начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Право на ползване от нероднина

Казуси за недвижими имоти

Право на ползване от нероднина

Мнениеот grajdanka » 22 Юни 2011, 12:03

Здравейте, ще бъда много благодарна, ако ме посъветвате за следния казус. Имам апартамент на мое име. Живея от много години с човек без брак. Имам живи родители, сестра и племенник. Вероятно е да нямам преки наследници. Със сестра ми сме в ужасни отношения, а родителите са на нейна страна при спорове. Желанието ми е да подсигуря човека, с когото живея, в случай, че стане нещо с мен, те да не могат да му покажат вратата. Има ли начин да му дам самостоятелно и безвъзмездно право на ползване докато е жив? С една дума да не погат да правят каквото и да било срещу него, да оспорват и т.н.? До колкото знам дарение и завещание се оспорват, а продажбата не е в моя полза. Има ли начин да ползва имота доживот, а след това за мен няма значение кой ще го наследи? Съществува и вариянт осиновяване, но за момента не е решено. Благодаря Ви предварително! :)
grajdanka
Младши потребител

Re: Право на ползване от нероднина

Мнениеот doxa » 22 Юни 2011, 13:18

Здравейте,
Можете да му учредите безвъзмездно ограничено вещно право на ползване върху целия апартамент или съответна част от него (прави се в нотариална форма). Може и да сключите брак, така мъжът до вас, след време евентуално ще наследи апартамента, в съответна идеална част с вашите роднини по закон. Помислете добре преди да предприемете каквато и да е стъпка. Направете и една консултация с нотариус или адвокат.
Успех!
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот sunrise » 22 Юни 2011, 14:12

Не е ли малко късно да го осиновявате? Сигурно вече е пълнолетен.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот grajdanka » 22 Юни 2011, 14:22

Здравейте, благодаря Ви за отговора. Самият документ декларация ли е? Аз ли оформям документа за заверка или нотариус/адвокат? Благодаря отново.

Да, задължително ще посетим адвокат или нотариус. Просто исках да имам яснота как да постъпя, ако нямам преки наследници.
grajdanka
Младши потребител

Мнениеот grajdanka » 22 Юни 2011, 14:28

sunrise написа:Не е ли малко късно да го осиновявате? Сигурно вече е пълнолетен.

Здравейте, имах в предвид да се осинови дете. Ако имам брак с човека и осиновено дете предполагам, че за роднините не се полага никаква част. Принципно имаме репродуктивни проблеми и затова все още не сме си подредили нещата.
grajdanka
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 22 Юни 2011, 14:55

grajdanka написа:
sunrise написа:Не е ли малко късно да го осиновявате? Сигурно вече е пълнолетен.

Здравейте, имах в предвид да се осинови дете. Ако имам брак с човека и осиновено дете предполагам, че за роднините не се полага никаква част. Принципно имаме репродуктивни проблеми и затова все още не сме си подредили нещата.

а, ясно!
За мен това е най-добрия вариант/и за детето, което ще отгледате с любов /. Така , роднините Ви се изключват напълно. Ако няма дете, а само сключите брак, ще наследяват заедно.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот grajdanka » 22 Юни 2011, 15:21

Sunrise, благодаря за отговора! А самият документ за право на ползване декларация ли е или какво? Идеята ми е и да има нещо, докато приключиме с решаването на нашия проблем по какъвто и да е начин :)
grajdanka
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 22 Юни 2011, 17:23

grajdanka написа:Sunrise, благодаря за отговора! А самият документ за право на ползване декларация ли е или какво? Идеята ми е и да има нещо, докато приключиме с решаването на нашия проблем по какъвто и да е начин :)

Не, то е под формата на нотариален акт и не е евтино начинание. Като се ожените,той трябва да направи евентуално отказ. Имайте пред вид, че за Вас остава само собствеността и той може да иска да напуснете имота си.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот grajdanka » 22 Юни 2011, 18:42

sunrise написа:
grajdanka написа:S Имайте пред вид, че за Вас остава само собствеността и той може да иска да напуснете имота си.

Това ли е т.нар. гол собственик? Правото на ползване не може ли да се отнеме/прекрати от собственика? Това наистина ми е полезно и благодаря!
grajdanka
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Юни 2011, 12:24

Може по съдебен ред.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот grajdanka » 23 Юни 2011, 14:51

Благодаря за отговорите!
grajdanka
Младши потребител