начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

ПОМОГНЕТЕ МИ

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОМОГНЕТЕ МИ

Мнениеот pencheva » 12 Юни 2003, 18:36

ZDRAVEJTE KOLEGI!IMAM EDIN PROBLEM,KOJTO NE MOGA DA RAZRESHA I SE NADQVAM DA MI POMOGNETE!STAVA VAPROS ZA SLEDNIQ KAZUS:
EDNO LICE X DAVA NA DRUGO LICE Y SVOQ MEJDUNARODEN PASPORT I 2000 DOLARA,ZA IZDAVANE NA VIZA ZA 4UJBINA!Y OBA4E V PRODALJENIE NA NQKOLKO MESECA NE IZDAVA VIZA!SEGA NE JELAE DA VARNE NITO PASPORTA NITO PARITE!NQMA DOGOVOR MEJDU DVETE LICA-IMA SAMO USTNA UGOVORKA!KAKVO MOJE DA NAPRAVI X V TOZI SLU4AJ I NOSI LI TOJ NQAKAKVA OTGOVORNOST!
NADQVAM SE DA ME POSAVETVATE KAK DA SE RESHI KAZUSA!AZ SAM 3 KURS I NE MOGA DA GO RESHA SAMA!
RPEDVARITELNO VI BLAGODARQ!
pencheva
Младши потребител

Re: ПОМОГНЕТЕ МИ

Мнениеот bambam » 12 Юни 2003, 19:11

Svideteli?
bambam

Мнениеот miron » 12 Юни 2003, 19:16

Procuror!
miron

Evropeisko pravo-Temi

Мнениеот valeri » 12 Юни 2003, 19:39

Pomognete mi MOLQ!!!Ako imate ili znaete stranici na koito moga da otkriq takiva temi!
:(
valeri
Младши потребител

Мнениеот rnr » 12 Юни 2003, 23:41

kolega otvorete NK-specialna 4ast.Prestaplenieto se nari4a izmama.
rnr

Мнениеот batko » 13 Юни 2003, 00:47

mr написа
kolega otvorete NK-specialna 4ast.Prestaplenieto se nari4a izmama.
Колегата е прав спрямо вашия познат са извършили измама. Желателно е да напише жалба. Към нея да добави обяснения в които да опише подробно случая. Нека такива обяснения да напишат и негови познати, които са свидетели на договорката между вашя познат и човека който го е измамил или са видели/знаят че са дадени пари/паспорт, че вашият човек си е искал парите и паспорта и какво му е обяснявано. По принцип вземането на обяснения се извършваше при предварителната проверка, но с нейното премахване от НПК полиция и прокуратура са в интересна ситуация / как се събират данни дали е извършено престъпление като нямаш възможност да извършваш проверка по жалба? :). Така ще се спести време и единственото което остава е да се вземат обяснения от извършителя или пък да му се повдигне обвинение. /зависи от преценката на служителя при който е жалбата с обясненията и от това какви обяснения са дадени/ Желателно е тези документи да се подадат до прокуратурата по местоизвършване на деянието./така вашия човек по лесно ще може да следи движението й/
batko
Младши потребител

Мнениеот cleo » 13 Юни 2003, 09:06

Kolegi ne znam dokolko ste zapoznati prakticheski sys systawa na "izmamata" po NK.
Towa e edno ot nai-trudno dokazuemite prestypleniq i to glawno zaradi subektiwniq element - namerenieto na izmamnika - wolqta mu i towa trqbwa da e absolutno dokazano ot prokurora za da izdyrji obw. akt w syda i da nqma oprawdatelna prisyda ...
kolkoto i da wi se struwa neweroqtno - edna izmama w nak. proces za razlika ot izmamata po grajdanskoto prawo ne moje da se dokaje samo i edinstweno wyz osnowa na swidetelski pokazaniq i edin dokument - dokolkoto razbrah w nego nikude ne e otbelqzan srok , a i dori po pytq na tylkuwaneto da se trygne pak nqma kak da stignem do winowno prestypno powedenie proiztichashto ot besdeistwie na kontragenta po edin grajdanski dogowor ... w sluchaq az predlagam razreshenie na spora po grajdansko prawen red - izprashtane na pokana za dobrowolno izpylnenie, telegrama chrez adwokat ili notaruis, kato izteche sroka isk po zzd i posle hodene po mykite ... za men wsichko drugo shtee bezpredmetno ... neshto poweche dori da byde osyden po chl. 209 NK - towa nqma da wyrne parite nito da izpylne zadylejenieto ... , a zapochwaneto na nak. presledwane, shte zabawi izhoda na grajd. spor , dokolkoto toi shte zawisi ot izhoda na pyrwiq i nai-weroqtno shte byde sprqn do prikluchwaneto mu ...
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот dvm_78 » 13 Юни 2003, 17:15

