Здравейте,
Ще се радвам ако ми дадете съвет как да постъпя.
От 9 години съм наемател, фирмата наемодател е юридическо лице. Договорът за наем е вписан нотариално, впоследствие направихме един анекс да го удължим 3 години, после с още един анекс го направихме безсрочен.
Поради непрестанното дигане на наема реших да прекратя договора, Пуснах им предизвестие във деловодството, уж всичко беше ок, докато не се опитах да внесе в деловодството едно писмо свободен текст, в което ги моля в удобно за двете страни време да упълномощят представител на, който да предам ключовете, да ми засекат електромер и водомер към датата и да предам имота. Деловодителката / която е и секретарка и касиерка и май счетоводител/ отказа , да ми вземе писмото.
След това ми звънна изпълнителния директор да сме седнели да се разберем и прочие общи приказки, казах му че съм си намерила друго място за живеене и ще се изнасям. Последва порой от ругатни, че нямало как така просто да стане да напусна и т-н глупости.
Та въпросът ми е как да постъпя оттук нататък-ясно е че безпроблемно няма да мине и ще трябва адвокат, но докато намеря , ще Ви бъда благодарна да ме посъветвате за първите стъпки, които да предприема.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 19:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на договор за наем от наемателя
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на договор за наем от наемателя
Моят съвет е колега адвокат да Ви изготви нотариална покана относно момента на прекратяване на договора и другите обстоятелства , след като се запознае подробно със съдържанието на договора и предвиди евентуални бъдещи последствия за Вас. Пробвайте, ако искате, преди това прекратяване по взаимно съгласие, ако е възможно, но задължително в писмен вид.
- nk7702n
- Старши потребител
Договорът за наем не може да бъде сключен за повече от десет години, освен ако е търговска сделка...такива ми ти работи...най-добре при адвокат с все бумаги
- gandalf_bg
- Младши потребител
Договорът е за една година, после направихме още един анекс за 3 години продължаване, като изтекоха отново анекс с който го направихме безсрочен плюс една камара анекси за вдигането на наема.
Адвокатката, която ми прави повечето неща е на гости на сестра си в щатите за един месец и в момента си търся друг, ако може да ми препоръчате.
Дала съм предизвестието преди месец и половина и на 1 юли ми изтича.
Не съм очаквала че ще е толкова трудно коректно да си прекратя договора за наем, платила съм си всички сметки и наеми и искам да напусна нормално както се прави с предаване на ключове, засичане на елекромери и пр.
Между физическо и юридическо лице - то пак си е май някакъв вид сделка.
За адвокат е ясно просто исках някакви насоки нужно ли е да предприемам някакви действия преди това или да седя и да чакам докато си намеря нов адвокат, а междувременно датата, на която трябва да предам имота вече наближава, аз съм се изнесла и не ми се иска да плащам наеми повече от това, а и е ясно че й депозита няма да ми върнат, ама нямам намерение да се съдя.
Съжалявам ако ви отегчавам, ама човек никога не знае кога ще го вкарат в битова драма.
Адвокатката, която ми прави повечето неща е на гости на сестра си в щатите за един месец и в момента си търся друг, ако може да ми препоръчате.
Дала съм предизвестието преди месец и половина и на 1 юли ми изтича.
Не съм очаквала че ще е толкова трудно коректно да си прекратя договора за наем, платила съм си всички сметки и наеми и искам да напусна нормално както се прави с предаване на ключове, засичане на елекромери и пр.
Между физическо и юридическо лице - то пак си е май някакъв вид сделка.
За адвокат е ясно просто исках някакви насоки нужно ли е да предприемам някакви действия преди това или да седя и да чакам докато си намеря нов адвокат, а междувременно датата, на която трябва да предам имота вече наближава, аз съм се изнесла и не ми се иска да плащам наеми повече от това, а и е ясно че й депозита няма да ми върнат, ама нямам намерение да се съдя.
Съжалявам ако ви отегчавам, ама човек никога не знае кога ще го вкарат в битова драма.
- vesi_malinova
- Нов потребител
Наемът е прекратен, щом сте обявили това. Докъдето има право на обезщетение, хазяинът може да си го иска. зависи какво е вписано в договора.
Вписването е с оглед да се защити наемателя - в негова полза е.
АНе може да има задължение да плащате след като напуснете.
Вписването е с оглед да се защити наемателя - в негова полза е.
АНе може да има задължение да плащате след като напуснете.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Какво значи, " и депозита няма да ми върнат, ама няма да се съдя". Вие сте отправили предизвестие за прекратяване, ако има нарушения на клаузите на договора относно прекратяването от страна на наемодателя, ще имате право на обезщетение, предвидена неустойка съгласно договора. Защитавайте си правата.
- nk7702n
- Старши потребител
По договора неустойки за наемодателя няма, само за мен, при забава на плащане.Дала съм предизвестие два месеца по-рано, а по договор е един, платила съм наема и за този последен месец, имайки предвид поведението им се съмнявам, че ще стигнем до някаква договорка да ми върнат депозита, не че са малко пари, но ако тръгна да ги съдя то ще се проточи сигурно много дълго във времето.
Една приятелки ми дава акъл да не плащам последните консумативи и да им кажа да си ги приспаднат от депозита, но и при това положение те ще са максимум една трета от депозита.
Една приятелки ми дава акъл да не плащам последните консумативи и да им кажа да си ги приспаднат от депозита, но и при това положение те ще са максимум една трета от депозита.
