начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

нищожност на акт за държавна собственост

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот malinamilusheva » 25 Юни 2011, 23:27

Колеги,моля за вашата помощ.Предстои ми дело за обявяване на нищожност на акт за държавна собственост. Не съм се занимавала с тази материя.По чл.26 от ЗЗД ли трябва да се искса нищожността или нищожност на административен акт? Кой трябва да бъде ответник -този който е издал акта или пълномощника който го е подписал? Ако някои се е занимавал с подобен казус моля да ми помогне. Придварително благодаря! :roll: :(
malinamilusheva
Младши потребител

Re: нищожност на акт за държавна собственост

Мнениеот Melly » 25 Юни 2011, 23:59

malinamilusheva написа:Колеги,моля за вашата помощ.Предстои ми дело за обявяване на нищожност на акт за държавна собственост. Не съм се занимавала с тази материя.По чл.26 от ЗЗД ли трябва да се искса нищожността или нищожност на административен акт? Кой трябва да бъде ответник -този който е издал акта или пълномощника който го е подписал? Ако някои се е занимавал с подобен казус моля да ми помогне. Придварително благодаря! :roll: :(

АДС по правната си природа е ИАА. Основанията за оспорване на всеки ИАА са дадени в АПК.
Колкото до казуса, аз не прочетох такъв. Ако прецените, поставете го в раздел "форум за юристи".
Поздрав!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 26 Юни 2011, 07:37

Melly написа:АДС по правната си природа е ИАА. Основанията за оспорване на всеки ИАА са дадени в АПК.
Колкото до казуса, аз не прочетох такъв. Ако прецените, поставете го в раздел "форум за юристи".
Поздрав!
Това не е вярно :!:

АДС имат силата на констативен нотариален акт и нямат правопораждащо действие - чл. 5 ЗДС.

Споровете за материално право се решават по общия ред - чл. 79 ЗДС.

При успешен изход на делото срещу държавата, имотът се отписва от актовите книги за държанта собственост и се предава на собственика със заповед на областния управител - чл. 78 ЗДС.

Тази заповед също не е ИАА, а акт на вътрешно администриране на държавните имоти - трайна практика на ВАС
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Melly » 26 Юни 2011, 16:38

Standbay написа:
Melly написа:АДС по правната си природа е ИАА. Основанията за оспорване на всеки ИАА са дадени в АПК.
Поздрав!
Това не е вярно :!:

Прав си! Некоректно изказване от моя страна. :oops: Но имах предвид друго - като всеки официален удостоверителен документ за имуществени права, съдържанието му може да се оспори по съдебен ред, като едновременно с това страната се позове на нищожност (косвен съдебен контрол) на основанието за съставянето му, което обикновено е ИАА. От там нататък, при успешно проведено доказване, удостоверителната сила на АДС (като последица) не може да се противопостави на оспорващата го страна.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот malinamilusheva » 27 Юни 2011, 20:47

Колеги,моля за помощ.Предстои ми завеждане на дело за обявяване на нищожност на акт за държавна собственост.Моля ,ако някой се е занимавал с такъв проблем да ми каже по чл.26 от ЗЗД ли следва да се иска
нищожност или като административен акт.Кой следва да бъде ответник -органът който го е издал или пълномощникът ,който го е подписал.?На кой съд е подсъдно такова дело като първа инстанция?

Благодаря предварително!
malinamilusheva
Младши потребител

Мнениеот Standbay » 27 Юни 2011, 21:00

От практиката се стигна до следния ред на действия:
Тъй като ЗДС не оставя избор за друг вид действие при спор за материално право, а директно с тежката артилерия, :evil: по добре е първо да се поиска отписване на актувания имот от правоимащия като неправилно актуван - прилагат се необходимите доказателства и мотивирано искане за отписване на имота от актовите книги за държавна собственост като неправилно актуван като такъв. Не са редки случаите когато такава молба бива уважена.
Ако не обаче, едва тогава по общия ред с иск за собственост и в зависимост от резултата на исковия процес - или/или.
Това е. :|
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юни 2011, 21:07

Искът е установителен- спор за право на собственост( както бе посочено - чл. 79).
26 , и въобще ЗЗД няма място в случая.
Подсъдността се определя по ГПК( родова и местна).
Ответник- легитимиращия се за собственик.

Предлагам сериозно да помислите, и се консултирате с колега, който да ви подкрепя в това дело, защото, простете, но въпросите, които задавате навеждат на мисли, че това не е вашето дело.

Standbay,
би ли погледнал тази тема viewtopic.php?f=4&t=47413
Благодаря.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 27 Юни 2011, 22:50

poli_g написа:Standbay,
би ли погледнал тази тема viewtopic.php?f=4&t=47413
Благодаря.

добре де и за да не преразказвам ще цитирам едно решение
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот Гост. » 27 Юни 2011, 23:21

:) Благодаря.
Поздрав за теб

( извинения, че ги помествам тук, а не в темата ти)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kirile » 28 Юни 2011, 11:39

По ЗЗД искате обявяване нищожност на НА с всички последици. Ответник мисля , че трябва да бъде държавата.
kirile
Потребител

Мнениеот Гост. » 28 Юни 2011, 18:30

kirile написа:По ЗЗД искате обявяване нищожност на НА с всички последици. Ответник мисля , че трябва да бъде държавата.

Твърденията, обективирани в тези две изречения са дълбоко неверни ако са съвет към конкретното питане инициирано от автора на темата.

Актът за държавна собственост не е договор и по отношение на неговата валидност не се прилагат правилата за правните сделки. Недопустимо е да се иска нищожност на акт за държавна собственост на основанията за нищожност на договорите по чл. 26 от ЗЗД :idea: . Този правен ред не е относим към актовете за държавна собственост. Законодателят с нормата на чл. 79 от ЗДС е посочил, че споровете за материално право, когато се касае за актуван или деактуван като държавен имот, се решават по съдебен ред. Касае се за спор за принадлежността на вещното право на собственост, който може да бъде отнесен пред съда по иск на лицето, което твърди, че е носител на това право

........
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kirile » 29 Юни 2011, 20:04

Въпроса е по коя законова норма да бъде отнесен до съда ?
kirile
Потребител

Назад към Имотни казуси