Moje da se opita sas jalba do prokurora i da se napravi opit da se privle4e saotvetnoto lice kam otgovornost po satava za $Izmama$:) no e verno 4e trudno shte se dokaje.
Oshte pove4e kato niama nito svideteli, nito dokumenti, a samo"4estna duma"-v B.G. tia prosto ne vaji:)
Taka 4e nai-veroiatno shte se naloji da se pie 1 4asha studena voda, osven ako ne predpo4etete da pribegnete do silovi metodi(malko samoupravstvo-no k`vo da se napravi:-)cleo написа:
>
> Kolegi ne znam dokolko ste zapoznati prakticheski sys systawa
> na "izmamata" po NK.
> Towa e edno ot nai-trudno dokazuemite prestypleniq i to
> glawno zaradi subektiwniq element - namerenieto na izmamnika
> - wolqta mu i towa trqbwa da e absolutno dokazano ot
> prokurora za da izdyrji obw. akt w syda i da nqma
> oprawdatelna prisyda ...
> kolkoto i da wi se struwa neweroqtno - edna izmama w nak.
> proces za razlika ot izmamata po grajdanskoto prawo ne moje
> da se dokaje samo i edinstweno wyz osnowa na swidetelski
> pokazaniq i edin dokument - dokolkoto razbrah w nego nikude
> ne e otbelqzan srok , a i dori po pytq na tylkuwaneto da se
> trygne pak nqma kak da stignem do winowno prestypno powedenie
> proiztichashto ot besdeistwie na kontragenta po edin
> grajdanski dogowor ... w sluchaq az predlagam razreshenie na
> spora po grajdansko prawen red - izprashtane na pokana za
> dobrowolno izpylnenie, telegrama chrez adwokat ili notaruis,
> kato izteche sroka isk po zzd i posle hodene po mykite ... za
> men wsichko drugo shtee bezpredmetno ... neshto poweche dori
> da byde osyden po chl. 209 NK - towa nqma da wyrne parite
> nito da izpylne zadylejenieto ... , a zapochwaneto na nak.
> presledwane, shte zabawi izhoda na grajd. spor , dokolkoto
> toi shte zawisi ot izhoda na pyrwiq i nai-weroqtno shte byde
> sprqn do prikluchwaneto mu ...
dvm_78
Младши потребител

Мнениеот pencheva » 13 Юни 2003, 21:19

SVIDETEL E SAMO SAPRUGAT NA X
pencheva
Младши потребител

Мнениеот Николов » 21 Юни 2003, 20:43

Доколкото знам визата се взима лично от посолството или консулската служба.
При тази услуга не се ползват посредници.
Освен това е нарушение на закона да се предава паспорта на чужди лица.
А измамата си е налице, но какво от това?
Този, който търси незаконна услуга също нарушава закона.
Николов

Жалби

Мнениеот hgjh » 08 Юли 2003, 11:45

Ако обаче се докаже, че има и други измамени? И в съответната полиция или прокуратура има и др. жалби?
Тъй като не Ви остава друг избор, пуснете две жалби УСПОРЕДНО /до полиция и прокуратура/.
Сега някои ще кажат защо успоредно?
Просто го направете :-))
hgjh

Re:

Мнениеот jurist_vratza » 18 Юли 2003, 15:24

Колеги, мисля че шансовете за връщане на парите и документа са съвсем нищожни, но това не пречи да се направият все пак някакви опити. Бих посъветвал да се заведе граждански иск - нали има един свидетел - съпруга на Х, но който да свидетелства, че са дадени 1000 лева - с оглед забраната за установяване на такива парични вземания в размери над 1000 лева със свидетелски показания по ГПК, или ако парите са предадени на два или повече пъти - да даде такива обяснения. Едновременно с това следва да се сезира прокуратурата евентуално и за образуване на наказателно производство. От описанието на случая други по-добри начини за реагиране не виждам.
jurist_vratza
Младши потребител

Мнениеот Plamen Petkov » 18 Юли 2003, 18:28

Подкрепям напълно всички мнения на колегите относно измамата - това, че трябва да се пише жалба до прокуратурата, това, че тя трябва да заработи и ако се случи чудо да се стигне до съд , пък там след като пострадалия се конституира като граждански ищец отново да стане чудото и да се стигне до осъдителна присъда.
Това за което се замислих е , че дори по гражданскоправен ред ( неизпълнен неформален договор) нищо няма да стане - сумата е над 1000 лева и св. показания не са допустими.
Затова една студена вода и един съвет - преди да давате пари се консултирайте с адвокат - ще ви излезе по-ефтино.
Наздраве

П.П. След като написах горното видях, че колеги са потвърдили това мнение- подкрепям ги
Plamen Petkov

Назад към Общи дискусии