- vesi_malinova
- Нов потребител
Както и очаквах има неблагоприятно развитие по моя случай. След една камара телефонни разходи,пуснах писмо до Наемодателя, да насрочат ден и час в удобно за тях време да предам имота, да се засекат водомерите и електромерите и да се уговорим как ще се приспадне депозита.
След това в телефонен разговор с изпълнителната директорката тя предложи понеделник 14 часа, на което аз се съгласих.
Предизвестието, което бях дала изтече на 1 юли петък, в събота 2 юли отидох до там да си вземе последните няколко кашона с вещи, които ми бяха останали и заварих патрона на врата избит, сложен катинар и лепенки с печат на фирмата наемодател, което няма как да кажа, че не ме изненада, нито съм бягала от предаването на имота, нито съм отказвала, нито по някакъв начин съм предразположила към такова поведение.
В понеделник отидох на уговорената среща с една колежка, представителите на наемодателите бяха трима, и не се представиха, аз както ме беше инструктирала адвокатката настоях да се напише приемо предавателн протокол, в който да се впише че те са разбили вратата и да влезем вътре заедно всички и да опишем заедно състоянието на всяка стая.Те отказаха и казаха, че са ми приготвили приемо-предавателен протокол, дадоха ми го в него пишеше, че не са установени липси, отдолу имаше също така забележка с оставено място половин страница, чух се по телефона с адвокатката ми тя каза, да не го подписвам в този му вид, единствено, ако се направи подробен протокол и се опише всичко, както си е.
Попитах, кога мога да си изнеса вещите, кога ще ми осигурят достъп, те ми отговориха, че аз съм си ги била забравила, изоставили и те си пазели имоти, да съм си ги била изнесла.
Адвокатката ме съветва днес да отида в полицията и да подам жалба, за неправомерно задържане и обсебване на чужди вещи.
Знам, че ме съветва в мой интерес, но аз се притеснявам от друго, че ще се вкарам в една спирала от жалби, разправии и нерви, на които кой знае кога ще му се види края.
Та освен от юридическа гледна точка, какво бихте ме посъветвали от чисто човешка гледна точка, да гоня нещата да приключат както си е редно или просто да спра да се разправям и ако спра това може ли да ми навлече някакви последици на един бъдещ етап.
Благодаря за отделеното време
След това в телефонен разговор с изпълнителната директорката тя предложи понеделник 14 часа, на което аз се съгласих.
Предизвестието, което бях дала изтече на 1 юли петък, в събота 2 юли отидох до там да си вземе последните няколко кашона с вещи, които ми бяха останали и заварих патрона на врата избит, сложен катинар и лепенки с печат на фирмата наемодател, което няма как да кажа, че не ме изненада, нито съм бягала от предаването на имота, нито съм отказвала, нито по някакъв начин съм предразположила към такова поведение.
В понеделник отидох на уговорената среща с една колежка, представителите на наемодателите бяха трима, и не се представиха, аз както ме беше инструктирала адвокатката настоях да се напише приемо предавателн протокол, в който да се впише че те са разбили вратата и да влезем вътре заедно всички и да опишем заедно състоянието на всяка стая.Те отказаха и казаха, че са ми приготвили приемо-предавателен протокол, дадоха ми го в него пишеше, че не са установени липси, отдолу имаше също така забележка с оставено място половин страница, чух се по телефона с адвокатката ми тя каза, да не го подписвам в този му вид, единствено, ако се направи подробен протокол и се опише всичко, както си е.
Попитах, кога мога да си изнеса вещите, кога ще ми осигурят достъп, те ми отговориха, че аз съм си ги била забравила, изоставили и те си пазели имоти, да съм си ги била изнесла.
Адвокатката ме съветва днес да отида в полицията и да подам жалба, за неправомерно задържане и обсебване на чужди вещи.
Знам, че ме съветва в мой интерес, но аз се притеснявам от друго, че ще се вкарам в една спирала от жалби, разправии и нерви, на които кой знае кога ще му се види края.
Та освен от юридическа гледна точка, какво бихте ме посъветвали от чисто човешка гледна точка, да гоня нещата да приключат както си е редно или просто да спра да се разправям и ако спра това може ли да ми навлече някакви последици на един бъдещ етап.
Благодаря за отделеното време
- vesi_malinova
- Нов потребител
И от юридическа, и от чисто житейска гледна точка изглежда вече сте се забъркала в неприятности, не по Ваша вина, естествено. Би следвало да продължите да се борите за правата си. Аз така бих постъпила. Подайте си жалба в полицията, не е толкова страшно. Ако депозитът е по - голям като сума, и имате документ за платената сума и както казахте и писмен договор, можете да се защитите и по - бързо, не с проточване на гражданско дело във времето, може и да не се стигне дотам. Вярно е, че ще трябва да платите първо на адвокат, но после разноските ще Ви бъдат присъдени.
- nk7702n
- Старши потребител
Пуснах жалбата в полицията, оттам казаха че това си е чисто самоуправство от страна на Наемодателя, отделно има и разпореждане с чужди вещи, приложих им договора за наем, предизвестието и писмата, които съм им пращала, те се засмяха и казаха че явно съм била "златната кокошка за тоя наемодател и казаха че ще свържат с мен като има развитие.
Адвокатката каза да седим и да чакам какво ще е развитието ще се чуе и така.
Дано Наемодателя се стресне, пък и вече се чудя на къде може да избие тая история.
Адвокатката каза да седим и да чакам какво ще е развитието ще се чуе и така.
Дано Наемодателя се стресне, пък и вече се чудя на къде може да избие тая история.
- vesi_malinova
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|