начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Обезсилване на изпълнителен лист

Казуси за недвижими имоти

Обезсилване на изпълнителен лист

Мнениеот mimi_1129 » 20 Фев 2011, 12:19

Здравейте! На 15.12 2010 год подадох молба до СОС за обезсилване на изпълнителен лист издаден в полза на ищеца . Подадох всички доказателства / трите решения влязли в законнова сила,както и платена държавна такса . До 15.02.2010. год . не получих никакъв отговор. След обаждането ми до деловодството до СОС разбрах следното: ,,Оставяам жалбата без разглеждане.Разпореждането е окончателно,без право на обжалване" В подписа съдия ИВАНЧЕВ /председател на СОС/. Това е всичко. Насрочена публична продан на спорния имот е 25.02.2011. Какво да правя? Законно ли е такова разпореждане? Защо няма мотивите за такова разпореждане Какво да правя ако насрочената публична продан бъде реализирана ? Намирам се в владението на имота и имам съдебно рашение , че договор за продажба между мен и притежателя на изпълнителния лист, е дей ствителен и влязъл в законна сила . Моля Ви за съвет.
mimi_1129
Нов потребител

Re: Обезсилване на изпълнителен лист

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Фев 2011, 13:15

Изпълнителният лист не се обезсилва така.

Пред съдебният изпълнител се представят решенията.

Всъщност е важно решението, което обезсилва изпълнителното основание на листа.

Ако това е второинстанционното решение - представяте него.

Ако изпълнителният лист е издаден на основата на съдебно решение - друга тема.
В този случай не сте страна по спора между другите страни, затова имате самостоятелни права върху имота.

Изпълнителният лист материализира едно право - вземане. Ако е право на въвод във владение, най-образно казано, с Вашите решения Вие обезсилвате, анулирате правото на ищеца на въвод и по този начин се постига резултат.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dimist » 20 Фев 2011, 13:17

Защо избрахте този способ?Ако наистина съдебното решение, по което е издаден изпълнителния лист е във ваша полза, трябвало е да обжалвате разпореждането за издаване на ИЛ, но сега сте пропуснали срока.Друг е въпроса, ако сте загубили делото, а имате произнасяне по друго дело във ваша полза, но делата явно са с различен предмет. Дайте повече информация.
dimist
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Фев 2011, 13:36

Има необходимост от бързо решаване на делото, на проблема, защото както виждам, нищо не може да спре продажбата - трябва постановление на съдебен изпълнител, формално.

Иначе правно погледнато изпълнителният лист се анулира автоматично, в деня в който е влязло в сила решението. Не е необходимо да се актува наново.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mimi_1129 » 20 Фев 2011, 16:24

Очевидно е, че съществува необходимост от бързо решаване.Ще се опитам да внеса повече яснота в проблема.От 1991 год. имам договор за наем за ползване на спорния обект,и в него е заложена клауза ,че при прекратяване на договора ,наемодателя дължи на наемателя вложените средства за ремонт ,в момента действащи цени. Тази стойност без лихви в момента е 540.000лв.След истичане на срока на договора,същият не е прекратен и се е превърнал във безсрочен. Поради смъртта на съпруга ми 2001. преотстъпвам обекта на лицето x с договор за продажба на правата по договора от 1991год. След четири години връщам си правата по договора с обратно изкупуване от лицето x ,по точно`2004.год Oт тогава лицето x оспорва истиниостта на договора за обратно изкупуване , който след много дела и експертизи става изстински и влиза в законна сила 2010.год. Междувремено лицето x завежда дело срещу наемодателя 2005.год. за сума от 540.000лв., печели на СОС и се сдобива с спорният изпълнителен лист. Това дело се водеше без да знаех за него и в момента се намира на Апелативен съд. Спорният обект се дава на публична продан за удовлетворяване на вземането на лицето x. Напомням че имам и определение за възстановяване на владението срещу лицето x както и съдебна заповед, и в момента владея и стопванисвам обекта.
mimi_1129
Нов потребител

Мнениеот dimist » 20 Фев 2011, 17:09

Извинете, но при този материален интерес е нахално да искате безплатни съвети във форум.
dimist
Потребител

Мнениеот mimi_1129 » 20 Фев 2011, 18:38

Господин ,,dimist' Виe май не разбрахте за проблема, единствено видяхте сумата от 540000лв. която аz не исках да скрия. Разберете че аз не искам тези пари, а желанието ми е да работя в обекта в който инвестирах.Ако се реализира публичната продан това става за мен невъзможно. Поисках само съвет как да спрем това. Ако това смятате за нахалство извинявайте. Благодаря за вниманието което ми оделихте, но струва ми се внимание Ви привлече сумата ,а не проблема в който се намирам. И все пак благодаря Ви че разбрах за сторената грешка сумата е 54 000. Благодарност за Iwan lawyer
mimi_1129
Нов потребител

Назад към Имотни казуси