начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Моля всички Ви за съвет,ситуацията е доста сложна.

Казуси за недвижими имоти

Моля всички Ви за съвет,ситуацията е доста сложна.

Мнениеот foxgirl » 05 Апр 2011, 23:03

На първо място ще бъда благодарна на всеки от Вас,който се опита да ми даде насока и да помогне.
На второ място ще се извиня на модовете и админите,ако мястото на моят проблем не е за този подфорум.

Ще се опитам да съм максимално кратка и в същото време да обясня максимално обстойно обстоятелствата.
Баща ми е с диагноза черен дроб с метастази,като в никоя болница не желаят да го приемат за лечение поради неподлежащото му на лечение състояние.Като цяло винаги е водел лош начин на живот,никога не е обръщал прекалено внимание на здравето си,в разстояние на две и половина години претърпя 4 операции и когато най-сетне отказа цигарите и реши да започне да води малко по-здравословен начин на живот чу страшната диагноза.Това първоначално го шокира,а след това и отчая.Откриха тези разсейки преди около 3 седмици,като тогава беше прав,ходеше на двата си крака и говореше и разсъждаваше нормално.Сега,3 седмици по-късно той е пълен инвалид-лежи денонощно,не се храни,пие около 100гр вода на ден и няколко лъжици кисело мляко,поема единствено хапове(по 1 на ден),които са изписани от онкологията като единствено средство за успокояване на болките,слагаме му памперси,защото и най-елементарното му движение става посредством трима души.Напълно необслужващ себе си е,а най-лошото е,че от 4 дни насам е неадекватен-говори безмислици и не възприема това,което му говорим.Мисля,че всеки може да си представи колко е поразен от болестта за тези три седмици.
Ще мина на въпросите си към Вас.
На негово име има два автомобила,като сега искаме да продадем единия за да набавим някакви средства за закупуване на лекарства.Той и майка имат сключен брак,какъв е варианта по напълно легален начин тя да получи правото да разполага с това имущество и да го продаде?Говорихме с нотариус преди няколко дни,който обясни,че за прехвърлянето на тези коли на името на мен и сестра ми(какъвто беше първоначалния план) чрез покупко-продажба е задължително собственика да е 100% адекватен.Също мислехме и семейната ни фирма да прехвърлим.В крайна сметка това се оказва невъзможно поради горепосоченото състояние на баща ми.Да вметна още,че баща ми има син от предишен брак,затова и идеята му,когато все още поне говореше свързано,беше да прехвърли колите и фирмата си на нас,за да нямаме проблеми,ако се случи най-лошото.Това заради факта,че имат проблеми и неуредици от старо време.
Аватар
foxgirl
Младши потребител

Re: Моля всички Ви за съвет,ситуацията е доста сложна.

Мнениеот foxgirl » 05 Апр 2011, 23:07

Та значи ме вълнува при така стеклите се обстоятелства има ли законов начин майка ми да разполага с имуществото на баща ми?Представям си среща с нотариус в присъствието на лекар,който да свидетелства и удостовери,че баща ми е в състояние,което не позволява да представлява имуществото си.Но дали моите представи имат реален облик моля Вас да ми кажете.
Аватар
foxgirl
Младши потребител

Мнениеот foxgirl » 05 Апр 2011, 23:16

Седя и си мисля от няколко дни,че е нереално да няма закон,който да работи в подобни ситуации.Друг куриоз е това,че баща ми си взима пенсията в пощата,беше дал данни в НОИ за изплащане по банков път,но в крайна сметка след някакво объркване това не се случва.Дори в началото,първите 5 месеца от взимането на пенсия,той чакал превод по банковата си сметка,но уви...и когато отишъл в НОИ му обяснили,че парите са му изплатени и го чакат в пощата.Имал късмет,че отишъл преди да са минали 6 месеца от започване на изплащането,защото ако бил закъснял още един месец от пощата непотърсените изплатени пенсии се връщат на държавата,така му обяснили в НОИ.А пък пенсията си взима лично,поне до март месец беше така,но кой може да очаква,че ще се случат по този начин нещата???И сега питам аз,как майка да вземе тази пенсия,след като тя не е упълномощена от баща ми?И аджеба,честно ли е на жив човек да му вземат пенсията обратно,защото не я е взел лично???Как и по какъв начин майка ми да може да вземе тези пари?
Аватар
foxgirl
Младши потребител

Мнениеот foxgirl » 05 Апр 2011, 23:21

Предварително благодаря на всеки от Вас,който е прочел и който ще ми даде някакъв съвет.Наистина се страхувам,че ситуацията е много сложна и ми се иска поне от тази гледна точка майка ми да може да се успокои и да види,че не всичко е бездънна улица.
Желая на всички лека вечер и Ви пожелавам да сте здрави.
Аватар
foxgirl
Младши потребител

Мнениеот rts » 06 Апр 2011, 11:59

Не виждам начин за кратко време да получите съдебно решение за обявяване на баща Ви за недееспособен и след това получаване на попечителство, съответно съдебно разрешение да продавате негово имущество (или имущество в СИО), затова искренно Ви съветвам да не се занимавате с това, а да насочите усилията си към получаване на заем или кредит, който Ви е нужен, за да се грижите за баща си.
rts
Активен потребител

Мнениеот foxgirl » 06 Апр 2011, 15:44

Благодаря rts.
За съжаление никой в семейството не е одобрен за кредит-аз съм по майчинство в момента,преди няколко месеца исках да взема уред на изплащане и ми отказаха,а за кредит съм 100% сигурна,че няма да е по различно.Сестра ми скоро навърши 20 год. и също не и отпускат кредит,беше пробвала отново за някаква покупка на кредит,но и казали,че се изискват определени навършени години,21 мисля.Майка ми вече има към Пощенска банка,незнам дали ще и отпуснат повече.
Тук положението е такова,че баща ми вече не желае да приема каквито и да било лекарства,той по принцип нищо не желае да поема,а пък досега закупените във времето лекарства,плащания на операции и др. са оставили неплатени сметки и заеми.Целта ни е поне едната кола да продадем за да не се чувства майка ми притеснена и притискана от банки,а пък и тази кола вече няма на кого да послужи,поне за сега,ние сме с надеждата нещата да се стабилизират,но...та тази кола,макар и не в движение си изисква заплащане на гражданска застраховка,данък,а пък седейки на паркинга състоянието и ще се влошава,просто ще ни бъде една допълнителна тежест.
Аватар
foxgirl
Младши потребител

Мнениеот foxgirl » 06 Апр 2011, 15:53

rts,все пак обаче оставам с впечатлението,че има начин на действие,правилно ли разбирам написаното от Вас?Имам в предвид това,че казвате,че няма как за кратко време да получим съдебно решение за обявяване на баща ми за недееспособен и след това получаване на попечителство, съответно съдебно разрешение да продаваме негово имущество (или имущество в СИО),но в крайна сметка времето не е от значение.Баща ми може и да се подобри,но може и да остане в това състояние ден,три,месец,година...не е възможно според мен да няма закон,който да работи в помощ на гражданите в подобни ситуации,нали???
Значи казват,че без негово съгласие не можем да продадем тази кола,но предвид неговото състояние той не е способен да използва това МПС,а на него си му вървят някакви такси(гореспоменатите),та какво се получава в един момент?Все пак той не е способен да работи и получава финанси,как да заплати тези разходи?Защо тогава не му се спрат тези разходи до стабилизиране на състоянието му?Разбирате ме какво имам в предвид,нали?Един вид ние,неговата съпруга и дъщери нямаме право да разполагаме с имуществото му,а сме длъжни да заплащаме разходите по това имущество?Не е ли прекалено несправедливо?
Аватар
foxgirl
Младши потребител

Мнениеот foxgirl » 06 Апр 2011, 16:00

В социални грижи например ни казаха,че за да получим инвалидна количка трябва трима лекари да издадат свидетелство за състоянието на баща ми,което да докаже нуждата от това помощно средство.Е,с подобен документ,показан пред нотариус,или направо присъствието и на нотариус по време на прегледа на тримата лекари дава ли възможност да се издаде на майка ми някакъв документ,който да я прави представител на имуществото на баща ми?
Аватар
foxgirl
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 06 Апр 2011, 17:57

не търсете под вола теле. Никой няма да даде такъв документ. По какъв начин например ще докажете волята на баща Ви да продава, като е неадекватен. Или по скоро се притеснявате от бъдещи претенции на сина?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот foxgirl » 07 Апр 2011, 09:59

Очаквах подобни подозрения,но ние българите сме си такава нация-наследници на Тома Неверния.Знаете ли,нашите възможности са скромни,да не кажа,че към момента са силно ограничени.Знаете ли за каква кола става на въпрос?Стойността и в момента на пазара е около 4900 ЛВ,не евра.Както описах и по горе,ние сме две дъщери и майка ни,в случая и брат ми и като се раздели тази сума по равно на четири(ако така се процедира)нали и сами можете да сметнете,че тук не говорим за някакви голеееееми пари,заради които да се разкъсаме взаимно.На другата кола пък не може да и се вземат и 1000 лв,а баща ми няма друго имущество,разбирате ли какво Ви казвам-не става на въпрос за пари,а за факта,че към момента има да се връщат такива,които са вземани на заем и от кредитни карти за лекарства и операции.И хубаво,ако наистина закона е предвидил,че няма как да се случи еди какво си при еди какви си обстоятелства,защо не е предвидил и другите подробности?Казах вече-след като баща ми е 100% инвалид,и физически,и психически защо тогава ще му се трупат задължения като данък на тази кола,гражданска застраховки и каквото там всеки собственик е длъжен да плаща?Защо?Той е в състояние,което не му позволява да печели финанси и да плаща такси.Или какво излиза-от един болен човек държавата има право да трупа,карайки близките му да заплащат нещо,от което самия болен не се възползва,а ако има по какъв начин да се отървеш от натрупващите се дългове държавата не ти позволява да го направиш,така ли?Не че бих се учудила кой знае колко,да не забравяме,че живеем в Ъпсурдания,но все си мисля,че трябва да има закон,който да защитава всяка една страна.
Аватар
foxgirl
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 07 Апр 2011, 10:29

foxgirl написа:На първо място ще бъда благодарна на всеки от Вас,който се опита да ми даде насока и да помогне.
На второ място ще се извиня на модовете и админите,ако мястото на моят проблем не е за този подфорум.

Ще се опитам да съм максимално кратка и в същото време да обясня максимално обстойно обстоятелствата.
Баща ми е с диагноза черен дроб с метастази,като в никоя болница не желаят да го приемат за лечение поради неподлежащото му на лечение състояние.Като цяло винаги е водел лош начин на живот,никога не е обръщал прекалено внимание на здравето си,в разстояние на две и половина години претърпя 4 операции и когато най-сетне отказа цигарите и реши да започне да води малко по-здравословен начин на живот чу страшната диагноза.Това първоначално го шокира,а след това и отчая.Откриха тези разсейки преди около 3 седмици,като тогава беше прав,ходеше на двата си крака и говореше и разсъждаваше нормално.Сега,3 седмици по-късно той е пълен инвалид-лежи денонощно,не се храни,пие около 100гр вода на ден и няколко лъжици кисело мляко,поема единствено хапове(по 1 на ден),които са изписани от онкологията като единствено средство за успокояване на болките,слагаме му памперси,защото и най-елементарното му движение става посредством трима души.Напълно необслужващ себе си е,а най-лошото е,че от 4 дни насам е неадекватен-говори безмислици и не възприема това,което му говорим.Мисля,че всеки може да си представи колко е поразен от болестта за тези три седмици.
Ще мина на въпросите си към Вас.
На негово име има два автомобила,като сега искаме да продадем единия за да набавим някакви средства за закупуване на лекарства.Той и майка имат сключен брак,какъв е варианта по напълно легален начин тя да получи правото да разполага с това имущество и да го продаде?Говорихме с нотариус преди няколко дни,който обясни,че за прехвърлянето на тези коли на името на мен и сестра ми(какъвто беше първоначалния план) чрез покупко-продажба е задължително собственика да е 100% адекватен.Също мислехме и семейната ни фирма да прехвърлим.В крайна сметка това се оказва невъзможно поради горепосоченото състояние на баща ми.Да вметна още,че баща ми има син от предишен брак,затова и идеята му,когато все още поне говореше свързано,беше да прехвърли колите и фирмата си на нас,за да нямаме проблеми,ако се случи най-лошото.Това заради факта,че имат проблеми и неуредици от старо време.

Хайде сега, ние тук ядем доматите с коловете. Как хем нямате пари да купите лекарства на баща си , пък имате да купите фирмата и колите? Или то е да не се докопа нежелания брат до наследство? Сама си противоречите. А иначе законът е справедлив и пази този,който има нужда-баща Ви.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот foxgirl » 07 Апр 2011, 10:52

Покупко-продажбата щеше да е на документ.Да,просто за да не може брат ми да проявява претенции и да дърпа за нещо,за което не се е потрудил,това е.Но вече е факт,че това е невъзможно,поне не по начина,по който си го представяхме.Сега целта е да се изчистят поне заемите,другото няма никаква стойност,разбирате ли?Фирмата няма никакви активи,под фирма знаете ли какво визирам?По-точно знаете ли бизнеса във какво се състои?Един павилион за бърза закуска.Явно под гръмкото ми изказване си представяте веригата Дон Домат или нещо такова.
Ще Ви помоля вместо "да търсите под вола теле" и да си представяте поредната интригантска история (за което няма да Ви обвинявам,защото все пак сте адвокати и най-вероятно само в това се състои работата Ви) просто да ми отговорите дали има някакъв законен начин,по който да се подредят нещата.
Аватар
foxgirl
Младши потребител

Мнениеот error » 07 Апр 2011, 11:41

foxgirl написа: ....просто да ми отговорите дали има някакъв законен начин,по който да се подредят нещата...

Да. Има законово определен начин и колегата/колежката по-горе го посочи - поставяне под запрещение (пълно или ограничено) и след това учредяване на настойничество или попечителство в зависимост от вида на запрещението. Това е законният начин, но той никак не е бърз и ако състоянието на болния е такова, каквото описвате, просто няма да го дочака.
Вие всъщност питате дали има бърз начин, който да е и законен. Ами няма. Или поне аз не се сещам.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот namakak » 07 Апр 2011, 20:55

Отидете до пощата и говорете с пощальона по адрес.Обяснете му,че пенсионера ще го почерпи за услугата.Колко здрави и прави пенсионери на месец дават до 5 лева за услугата срещу подпис и то съвсем истински.Мисля,че това се прави за да се отдалечат хората от опашките по пощите.
За съжаление,адски не хуманно е когато знаеш че на човек му остават няколко месеца живот ,вместо да прикриеш,то дай да го разтревожиш и да ускориш смъртта му в тревоги.Това е безбожие и е нечовешко!
Мисля,че от социални грижи дават колички с епикриза и стадий.Питайте домашния лекар,той най-добре ще ви информира.
Колкото до другото,може да излекувате баща си или поне донякъде да удължите светлите му дни.Престанете да говорите само за пари.Престанете да го страните.Напротив,покажете му ,че е жив.Отклонявайте вниманието му.Разкажете му за разделното хранене,при което много хора са се спасили от рак.Информирайте се.Нека поема повече течности.Витамин с и нужните гинкобилоба за оросяване.Създайте атмосвера на радост,на жажда за живот.
Той жив,те тръгнали да го грабят вече..Види ли нотариус,може и преди да е подписал да се бъгне човечецът..Лелеее..

Утре и вашите деца ще правят като вас.

Вие нямате представа колко мъчно ще ви бъде,когато ви напусне,но и такъв закон няма който да ви го върне..
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот donna » 07 Апр 2011, 21:14

namakak написа:Отидете до пощата и говорете с пощальона по адрес.Обяснете му,че пенсионера ще го почерпи за услугата.Колко здрави и прави пенсионери на месец дават до 5 лева за услугата срещу подпис и то съвсем истински.Мисля,че това се прави за да се отдалечат хората от опашките по пощите.
За съжаление,адски не хуманно е когато знаеш че на човек му остават няколко месеца живот ,вместо да прикриеш,то дай да го разтревожиш и да ускориш смъртта му в тревоги.Това е безбожие и е нечовешко!
Мисля,че от социални грижи дават колички с епикриза и стадий.Питайте домашния лекар,той най-добре ще ви информира.
Колкото до другото,може да излекувате баща си или поне донякъде да удължите светлите му дни.Престанете да говорите само за пари.Престанете да го страните.Напротив,покажете му ,че е жив.Отклонявайте вниманието му.Разкажете му за разделното хранене,при което много хора са се спасили от рак.Информирайте се.Нека поема повече течности.Витамин с и нужните гинкобилоба за оросяване.Създайте атмосвера на радост,на жажда за живот.
Той жив,те тръгнали да го грабят вече..Види ли нотариус,може и преди да е подписал да се бъгне човечецът..Лелеее..

Утре и вашите деца ще правят като вас.

Вие нямате представа колко мъчно ще ви бъде,когато ви напусне,но и такъв закон няма който да ви го върне..

Уреди се , казал си на доктора ,че чуваш гласове освидетелствал те е , ТЕЛК и си на пенсийка и сега докато си на курорт за по евтино в диспансера /така де да не плащаш ток /пишеш ли пишеш от лапи топито което е на болничното ти шкафче до кревата . Пишеш щото да си потвърдиш диагнозата , ама споко веднъж лепнат ли я доколкото чувам връщане назад няма ,а пенсията ще е доживотна :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот foxgirl » 08 Апр 2011, 17:12

error ,благодаря.Явно e трудно на повечето хора тук,а и не само,да повярват,че не всичко е пари.

namakak ,принципно татко така си взимаше пенсията по-рано от обичайния срок-даваше 5 лв на жената в пощата и не се мотаеше на опашки.
Относно това:

...рака беше открит в прекалено късен стадии,поне този,който го свали,защото операциите бяха за дискова херния,а от 2 год. беше на химио,но във връзка с рак на пикочния мехур,а този ,който откриха преди три седмици е на черния дроб и беше го съсипал,от болниците ни връщаха,защото нямало какво да го правят,нямало смисъл,било прекалено късно.За съжаление в последната една седмица каквото и да му говорехме,каквото и да правехме около него,за него нямаше значение,защото беше неадекватен.Лекарства,храна,вода,алое вера,някакви прахчета за подсилване на черния дроб и образуване на някакви ензими в него и всякакви неща,които биха спомогнали за възстановяване той не приемаше,всичко плюваше,явно вече дробът му беше започнал да се разлага и затова организмът му отхвърляше всичко.
Това специално:

беше напълно излишно,мисля,че се опитах да обясня на всички тук,че сме обикновенно семейство с малки,дори към момента ограничени възможности и единственото,което ми се искаше,бе поне да върнем част от взетите на заем парички,които вложихме във операции и лекарства допреди окончателното му влошаване,а тях можехме да вземем поне от колата,която татко караше,като я продадем и си спестим останалите задължителни разходи като данък и каско,гражданска и т.н.
Както и да е,това вече няма значение,оказа се,че най-големия заем на стойност 2000лв,който е на кредитна карта на татко ми на името е със застраховка и в предвид стеклите се обстоятелства,ще му бъде опростен,застрахователната фирма ще го погасява.
Ще помоля администратор да заключи темата или ако не се процедира така в този форум то повече да не ми давате съвети,защото снощи татко почина.
Благодаря на всички,включили се в темата.
Пожелавам Ви да се отнасяте с малко повече доверие към търсещите съвет от Вас.
Останете си със здраве.
Аватар
foxgirl
Младши потребител

Мнениеот Melly » 08 Апр 2011, 19:34

Съжалявам за загубата. Нека баща ти да почива в мир.
А вие, семейството и брат ти, бъдете сплотени в идните дни.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Имотни казуси