начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

имот от съдия изпълнител

Казуси за недвижими имоти

имот от съдия изпълнител

Мнениеот ivon_20052010 » 21 Дек 2010, 22:35

Здравейте имам следния казус.В началото на годината закупихме апартамент от съдия изпълнител апарамента беше на акт 14.Всичко мина успешно длъжника не успя да го обжалва и ние станахме собственици,преди няколко месеца строителя в случай и длъжника започна довършване на обекта.Ние не сме сключвали някакъв договор с него и след една година работа обекта е пред издаване и той започва да ми иска пари за това че е довършил апартамента без да имам договор с него за това.Има ли основание да го прави и какви може да бъдат последиците ако откажа да платя за тези довършителни работи?Благодаря предварително !!!
ivon_20052010
Нов потребител

Re: имот от съдия изпълнител

Мнениеот namakak » 21 Дек 2010, 22:54

ivon_20052010 написа:Здравейте имам следния казус.В началото на годината закупихме апартамент от съдия изпълнител апарамента беше на акт 14.Всичко мина успешно длъжника не успя да го обжалва и ние станахме собственици,преди няколко месеца строителя в случай и длъжника започна довършване на обекта.Ние не сме сключвали някакъв договор с него и след една година работа обекта е пред издаване и той започва да ми иска пари за това че е довършил апартамента без да имам договор с него за това.Има ли основание да го прави и какви може да бъдат последиците ако откажа да платя за тези довършителни работи?Благодаря предварително !!!

Беше на акт 14..Вие сте го купили и сте собствениците ,които ще платят за да стане акт 16.Но може и никога да не стане акт 16.
Да си припомним кои са корумпираните ДНСК.Иавно са.
Това е институцията ,която за имотите на морето дава право на строеж на едни ,на други никога няма да даде заради..За съжаление и по медиите,този въпрос не беше точно формулирован.
Защо за едни се разрешава строеж,а за други не при еднакви задания от закона?
Аватар
namakak
Потребител

имот от съдия изпълнител

Мнениеот ivon_20052010 » 22 Дек 2010, 12:05

Искренно се надявам че сградата ще получи акт 16,проблема че длъжника от който го взехме и строителя са едно и също лице и сега ме изнудва да му дам пари за довършителни работи и иска да сключвам договор с него и според него съм закупила само 1/3 от апартамента и му дължа другите 2/3 ,а нещата не са така аз съм го купила от съдия изпълнител не от него така ,че мисля че ме иднудва и ако му мине номера да му дам пари той е вече мой този апартамент а той иска още веднъж да му го платя.Ще се посъветвам и с адвокат разбира се но искам да чуе и други мнения или хора с такъв проблем
ivon_20052010
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 14:36

А дали Вие сте знаели, и не сте се противопоставили на намерението на строителя (длъжника) да извърши подобрения в закупения от Вас имот?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот gudio » 22 Дек 2010, 14:41

:roll: Тук става интересно - може ли да се смени строителят (явно - не, ако не са продадени всички апартаменти), какво изобщо става с разпродадена на части сграда от фалирал строител - кой я довършва. Смътно си спомням някакво предаване по една ТВ за група ентусиасти, купили на "груб строеж" обектите на фалирал строител и започнали, заедно с "купилите на зелено" други "етажни собственици" някакво яко ходене по мъките и невероятни бюрократични спънки... Не можах да го догледам (или пък беше от две части и така и не успях да гледам продължението) :?:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

имот от съдия изпълнител

Мнениеот ivon_20052010 » 22 Дек 2010, 14:43

Ами не ,нито той нито ние сме го търсили за каквито и да е спогодби и договори и уговорки за довършване и става въпрос само за една мазилка вътре който той е направил самоинициативно без да ме пита искам или не и при свършен факт иска.
ivon_20052010
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 15:02

Една мазилка не струва 2/3 от цената на апартамента. А защо не го спряхте, когато тръгна да проявява самоинициатива?
magodeoz
Активен потребител

имот от съдия изпълнител

Мнениеот ivon_20052010 » 22 Дек 2010, 15:12

Защото никой не те допуска вътре в обекта ,виждаш само отвън как стоят нещата и какво се прави по обекта а и при първата и единствената среща която проведохме с него да види кой е закупил апартамента от съдията каза категорично че нищо няма да прави ако не му платим и раговора приключи като му отказахме да платим.Минаха няколко месеца и той започна да измазва отвън което го задължава да го направи но не и вътре специално за този апартамент и сега бил го направил и иска пари ???
ivon_20052010
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 22 Дек 2010, 22:00

Ами че да Ви съди и да доказва неоснователно обогатяване. Така му кажете. Да видим как и колко ще го докаже. А ако не Ви пусне в имота - завеждате ревандикационен иск, вадите си изп. лист и рано или късно ще си влезете във владение.
А ако съдебният изпълнител още не е прекратил изп. дело, сам ще Ви въведе във владение, на основание възлагателното постановление, срещу съответната такса, разбира се.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Дек 2010, 22:39

Докато обектът не бъде въведен в експлоатация - никой, дори и съдия-изпълнител с пищов на кръста, не може да Ви въведе във владение. Не можете да владеете строеж - на него можете само да изпълнявате предвидените по проект строителни и монтажни работи, и то чрез правоспособен технически ръководител, а в някои случаи - и при наличието на документ за регистрация в КС.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот rts » 23 Дек 2010, 05:39

magodeoz написа:Докато обектът не бъде въведен в експлоатация - никой, дори и съдия-изпълнител с пищов на кръста, не може да Ви въведе във владение. Не можете да владеете строеж - на него можете само да изпълнявате предвидените по проект строителни и монтажни работи, и то чрез правоспособен технически ръководител, а в някои случаи - и при наличието на документ за регистрация в КС.

Magodeoz, владението не е равнозначно на ползване. Разбира се, че собственика може да бъде въведен във владение, независимо, че обекта не е въведен в експлоатация.
rts
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 23 Дек 2010, 10:12

Имах предвид фактическото владение за посочения период, а не формалния акт по въвод във владение, който, разбира се, може да бъде извършен. Съжалявам за недоразумението.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 23 Дек 2010, 10:40

Строителят не може да противопостави никакви права по смисъла на чл. 523 ГПК на купувача на имота, така че съдебният изпълнител и без пистолет ще си извърши въвода ;)
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот ivon_20052010 » 09 Яну 2011, 15:30

Благодаря на всички за отговорите но въпреки всичко не успях да разбера правата на коя страна са и какво ще последва факт е че съм собственик на апартамента вече съдията няма касателство ние имаме постановление за закупуването му това става в края на 2009 а сега сме вече 2011 и неразбрах и никъдене прочетох дали както той тръвди строителя в случая грубия строеж представлява 1/3 от апартамента че той да има претенции въпреки че вече не е собственик да му платя останалите 2/3 ?
ivon_20052010
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2011, 17:06

Не Ви е проблемът в закона. Или както и да го въртите този въпрос, трябва да ни отговорите на поне два въпроса:

1№ Какво искате, Вие като клиент на адвокат?
2№ Каква марка цигари можете да ни почерпите? Аз пуша само "Ротманс".

Колкото и да е нескромно, тук са събрани най-добрите ни специалисти от адвокатските ведомства в страната.

Поздрави, адвокат_Иван.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот temida_h » 09 Яну 2011, 21:41

Здравей,

за мен нямаш проблем - нека си претендира каквото си иска строителя. Когато се придобива имот от публична продан - се придобива чист и без тежести. Ако искаш ще си го строиш или довършваш - ако искаш - нищо не правиш. А ако съм на твое място ще следвам принципа: Винаги е по-добре да има да даваш пари, отколкото да дадеш и да се чудиш как да си ги върнеш :)

Действително има основание да претендира неоснователно обогатяване, но...шанса да докаже нещо е твърде малък.
temida_h
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Яну 2011, 11:08

Не е така просто, както вероятно изглежда. Съдия-изпълнителят е реализирал продажба на онова, което е било предмет на обезпечението – самостоятелен обект в сграда, изграден на етап "груб строеж". Оттам нататък нито строителят може да абдикира от задълженията, произтичащи от нормативните изисквания за привеждане на обекта във вид, годен за въвеждане в експлоатация, нито новият собственик може да се отклони от задължението да покрие стойността на необходимите за това строителни и монтажни работи. Размерът на задълженията е предмет на договаряне, но и предмет на доказване в съдебен процес, при необходимост.
magodeoz
Активен потребител

имот от съдия изпълнител

Мнениеот ivon_20052010 » 10 Яну 2011, 11:31

Най вероятно ще стигнем до съд ние не отричаме че трябва да му платим и сме съгласни да го направим но не и сумата която той иска ,той прави калкулации на квадратен метър но заедно с печелбата която според него трябва да си я вземе от нас.Затова наехме вещо лице да го оцени и сме съгласни да я платим сумата която той ще посочи ,но естествено строителя не е съгласен с нея и затова ще ходим на съд ,единственото което ме притеснява дали съдът може да обяви неговата цена на квадратен метър или ще посочи сумата близка на тази която ще калкулира вещото лице?
ivon_20052010
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Яну 2011, 11:50

Чета темата и изпитвам известно учудване че съдия - изпълнител е осъществил продажба на имот който не е въведен в експлоатация.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

имот от съдия изпълнител

Мнениеот ivon_20052010 » 10 Яну 2011, 12:07

Ами факт е че е направена сделката какво го интересува съдията той си получава съответния хонорар за продажбата и това е ,а обикновените хора като нас после да се чудим как да решим проблема и не по малко колко ще ти излезе този имот и дали въобще си заслужава нервите,времето адвокати нотариуси ?
ivon_20052010
Нов потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси