начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем с наемател

Казуси за недвижими имоти

Проблем с наемател

Мнениеот night_flower » 11 Юли 2011, 13:33

Здравейте,

Първо не съм сигурна че точно в тази част на форума е мястото на темата, но е важно за мен.

Ситуацията е следната: семейството ми притежава имот - 3стаен апартамент, който преди около 2 години е отдаден под наем от покойният ми дядо. За съжаление имота е даден под наем без никакъв договор за наем, без депозит и без никакъв документ. В началото нямаше проблеми с взимането на наема, но преди дни разбрах че съответния наемател не си е плащал наема от 10 месеца вече.
Искам да попитам какво мога да направя от правна гледна точка за да си взема парите. Наема е в размер на 200 лв, до този момент дължи приблизително 2000 - 2200 лв.
Единствената идея, която ми идва е да го накарам да подпише Запис на заповед и да го изгоня от имот, като поскле да си предявя иска по записа.

Какво мислите?
Знам че ситацията отдавна е изпусната от контрол, от роднините ми, които се занимават с това, и че е доста късно, както че има и много пропуски. Ще се радвам някой да ми даде съвет и идеи.
night_flower
Нов потребител

Re: Проблем с наемател

Мнениеот nikiboy » 11 Юли 2011, 21:52

Моят съвет е моментално да оставиш дължимата сума на 2000-2200лв, тоест да го изгониш.
Щом не плаща, значи се прави на хитрец, а щом се прави на хитрец, може и да има защо.
Да погледнем обективно - устен договор между две лица, едно е починало. Как ще докажете каква е била договорката? Много хора биха ви посъветвали за "битка", но бая време и нерви ще потрошите чрез Сляпата Темида.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот night_flower » 12 Юли 2011, 16:20

И аз си мисля че до съд е безсмислено да се стига. Единствено ми се искаше някак да се споразумеем и да подпише една запис на заповед, поне за част от парите. После да го изгоня. Възможна ли е такава опция?
Евентуално пред нотариус?
Договорката е била между наемателя и покойния ми дядо. После леля ми се е разправяла с наемателя, но за съжаление нищо не е свършила. Прекалено късно разбрах и аз.... както и да е... възможна ли е опцията със Запис на Заповед, ако наемателя се навие да я подпише?
night_flower
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 12 Юли 2011, 22:38

night_flower написа:И аз си мисля че до съд е безсмислено да се стига. Единствено ми се искаше някак да се споразумеем и да подпише една запис на заповед, поне за част от парите. После да го изгоня. Възможна ли е такава опция?
Евентуално пред нотариус?
Договорката е била между наемателя и покойния ми дядо. После леля ми се е разправяла с наемателя, но за съжаление нищо не е свършила. Прекалено късно разбрах и аз.... както и да е... възможна ли е опцията със Запис на Заповед, ако наемателя се навие да я подпише?

Това е най-хубавата опция. Само дето съм 101% сигурен, че няма да го направи.
nikiboy
Потребител

Мнениеот inspectora » 12 Юли 2011, 22:41

nikiboy написа:Само дето съм 101% сигурен, че няма да го направи.

Пък аз освен това /което подкрепям/ слагам и още 202% сигурност, че доти и да подпише Запис на Заповед, било и пред Нотариус, то после с този ЗЗ можете да си идете спокойно до тоалетната и да го употребите без да се притеснявате, че сте загубили нещо ;)

Иначе винаги има начин да осъдите човека, че ви дължи наема ;) ... ако Ви се занимава със съдилища ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sinead » 05 Авг 2011, 15:07

Добър ден,
моля за съвет, имам почти същия проблем ...
Ние също имаме апартамент даден под наем, преди 4 години, без договор (уж на доверие), но се оказа че имат неплатени сметки вода за целия период ... Живеем в Стара Загора, а апартамента отдаден под наем е в Ямбол...
Сега от ВИК искат да ни съдят. Направихме договор, но не е заверен нотариално.
Моля посъветвайте ни как да постъпим ако някой се е срещал с подобен проблем, или препоръчайте добър адвокат в Ямбол.
sinead
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 05 Авг 2011, 23:31

sinead написа:Добър ден,
моля за съвет, имам почти същия проблем ...
Ние също имаме апартамент даден под наем, преди 4 години, без договор (уж на доверие), но се оказа че имат неплатени сметки вода за целия период ... Живеем в Стара Загора, а апартамента отдаден под наем е в Ямбол...
Сега от ВИК искат да ни съдят. Направихме договор, но не е заверен нотариално.
Моля посъветвайте ни как да постъпим ако някой се е срещал с подобен проблем, или препоръчайте добър адвокат в Ямбол.

Договора от коя дата е, в него описано ли е показанието на водомера, и ако да - показанието от преди 4 години или от днешна дата?
nikiboy
Потребител

Назад към Имотни казуси