начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

узаконяване на имот

Казуси за недвижими имоти

узаконяване на имот

Мнениеот mariankata » 04 Мар 2011, 20:35

здравейте!приготвил съм един интересен казус,който между другото си е напълно реален.през 1994 г.баща ми купи една стая,антре и тоалетна чрез предварителен договор по член 19 от ззд.този договор е със задължителните реквизити-лични данни на продавач и купувач,предмет на договора и условия.този предварителен договор е изготвен в писменна форма,но няма нотариална заверка-казаха ми,че не е задължителна,за да е изряден договора от правна гледна точка.подписан е и от двамата,а баща ми си е изплатил напълно сумата,и си е влязъл във владение още тогава-през 1994 г.баща ми е описал номерата на влоговете,по които се е разплатил напълно,дори продавача се е подписал,че е получил парите.дотук добре,но в последствие се оказва,че тази стая,която се намира във сутерена на сградата,няма нотариален акт,защото не можела да съществува самостоятелно.оказва се,тази стая е била едно цяло към съседният сутеренен апартамент-водила се като трета стая на гореупоменатия имот.през 1995 г.баща ми извика специалист,който измери стаята,антрето и тоалетната и издаде техническа експертиза за идеалните части,които и се полагат-спрямо идеалните части,полагащи се на съседният апартамент.тази експертиза е подписана и нотариално заверена.интересува ме оттук нататък какви мерки трябва да преприема за да се обособи стаята като самостоятелна,за да се издаде документ за собственост.и двамата-продавач и купувач не са сред живите-аз се явявам наследник.благодаря за вниманието,което ми отделихте и се надявам,че ще получа изчерпателен отговор.
mariankata
Младши потребител

Re: узаконяване на имот

Мнениеот Melly » 04 Мар 2011, 20:53

С прискърбие ще Ви съобщя, че през 1994 сте направили едно голямо НИЩО. А, и още нещо - загубили сте една торба пари.... :?
Сега може да си гоните Михаля....
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sava » 04 Мар 2011, 21:22

Аз па с прискърбие мога да ти кажа , че е необходимо да обявиш предварителния договор за окончателен, а по отношение на спорната "стая" или квото и да е там да си направите обстоятелствена проверка , като присъедините арх. план по заснемане.
п.п.Колежке /ако сте такава/ , що не си направите пресен прочит на ЗС барабар с практиката по въпроса и по конкретно , що е владение, защита от владение, давност и прочие и тогава ела ми кажи кво е НИЩО.

п.п.п.Писна ми от неможещи които ми обясняват как НЯМА да стане нещо .
sava
Потребител

Мнениеот Melly » 04 Мар 2011, 21:25

sava написа:Аз па с прискърбие мога да ти кажа , че е необходимо да обявиш предварителния договор за окончателен, а по отношение на спорната "стая" или квото и да е там да си направите обстоятелствена проверка , като присъедините арх. план по заснемане.
п.п.Колежке /ако сте такава/ , що не си направите пресен прочит на ЗС барабар с практиката по въпроса и по конкретно , що е владение, защита от владение, давност и прочие и тогава ела ми кажи кво е НИЩО.

Аз пък с прискърбие ще ти кажа, че правото по чл.362 и сл. ГПК във вр. с чл.19, ал.3ЗЗД е погасено по давност. - Ако сте колега, де :!:
И още нещо, КНА е възможен по отношение на самостоятелен обект :!: :idea:
Капиш! 8)
Само за опресняване цитирам фактологията:
дотук добре,но в последствие се оказва,че тази стая,която се намира във сутерена на сградата,няма нотариален акт,защото не можела да съществува самостоятелно.оказва се,тази стая е била едно цяло към съседният сутеренен апартамент-водила се като трета стая на гореупоменатия имот.

Мила картинка... с приключения.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Мар 2011, 21:35

Melly написа:
sava написа:Аз па с прискърбие мога да ти кажа , че е необходимо да обявиш предварителния договор за окончателен, а по отношение на спорната "стая" или квото и да е там да си направите обстоятелствена проверка , като присъедините арх. план по заснемане.

Аз пък с прискърбие ще ти кажа, че правото по чл.362 и сл. ГПК във вр. с чл.19, ал.3ЗЗД е погасено по давност. - Ако сте колега, де :!:
И още нещо, КНА е възможен по отношение на самостоятелен обект :!: :idea:
Капиш! 8)
Само за опресняване цитирам фактологията:
дотук добре,но в последствие се оказва,че тази стая,която се намира във сутерена на сградата,няма нотариален акт,защото не можела да съществува самостоятелно.оказва се,тази стая е била едно цяло към съседният сутеренен апартамент-водила се като трета стая на гореупоменатия имот.

Така, така... :lol: еми... така ще е- пари нахалост дадени, че и връщане не може да се иска- и там давността изтекла....ала знам ли, може и да ми обЯсни някой какво е "нищо".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 04 Мар 2011, 21:43

Така е. Самодейците произвеждат в 90 % от случаите едно голямо НИЩО.

дефиниция:
НИЩО-то е външно наподобаващо на НЕЩО, но... :idea: с болезнени правни последици. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот taen » 04 Мар 2011, 22:14

Опит за превръщане на нещо невъзможно в нещо възможно, само със силата на желанието, който завършва с болезнен сблъсък със суровата действителност.

или

Девизът "няма невъзможни неща" в правото, все пак, следва да не се възприема абсолютно буквално, предвид някои законови ограничения (с извинение към ентусиастите).
taen
Младши потребител

Мнениеот mariankata » 04 Мар 2011, 23:48

Благодаря за своенвременните и адекватни отговори, но отново искам да ви питам нещо.В какво се изразява т.нар архитектурно заснемане и какво точно конкретизира - при положение,че няма самостоятелен нотариален акт,че тази стая не е била пригодена стая за живеене,височината й доколкото знам е под допустимата за да е законна за обитаване или около 190 см.Трябва ли да направя постъпки към граждански иск за обявяване на предварителния договор от 1994 година за окончателен и каква е вероятността да получа документ за собственост.За информациясамо - стаята е сутеренна и е със отделен самостоятелен вход.И само да запитам за каква обстоятелствена проверка говорите.Предварително благодаря!!!!!!!!
mariankata
Младши потребител

Мнениеот Melly » 05 Мар 2011, 00:35

Съжалявам за случилото се. Но би било хубаво да си прочитате отвреме навреме този цитат:
дефиниция:
НИЩО-то е външно наподобаващо на НЕЩО, но... :idea: с болезнени правни последици. :D
taen написа:Опит за превръщане на нещо невъзможно в нещо възможно, само със силата на желанието, който завършва с болезнен сблъсък със суровата действителност.

или

Девизът "няма невъзможни неща" в правото, все пак, следва да не се възприема абсолютно буквално, предвид някои законови ограничения (с извинение към ентусиастите).

Ентусиасти - дал Господ..., за съжаление. :?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот pl_dinev » 05 Мар 2011, 04:11

Когато купувачът получи владението на един имот по силата на предварителен договор и за сключването на окончателен договор се изисква нотариална форма, той не придобива правото на собственост върху имота с факта на получаване на владението му. В случая баща ви се е явявал като кредитор, който е имал право да иска от продавача-длъжник осъществяване на дължимия резултат - сключване на окончателен договор, с който би се прехвърлила собствеността на имота. Ако баща ви макар и да е владеел имота е бездействал в продължение на пет години, съгласно чл.110 ЗЗД това негово право ще се погаси по давност, защото погасителната давност се прилага не само към вземания, но и към облигационни субективни права. Дано да съм бил достатъчно ясен по този въпрос.
По другият въпрос също всичко е ясно - Правни сделки за прехвърляне на реално определи части от сгради или жилища могат да се сключат само ако обособените дялове или части отговарят на одобрен за това архитектурен проект, което се удостоверява от компетентните органи.
pl_dinev
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 05 Мар 2011, 11:47

:) От друга страна.... ако правопогасяващото възражение не е сторено своевременно в отговора по 131( ако има индикации, че наследниците на обещателя няма да възразяват) - съдът не следи служебно дали е налице.
Но това няма да е първото стъпало- проблемът с ид. части си стои, а още нещо ме гризе- "сутеренно помещение" разваля общото звучене ( навежда на мисли за едно помещение в някои сгради, където се е помещавал портиера).

п.п. благодаря за дефинициите
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 05 Мар 2011, 13:21

Melly написа:Мила родна картинка..., с приключения

viewtopic.php?f=3&t=45897 :
mariankata написа:здравейте!при отправена нотариална покана към дадено лице,и то откаже да освободи имота,по какъв начин трябва да се действа.доколкото знам ако му се спрат ток и вода-на практика лицето не ги плаща,собственикът на имота може да бъде обвинен в самоуправство към горепосоченото лице.или какво се получава-не можеш да се освободиш от натрапника,още повече,че той е предприел предварителни мерки,като е сменил бравата и патрона на външната врата,и в момента най-безцеремонно си дерибейства в чужд имот.по случая освен нотариалната покана,има заведена и жалба в деловодството на прокуратурата.знае се също така,че допреди две години е можело след отправянето на нотариалната покана и изтичането на описаният в нея срок за освобождаване на имота,веднага да се предприемат мерки по принудителното отстраняване на лицето-със съдействието на полицията.какви действия трябва да се предприемат за освобождаването на имота?от връчването на нот.покана са изтекли към момента около 40 дни.благодаря!!!

На ход са ентусиастите.
Но първо да си опреснят знанията..., и то не само по ЗС. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 05 Мар 2011, 16:28

Melly написа:С прискърбие ще Ви съобщя, че през 1994 сте направили едно голямо НИЩО. А, и още нещо - загубили сте една торба пари.... :?
Сега може да си гоните Михаля....

Като се присъединявам към горенаписаното, да видим как може да се оправи мазалото.
1. Придобивате по давност идеална част от недвижим имот, което е възможно, а не стая, антре и т.н.
2. Извършвате делба на имота- доброволна или съдебна.
3. Ангажирате колега за всичко това, че да не стане още по- голяма каша.

За обявяване на предварителен договор в окончателен може да забравите по две причини:
1. Нищожен е.
2. Искът е погасен по давност.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот sava » 05 Мар 2011, 19:12

Само за малко да светна ламбата .
Съдът не е произнася служебно за изтекла погасителна давност т.е. "някой" трябва да се позове на нея.
sava
Потребител

Мнениеот sava » 05 Мар 2011, 19:17

За малко да забравя "Питанката" все още си владее имота "На основание що годе годно да я направи собственик" и не виждам КОЕ точно ще я спре да си спретне "обстоятелствена проверка на целия имот.

" Не капем , направо течем"
sava
Потребител

Мнениеот Melly » 05 Мар 2011, 19:55

sava написа:За малко да забравя "Питанката" все още си владее имота "На основание що годе годно да я направи собственик" и не виждам КОЕ точно ще я спре да си спретне "обстоятелствена проверка на целия имот.

" Не капем , направо течем"

Щом и сега не ти "светна" лампата, то не ми остава друго, освен да ти кажа, че канчето ти е с повече от една дупка и яко тече. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sava » 05 Мар 2011, 20:09

Щом казваш нека са повече.Аз и до момента не видях /май трябва да си сменя очилите/ , някой да и оспорва собственост и владение, а тя няма никва далавера да се вкарва в подобни филми.
sava
Потребител

Мнениеот Melly » 05 Мар 2011, 20:16

mariankata написа: ... здравейте!
при отправена нотариална покана към дадено лице,и то откаже да освободи имота,по какъв начин трябва да се действа.доколкото знам ако му се спрат ток и вода-на практика лицето не ги плаща,собственикът на имота може да бъде обвинен в самоуправство към горепосоченото лице.или какво се получава-не можеш да се освободиш от натрапника,още повече,че той е предприел предварителни мерки,като е сменил бравата и патрона на външната врата,и в момента най-безцеремонно си дерибейства в чужд имот

Ха, чети и после приказвай. :D

П.П. Моите уважения към "старите пушки", ама бива ли така... :?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sava » 05 Мар 2011, 20:29

Оспорва имах предвид съдебно,.Нотариалната покана има пожелателно-поканителен характер.Тук е редно да спомена , че автУрката има натрапчивото желание да ангажияра около 52 теми по въпроса и във всяка на час по лъжичка да ни подава информация
sava
Потребител

Мнениеот Melly » 05 Мар 2011, 21:12

sava написа:Оспорва имах предвид съдебно,.Нотариалната покана има пожелателно-поканителен характер.Тук е редно да спомена , че автУрката има натрапчивото желание да ангажияра около 52 теми по въпроса и във всяка на час по лъжичка да ни подава информация

Това, ако е истина, ще оставя на ентусиастите да се развихрят.
Ти гониш. Хем ти е ред, хем ти се пада. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси