2003, 16:43

Много са, наистина. Но ако пуснем анкета м-у колеги сигурно 70% от всички ще отговорят,че не самата професия на юриста ги е привлякла, а възможността да се намери въобще някаква работа / което също е химера/:(
Преди 15-20 години беше модно да си инж., а сега адв.- ха, ха,ха.
Аа

Мнениеот mishony » 16 Дек 2003, 17:03

В началото на кариерата си започнах работа като юреистконсулт в един холдинг от хранитекни-вкусовата промишленост, за колежка там имах една дама завършила СУ с успех 5,50, въпреки това считам, че от нея никога няма да стане кадърен юрист, а само секретарка с малко по добри умения.....
mishony
Младши потребител

Мнениеот mishony1 » 16 Дек 2003, 17:09

Направете сметка 9 факултета всеки пуска на свободния пазар около 100-200 гладни гърла на година...Това значи близо около 1500-2000 новоизлюпени юристи на година и от друга страна ПИСНА МИ разни плиткоумни манекенки, фолк звезди и там подобни да се тупат в гърдите и да твърдяр, че са юристи.. СРАМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Мене ме е срам, а ВАС?
mishony1

Мнениеот Слаб юрист » 16 Дек 2003, 17:14

ГРЕШКА - повече от 2000 новозавършили юристи се бълват на година!
За справка - през 1997 г. (годината в която аз кандидатствах право) приемът (САМО в СОФИЯ) беше,както следва:
1. СУ-400 (редовно обучение) и 200 задочно
2. УНСС-120 (редовно) и 60 задочно
3. НБУ-120(редвно), без бройки за задочно
В другите ЮФ също бяха много-по около 100-120 за редовно обучение.
Повечето със сигурност са завършили вече
Слаб юрист

Мнениеот snakemoon » 16 Дек 2003, 17:54

Тази тема явно никога няма да се "изтърка". Забелязвам, че всеки, който е завършил "по-престижен" ЮФ, при първите по-сериозни сблъсъци в практиката повдига този въпрос. За едно съм напълно съгласен и съм го заявявал нееднократно по темите на този форум - нивото на юридическото образование (както и на други видове висше образование) все повече пада, като шансовете за добра подготовка за практиката зависят от хъса на самият студент да се подготви колкото се може по-добре. За да получи високо ниво на подготовка обаче, студентът трябва да престане да учи за диплома, а да започне да учи за знания.
Най-големият проблем според мен е, че голяма част от преподавателите(без да правя разлика къде преподават) или са чисти теоретици, "непомирисали" практика, или са намърдани за преподаватели заради постовете, до които са достигнали в системата, като голяма част от тази категория нямат качества да преподават.
Във връзка с постоянно валящите "предложения" за ограничаване на броя на ЮФ в България, ще отбележа, че това има основание, но не трябва да става механично. Може би по-добрият вариант би бил да се регулира не броят на ЮФ, а броят на обучаваните студенти, като след един преходен период, се направи и подбор, чрез завишаване на критериите за акредитация на самите ЮФ.
snakemoon

Мнениеот karo » 16 Дек 2003, 20:32

Приятел не излагай СУ!:))))) Юрисконсулт се пише без "Т" в средата. Етимологията на тази трудно разбираема за нас думичка е от латинската jurisconsult - правен помощник! Добронамерена вметка:))))))))
karo
Потребител

Мнениеот Aa » 18 Дек 2003, 23:38

Срам ме е,че има толкова много дипломирани/ все пак/, които не знаят от коя страна на банката в съдебната зала да застанат. Но нали това е част от работата ни- да си доказваме кой е "по-по- най"?
Aa

Мнениеот Гери » 19 Дек 2003, 00:23

Мен ако ме питаш 1 ще е достатъчен, уж сп.право е една от 3-те регулирани от държавата :) мнооого регулирана :) няма що
Гери

Мнениеот ! » 19 Дек 2003, 10:06

Това кой къде трябвало да застане се научава точно в едно-две заседания. Има и хора, които знаят къде се застава и 20 г. са го правели. В същото време обаче, отиди и ги слушай какви ги плямпат-ще паднеш от смях.
Т.е. мисля това са практически неща, а и по тази причина хората ходят на стаж. Все нещо ще научат по тези въпроси.
!

Мнениеот Aa » 19 Дек 2003, 17:15

Образно употребих фразата- не ме разбрахтел Имам предвид, това че сами поднасят възможността да бъдат " довършени" като страна./ Макар,че парадоксални по логика и юридическа обосновка решения, често говорят друго!/.
Понеже стана въпрос за практика. Тя не представлявя ли, според Вас и пречка.
Имам колеги, който работят по "спомени"/ тук под "колеги" разбирам и съдии, следователи и пр./ А тогава какво ? С други думи винаги съм смятала /уф:)! да би и аз съм жена, а тава също се смята нескрито от колеги за нелоялна " намеса" в света на правото"/,че както помощник, практиката може да бъде и враг на професионалното развитие.
Aa

Мнениеот Imperator » 24 Дек 2003, 13:05

Universitet e poniatie po chiroko ot institut. Moje bi poradi tazi imenno prochina tehnichesikite VUZ-ove priemat da obuchavat pravisti. Ne sa vajni possechtiana kato kriteriii za znanie a nivoto na samia prepodavatel. Kazvam tova, zachtoto po podrazbirane da se priravniavat zadochnizite na nekadarnizi…ne e spavedlivo. I koetio ne moje da se spodeli, predpolagam ot vseki tuk po Foruma
Imperator
Потребител

Мнениеот Някой си... » 04 Яну 2004, 22:36

Винаги съм си задавал въпроса дали е редно най-слабият студент от СУ,да се котира по-високо от най-силния,завършил друго ВУЗ?За специалност право става въпрос в случая...Не следва ли да се съди по знанието,а не по фирмата?То отговора е ясен,но като прочетох всичко и аз да кажа нещо:)
Някой си...

Мнениеот Соло » 05 Яну 2004, 08:38

И аз мисля по същия начин.
Соло

Мнениеот Завършила НБУ » 05 Яну 2004, 11:20

Колеги, не бива да слагате всички хора под общ знаменател по каквито и да било критерии, в случая ЮФ. Така аз бих могла да кажа за всички, завършили СУ - редовно и голяма част от задочниците, че са "връзкари", защото за никого не е тайна къде учат всички мамини синчета и щерки, независимо от постиженията им на конкурсните изпити.
Да не говорим и за качество на образованието, тъй като в СУ непрекъснато се оплакват от текучество на преподаватели, от лоша материална база и какво ли още не. В НБУ (в частност) преподават най-добрите преподаватели, тъй като заплатите, които им предлагат са най-големи. Тъй като университетът е частен нито един преподавател не си позволява да лежи на "стари лаври"; да закъснява; да не идва, без да предупреди; да се държи неприемливо със студентите; да идва пиян и т.н. все реални случки, заради които от НБУ "излетяха" преподаватели като Филчев, Чолов и Милкова.
И моля всеки, който твърди, че в НБУ не се учи да се пробва с тъй нареченото "тестче" на проф. Поля Голева по облигационно. То съдържа "само" 20 въпроса и всеки верен отговор ти носи 1 точка, ако не отговориш 0 точки, но ако отговориш грешно - минус 1 точка, което автоматично изключва всякакви опити за налучкване. За да изкараш теста с 3 са ти нужни 11 точки, което прави единадесет верни и девет непопълнени въпроса или ако имаш 15 верни и 5 грешни си скъсан.
Освен това всеки юрист в НБУ задължително минава изпити по компютърна грамотност, включително internet, чужд език и !български език! Да не говорим за огромното разнообразие от избираеми предмети, които дават възможност да се насочиш към определена област от Правото още в университета. Що се отнася до задължителните предмети аз съм готова да сравня хорариума от студентската си книжка с който и да е колега от СУ. Вече съм го правила и да ви кажа бием ви с около 40 часа в повече.
С това нямам за цел да хваля студентите в НБУ или да хуля тези в СУ, а просто да ви напомня, че когато един студент е решен да стане добър юрист и е амбициозен и ученолюбив, почти не е от значение къде учи. Двамата най-добри юристи, които познавам са от НБУ и от СУ. За съжаление и от двата ВУЗ-а познавам хора за които ме е срам да кажа, че са юристи. Чувала съм какви ли не работи и за студентите от УНСС, от Варна и т.н., но не бързам да съдя никого по това къде е завършил, а по това какво е научил и как го прилага.
Моля ви и вие да подхождате така.
Завършила НБУ

Мнениеот Ах » 05 Яну 2004, 17:16

НБУ да го духат, СУ са the best и така ще е винаги
Ах

Мнениеот znajko » 06 Яну 2004, 01:54

Mishony1,
От Сливен ли си или се бъркам? Защото ако си оттам, май БСУ ти пречи да дишаш спокойно. Хубаво де- някой съдия или прокурор те е понастъпил, но защо трябва да хленчиш като ощипана мома и да си го изкарваш на факултета? Горе- долу през месец се появява някой като теб и почва да си избива комплексите върху правните факултети. Само помисли върху следното: колко от съдиите и прокурорите са завършили нещо различно от СУ? И само те ли са отчайващо некадърни?
znajko

Мнениеот Завършила НБУ » 06 Яну 2004, 10:04

Мисля, че с това изказване правите лоша услуга на СУ. Явно Вие сте точно от онези, за които ме е срам да кажа, че са юристи. Подобни изказвания са недопустими за един юрист и изобщо не подхождат на интелигентен и културен човек, какъвто трябва да бъде всеки юрист.
Завършила НБУ

Мнениеот алекс » 06 Яну 2004, 13:21

Не би било зле да си обновите и познанията по български език, колега. Радвайте се, че интервюто Ви за работа е било устно, защото не знам кой работодател би наел неграмотен юрист.
алекс

Завършила НБУ

Мнениеот montedzemolo » 06 Яну 2004, 16:04

В НБУ, струва ми се, не работят най -добрите преподаватели в България. Няма нужда да се дуеш! А г-жа П. Голева не прави разлика между финансиране и кредитиране. Какви ли тестове предлага?
"Няма значение дали си завършил СУ, ПУ, НБУ или Каспичанския университет, лимонадата за всички е 6 ст."
montedzemolo

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии