- Дата и час: 24 Ное 2024, 20:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право на ползване от нероднина
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Право на ползване от нероднина
Здравейте, ще бъда много благодарна, ако ме посъветвате за следния казус. Имам апартамент на мое име. Живея от много години с човек без брак. Имам живи родители, сестра и племенник. Вероятно е да нямам преки наследници. Със сестра ми сме в ужасни отношения, а родителите са на нейна страна при спорове. Желанието ми е да подсигуря човека, с когото живея, в случай, че стане нещо с мен, те да не могат да му покажат вратата. Има ли начин да му дам самостоятелно и безвъзмездно право на ползване докато е жив? С една дума да не погат да правят каквото и да било срещу него, да оспорват и т.н.? До колкото знам дарение и завещание се оспорват, а продажбата не е в моя полза. Има ли начин да ползва имота доживот, а след това за мен няма значение кой ще го наследи? Съществува и вариянт осиновяване, но за момента не е решено. Благодаря Ви предварително!
- grajdanka
- Младши потребител
Re: Право на ползване от нероднина
Здравейте,
Можете да му учредите безвъзмездно ограничено вещно право на ползване върху целия апартамент или съответна част от него (прави се в нотариална форма). Може и да сключите брак, така мъжът до вас, след време евентуално ще наследи апартамента, в съответна идеална част с вашите роднини по закон. Помислете добре преди да предприемете каквато и да е стъпка. Направете и една консултация с нотариус или адвокат.
Успех!
Можете да му учредите безвъзмездно ограничено вещно право на ползване върху целия апартамент или съответна част от него (прави се в нотариална форма). Може и да сключите брак, така мъжът до вас, след време евентуално ще наследи апартамента, в съответна идеална част с вашите роднини по закон. Помислете добре преди да предприемете каквато и да е стъпка. Направете и една консултация с нотариус или адвокат.
Успех!
-
doxa - Потребител
Не е ли малко късно да го осиновявате? Сигурно вече е пълнолетен.
- sunrise
- Активен потребител
Здравейте, благодаря Ви за отговора. Самият документ декларация ли е? Аз ли оформям документа за заверка или нотариус/адвокат? Благодаря отново.
Да, задължително ще посетим адвокат или нотариус. Просто исках да имам яснота как да постъпя, ако нямам преки наследници.
Да, задължително ще посетим адвокат или нотариус. Просто исках да имам яснота как да постъпя, ако нямам преки наследници.
- grajdanka
- Младши потребител
sunrise написа:Не е ли малко късно да го осиновявате? Сигурно вече е пълнолетен.
Здравейте, имах в предвид да се осинови дете. Ако имам брак с човека и осиновено дете предполагам, че за роднините не се полага никаква част. Принципно имаме репродуктивни проблеми и затова все още не сме си подредили нещата.
- grajdanka
- Младши потребител
grajdanka написа:sunrise написа:Не е ли малко късно да го осиновявате? Сигурно вече е пълнолетен.
Здравейте, имах в предвид да се осинови дете. Ако имам брак с човека и осиновено дете предполагам, че за роднините не се полага никаква част. Принципно имаме репродуктивни проблеми и затова все още не сме си подредили нещата.
а, ясно!
За мен това е най-добрия вариант/и за детето, което ще отгледате с любов /. Така , роднините Ви се изключват напълно. Ако няма дете, а само сключите брак, ще наследяват заедно.
- sunrise
- Активен потребител
Sunrise, благодаря за отговора! А самият документ за право на ползване декларация ли е или какво? Идеята ми е и да има нещо, докато приключиме с решаването на нашия проблем по какъвто и да е начин
- grajdanka
- Младши потребител
grajdanka написа:Sunrise, благодаря за отговора! А самият документ за право на ползване декларация ли е или какво? Идеята ми е и да има нещо, докато приключиме с решаването на нашия проблем по какъвто и да е начин
Не, то е под формата на нотариален акт и не е евтино начинание. Като се ожените,той трябва да направи евентуално отказ. Имайте пред вид, че за Вас остава само собствеността и той може да иска да напуснете имота си.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:grajdanka написа:S Имайте пред вид, че за Вас остава само собствеността и той може да иска да напуснете имота си.
Това ли е т.нар. гол собственик? Правото на ползване не може ли да се отнеме/прекрати от собственика? Това наистина ми е полезно и благодаря!
- grajdanka
- Младши потребител
Може по съдебен ред.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря за отговорите!
- grajdanka
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1