На 4.10.2010 година наех апартамент,тъй като съм студент.Подписах договор с хазяите,като договора е за 1 година.Заплатих един наем за месец октомври и един депозит,като общата сума беше 600 лева.
Юни ще е последният месец,който ще живея тук,дал съм 2 месеца предизвестие на хазяите,но отговора за депозита беше следния "Нарушаваш договора,като се изнасяш на 8-я месец и няма да ти го върнем.
В договора също пише,че наема ще се плаща от 5-то до 10-тоо число,но 2 седмици след подписването,те изискаха да е от 1-во до 5-то (което според мен е нарушаване на договора от тяхна страна)
Доколкото знам депозита трябва да ми бъде върнат,ако не съм счупил нещо,и ако съм си платил всички сметки (което е така)
Бихте ли ме посъветвали какви са опциите пред мен и има ли вариант да си получа депозита,и къде мога да си търся правата,ако те откажат да го върнат?
Благодаря предврително.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 19:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ!Връщане на депозит!?
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помощ!Връщане на депозит!?
Прочетете внимателно клаузите за прекратяване на подписания от Вас договор, а също и тези, касаещи санкциите при неизпълнение.
- magodeoz
- Активен потребител
Пише следното:
Наемателят заплаща депозит в размер на 300 лева месечен наем,като депозита ще му бъде върнат от наемодателя след прекратяване на договора,с изтичане на срока,ако са спазени изискванията по договора и наемателя няма финансови задължения за това.
Това е единственото нещо.
А за прекратяването на договора пише:
Настоящият договор се прекратява при:
-изтичане на срока
-по взаимно съгласие между страните изразено в писмена форма
-с едномесечно писмено предизвестие за всяка от страните
Наемателят заплаща депозит в размер на 300 лева месечен наем,като депозита ще му бъде върнат от наемодателя след прекратяване на договора,с изтичане на срока,ако са спазени изискванията по договора и наемателя няма финансови задължения за това.
Това е единственото нещо.
А за прекратяването на договора пише:
Настоящият договор се прекратява при:
-изтичане на срока
-по взаимно съгласие между страните изразено в писмена форма
-с едномесечно писмено предизвестие за всяка от страните
- gogofen
- Нов потребител
Щом пише "едномесечно предизвестие" (а Вие сте го отправил - така твърдите), значи - в правото си сте да си получите обратно депозита (след заплащане на всички консумативи за наемния период - включително до датата, на която сте ги предизвестили, че ще напуснете имота). Що се отнася обаче до фактическото връщане на парите, нещата не са съвсем еднозначни.
На практика пред Вас има две алтернативи на поведение:
1. Да натрупате неплатени сметки до размера на депозита, и да не търсите от наемодателите връщане на суми - депозитът Ви да покрие неплатените сметки;
2. Да си платите като поп всичко дължимо, и да заведете иск за връщане на платения депозит. Къде да си търсите правата? В съда, разбира се, с помощта на компетентен процесуален представител. За триста лева, обаче, дали си струва - Вие ще прецените.
На практика пред Вас има две алтернативи на поведение:
1. Да натрупате неплатени сметки до размера на депозита, и да не търсите от наемодателите връщане на суми - депозитът Ви да покрие неплатените сметки;
2. Да си платите като поп всичко дължимо, и да заведете иск за връщане на платения депозит. Къде да си търсите правата? В съда, разбира се, с помощта на компетентен процесуален представител. За триста лева, обаче, дали си струва - Вие ще прецените.
- magodeoz
- Активен потребител
Доколкото разбрах,мога да подам договора ни в данъчното и тя по този начин ще получи глоба.
Не съм много наясно с това нещо,така че ако някой може да ми обясни?
Не съм много наясно с това нещо,така че ако някой може да ми обясни?
- gogofen
- Нов потребител
Можете. Ако това е целта Ви - тя да получи глоба. Аз помислих, че целта Ви е друга - да си върнете парите от депозита. Но пък така се постига исконната мечта на българина - другият да е зле толкова, колкото първият не е добре. Хвала на такъви взаимоотношения!
- magodeoz
- Активен потребител
Имах впредвид,че по този начин мога да я накарам да ми върне депозита,за да не подам договора там.
- gogofen
- Нов потребител
Здравейте,напуснах квартирата,като си платих всичко,след това накарах наемодателя да направи оглед и да се подпише,че всичко е наред.
Изисках си депозита,но той ми отказа.След като му казах за данъчните,той ми каза,че договора не бил нотариално заверен и нямало какво да направя.Върши ли ми този договор някаква работа пред данъчните и ако не,мога ли да подам жалба в полицията за неизплатения депозит.
Много ще съм благодарен ако ми помогнете,тъй като тези хора се подиграха с мен,а дори се опита да ми скочи на бой,като си изисках депозита.
Изисках си депозита,но той ми отказа.След като му казах за данъчните,той ми каза,че договора не бил нотариално заверен и нямало какво да направя.Върши ли ми този договор някаква работа пред данъчните и ако не,мога ли да подам жалба в полицията за неизплатения депозит.
Много ще съм благодарен ако ми помогнете,тъй като тези хора се подиграха с мен,а дори се опита да ми скочи на бой,като си изисках депозита.
- gogofen
- Нов потребител
Здравейте, аз съм наемодател, т.е. от другата страна на Вашия случай, и въпреки това ще ти дам информация относно това което знам.
Няма значение, че договора Ви не е нотариално заверен.
Първия вариант е да отидете в данъчното с договора и да проверите дали наемодателя ви си плаща данъка върху наема.
Втория вариант е, ако си плаща данъка върху наема, да проверите дали сумата на месечния наем в договора е реалната, т.е. това което сте плащали като наем. Ако не е реалната, а в разписките които се получавали за наемите фигурира реалния наем, имате основания да отидете в данъчното с копие на договора и на разписките. Там ще ви упътят как да "наклепате" бившия си хазяин.
Ако той обаче си плаща порядъчно всичко, нямате решения при данъчните.
Не знам как да ви посъветвам за по-нататъшни действия, вероятно чрез адвокат.
Успех!
Няма значение, че договора Ви не е нотариално заверен.
Първия вариант е да отидете в данъчното с договора и да проверите дали наемодателя ви си плаща данъка върху наема.
Втория вариант е, ако си плаща данъка върху наема, да проверите дали сумата на месечния наем в договора е реалната, т.е. това което сте плащали като наем. Ако не е реалната, а в разписките които се получавали за наемите фигурира реалния наем, имате основания да отидете в данъчното с копие на договора и на разписките. Там ще ви упътят как да "наклепате" бившия си хазяин.
Ако той обаче си плаща порядъчно всичко, нямате решения при данъчните.
Не знам как да ви посъветвам за по-нататъшни действия, вероятно чрез адвокат.
Успех!
- avienda
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|