начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Проблем с наемател

Казуси за недвижими имоти

Проблем с наемател

Мнениеот night_flower » 11 Юли 2011, 13:33

Здравейте,

Първо не съм сигурна че точно в тази част на форума е мястото на темата, но е важно за мен.

Ситуацията е следната: семейството ми притежава имот - 3стаен апартамент, който преди около 2 години е отдаден под наем от покойният ми дядо. За съжаление имота е даден под наем без никакъв договор за наем, без депозит и без никакъв документ. В началото нямаше проблеми с взимането на наема, но преди дни разбрах че съответния наемател не си е плащал наема от 10 месеца вече.
Искам да попитам какво мога да направя от правна гледна точка за да си взема парите. Наема е в размер на 200 лв, до този момент дължи приблизително 2000 - 2200 лв.
Единствената идея, която ми идва е да го накарам да подпише Запис на заповед и да го изгоня от имот, като поскле да си предявя иска по записа.

Какво мислите?
Знам че ситацията отдавна е изпусната от контрол, от роднините ми, които се занимават с това, и че е доста късно, както че има и много пропуски. Ще се радвам някой да ми даде съвет и идеи.
night_flower
Нов потребител

Re: Проблем с наемател

Мнениеот nikiboy » 11 Юли 2011, 21:52

Моят съвет е моментално да оставиш дължимата сума на 2000-2200лв, тоест да го изгониш.
Щом не плаща, значи се прави на хитрец, а щом се прави на хитрец, може и да има защо.
Да погледнем обективно - устен договор между две лица, едно е починало. Как ще докажете каква е била договорката? Много хора биха ви посъветвали за "битка", но бая време и нерви ще потрошите чрез Сляпата Темида.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот night_flower » 12 Юли 2011, 16:20

И аз си мисля че до съд е безсмислено да се стига. Единствено ми се искаше някак да се споразумеем и да подпише една запис на заповед, поне за част от парите. После да го изгоня. Възможна ли е такава опция?
Евентуално пред нотариус?
Договорката е била между наемателя и покойния ми дядо. После леля ми се е разправяла с наемателя, но за съжаление нищо не е свършила. Прекалено късно разбрах и аз.... както и да е... възможна ли е опцията със Запис на Заповед, ако наемателя се навие да я подпише?
night_flower
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 12 Юли 2011, 22:38

night_flower написа:И аз си мисля че до съд е безсмислено да се стига. Единствено ми се искаше някак да се споразумеем и да подпише една запис на заповед, поне за част от парите. После да го изгоня. Възможна ли е такава опция?
Евентуално пред нотариус?
Договорката е била между наемателя и покойния ми дядо. После леля ми се е разправяла с наемателя, но за съжаление нищо не е свършила. Прекалено късно разбрах и аз.... както и да е... възможна ли е опцията със Запис на Заповед, ако наемателя се навие да я подпише?

Това е най-хубавата опция. Само дето съм 101% сигурен, че няма да го направи.
nikiboy
Потребител

Мнениеот inspectora » 12 Юли 2011, 22:41

nikiboy написа:Само дето съм 101% сигурен, че няма да го направи.

Пък аз освен това /което подкрепям/ слагам и още 202% сигурност, че доти и да подпише Запис на Заповед, било и пред Нотариус, то после с този ЗЗ можете да си идете спокойно до тоалетната и да го употребите без да се притеснявате, че сте загубили нещо ;)

Иначе винаги има начин да осъдите човека, че ви дължи наема ;) ... ако Ви се занимава със съдилища ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sinead » 05 Авг 2011, 15:07

Добър ден,
моля за съвет, имам почти същия проблем ...
Ние също имаме апартамент даден под наем, преди 4 години, без договор (уж на доверие), но се оказа че имат неплатени сметки вода за целия период ... Живеем в Стара Загора, а апартамента отдаден под наем е в Ямбол...
Сега от ВИК искат да ни съдят. Направихме договор, но не е заверен нотариално.
Моля посъветвайте ни как да постъпим ако някой се е срещал с подобен проблем, или препоръчайте добър адвокат в Ямбол.
sinead
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 05 Авг 2011, 23:31

sinead написа:Добър ден,
моля за съвет, имам почти същия проблем ...
Ние също имаме апартамент даден под наем, преди 4 години, без договор (уж на доверие), но се оказа че имат неплатени сметки вода за целия период ... Живеем в Стара Загора, а апартамента отдаден под наем е в Ямбол...
Сега от ВИК искат да ни съдят. Направихме договор, но не е заверен нотариално.
Моля посъветвайте ни как да постъпим ако някой се е срещал с подобен проблем, или препоръчайте добър адвокат в Ямбол.

Договора от коя дата е, в него описано ли е показанието на водомера, и ако да - показанието от преди 4 години или от днешна дата?
nikiboy
Потребител

Назад към Имотни казуси