начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

собственост върху водопроводната мрежа

Казуси за недвижими имоти

собственост върху водопроводната мрежа

Мнениеот elena085 » 13 Яну 2011, 15:12

Здравейте,имам следният казус-подала съм молба за издаване на разрешение за проектиране на водопровод във В и К,крачка към получаване на строително разрешение.
В и К ме кара да получа срещу заплащане ,декларация от собственика на предходния имот,за да мога да се включа към него или да си изградя сонда.
Как бих могла да се защитя?Нима водопроводната мрежа,макар и изградена за сметка на собствениците на имоти (по задължение ) стават тяхна собственост?и съответно те не са длъжни да ми дадат тази декларация
elena085
Нов потребител

Re: собственост върху водопроводната мрежа

Мнениеот rts » 13 Яну 2011, 15:29

Банално ще прозвучи, но имате нужда от консултация с адвокат, занимаващ се със ЗУТ. Без да се видят документите не може да се даде правилен съвет.
rts
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Яну 2011, 16:38

Така, както го описвате случая, май Вашето ВиК дружество иска да Ви направи услуга, пък Вие се дърпате.
Като Ви насочват към собствен водоизточник, или към прокарване на водопровод през имота на съседа Ви, най вероятно искат да Ви спестят проектирането, съгласуването, изграждането и въвеждането в експлоатация на N метра или километра уличен водопровод, което, повярвайте, не е никак лесна или евтина работа.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 13 Яну 2011, 19:02

Трябва да изясните доста неща, за да получите адекватен отговор
1. Вашият имот в регулация ли е?
2. Вашият имот УПИ ли е или е само ПИ. Има ли лице към улица?
3. Ако има лице към улица- по тази улица има ли водопровод?
4. Защо се налага водопровода да преминава през чужд имот? Има ли възможност той да премине през публична общинска собственост?
Ако тези въпроси за Вас са като въпроси от сферата на ядрената енергетика, то по- добре се обърнете към специалист в тази материя, този форум няма да Ви помогне.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот elena085 » 13 Яну 2011, 20:38

имотът е УПИ,след като съм подала разрешение за проектиране на водопровод,би следвало да съм представила и скица-виза за проектиране,така че въпросът е напълно неуместен.
-има и лице на асфалтов път
-относно предположението,че е добрина от страна на В и К ,не бих го сметнала за такава.Просто хората,които са били изнудени да си правят водопровода за собствена сметка сега се опитват да изнудват и мен с тази декларация.Аз не бих имала нищо против да си платя повече метри и да се захраня от общата мрежа,но такава възможност не ми се предостава.
Идеята да се обърна към адвокат е възможно най-баналната.Нали затова е този форум човек да получи насока или съвет
elena085
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 13 Яну 2011, 21:59

Уточнете чии е водопровода. Ако е даден за стопанисване на ВиК, не трябва да плащате на собствениците, които са го изградили. Ако все още е собственост на изградилите го, уви, ще трябва да се разбирате с тях. Макар че ВиК би трябвало да е изкупило водопровода след приемането му, или по някакъв друг начин да го е получило във владение.
Не може ВиК да ви задължава да се включите към частен водопровод. Ами ако собственика реши да си го изкопае и да си го прибере? Колкото и безмислено да е, теоретично погледнато той има право да го направи, ако си е негов.
Вероятно ВиК е решило, че може да не плаща за водопровода, собствениците му няма къде да мърдат, защото е в техен интерес да има водопровод, но сега когато и вие искате да се включите, далаварата им ще лъсне, и се опитват да ви накарат "доброзорно" да ползвате частното съоръжение, като се договорите със собствениците - ужким без тяхно знание.
Във скицата, която е част от отговора на ВиК, трябва да има нанесени всички водопроводи, които се стопанисват от дружестовото. Те или трябва да ви посочат точка от тения си водопровод, за включването към който дължите само на тях определена такса, или да ви информират че в района няма стопанисвана от тях система, и да се оправят със собствени сили. Не може официалното им становище да е "оправете се със съседа, искайте от него вода..." Все пак водата е изключително държавна собственост, и никой няма право да я продава, наема и изобщо да извършва стопанска дейност с нея без разрешение.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 14 Яну 2011, 10:55

Не давате сведения дали пред фронта на имота Ви преминава консумативен водопровод. Очевидно - не. Водопроводът явно минава от противоположната страна на квартала, и за да стигнете до него, е необходимо да преминете през имота на съседа Ви откъм дъното на Вашия имот. Следва да знаете, ако решите да процедирате по този начин, че това не става с декларация, а с договор по чл. 193 от ЗУТ. Този договор се сключва пред нотариус, подлежи на вписване, и учредява сервитут в полза на Вашия имот. Затова най-често такава сделка е възмездна.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 14 Яну 2011, 13:35

elena085 написа:имотът е УПИ,след като съм подала разрешение за проектиране на водопровод,би следвало да съм представила и скица-виза за проектиране,така че въпросът е напълно неуместен.

Не бъдете сигурна в това, поне не се опитвайте да ни убеждавате нас в това Ваше твърдение. Не давате отговор и на въпроса, дали имота е в регулация, или се касае за имот извън границите на населено място. А скица- виза за проектиране е задължителна именно в случаите, когато имота е извън регулацията. Иначе такъв документ просто не Ви е нужен.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 14 Яну 2011, 15:18

vdggbg написа:Не давате сведения дали пред фронта на имота Ви преминава консумативен водопровод. Очевидно - не. Водопроводът явно минава от противоположната страна на квартала, и за да стигнете до него, е необходимо да преминете през имота на съседа Ви откъм дъното на Вашия имот. Следва да знаете, ако решите да процедирате по този начин, че това не става с декларация, а с договор по чл. 193 от ЗУТ. Този договор се сключва пред нотариус, подлежи на вписване, и учредява сервитут в полза на Вашия имот. Затова най-често такава сделка е възмездна.

Почти съм сигурен, че случая не е такъв, какъвто го описвате. Имота си има лице на улица, но по улицата няма водопровод. Има тупиков такъв до имота на съседите, който върви по улицата, а не през частни имоти. Построен е със средства на съседите. ВиК предлага водопровода да се удължи по улицата до лицето на парцела на нуждаещата се госпожа, отново по улицата. Но тъй като на ВиК не му се дават пари за да откупи вече изградения водопровод, той се води частен, макар че е на улицата. ВиК нито може да даде разрешение за включване, нито може да покаже в скицата че изобщо съществува такъв водопровод, щото той не е техен. Това им е редовен номер - и на тях, и на енергото...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот elena085 » 14 Яну 2011, 15:36

TheOldMan
изключително сте прав,случаят е точно такъв и сега трябва или да се примиря със декларацията или да искам да бъде включена в общата мрежа,което незнам как става да се копаят тръби до тръби...то има линии където да минават кабелите на енергото и водопровода...тва нашето ,ако е държава....
elena085
Нов потребител

Мнениеот elena085 » 14 Яну 2011, 15:38

bgarch
желая ви успех в изваждането на скица виза за проектиране без да ви е сменен статута хахахах
elena085
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 14 Яну 2011, 15:48

elena085 написа:bgarch
желая ви успех в изваждането на скица виза за проектиране без да ви е сменен статута хахахах

Драга Елена, върнете се пак на моя пост, където Ви говорех за ядрената енергетика. Май ще изляза прав! Материята, с която се опитвате да се занимавате, Ви е ясна точно толкова, колкото на мен проблематиката на ядрената енергетика. Желая Ви успех в начинанията!
Но тъй като на ВиК не му се дават пари за да откупи вече изградения водопровод, той се води частен, макар че е на улицата. ВиК нито може да даде разрешение за включване, нито може да покаже в скицата че изобщо съществува такъв водопровод, щото той не е техен.

Собствеността върху водопровода следва да се установи, дори случаят да е такъв, какъвто го описвате. Защото- едно е кой е финансирал неговото изграждане, съвсем друго е- кой е неговият собственик. Тези две неща не са тъждествени.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот vdggbg » 14 Яну 2011, 16:13

Че този "тупиков" водопровод само един имот ли обслужва? Или Ви карат да събирате декларации от всички по веригата от легитимния водопровод до Вашия имот? Поне се снабдете от общината с удостоверение за търпимост на изградения водопровод (ако са налице условията за това), защото иначе, със или без декларация, ще се включите към незаконен строеж.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emiliae » 26 Сеп 2013, 22:37

Здравейте, имаме парцел, пред който няма водопровод. Водопроводи минават по съседни улици. От Софийска вода ни казаха, че или трябва да изградим за своя сметка водопровод (около 120 м) по улицата заедно със всичките му проекти и съгласувания или трябва да подпишем договор със съседен имот, през който да преминаваме. Съвсем груба сметка излиза към 9-10 хил.лв., които трябва да платим и после да го подарим на СОф.вода, з ада можем да се вържем към тях.
Парцелът е УПИ, в регулация е, в съседните имоти има вода, но са вързани от другите улици.
Интересува ме мога ли да се позова на някой член, според който Соф.вода са длъжни да ми прекарат водопровод. Има ли спечелени дела по този въпрос?
emiliae
Нов потребител

Назад към Имотни казуси