моля разбиращите за помощ,защото при консултациите ми с три различни архитектурни бюра получих различни отговори
искам да променя статута на ателие в сграда със смесен статут построена преди 1989г на лекарски кабинет.
необходим ли ми е за това технически паспорт на сградата,която разбира се няма такъв
разбрах,че по закон трябва да се изготви до 2014г,защо ми казват че без такъв в момента не мога да променя статута.
дали това не е просто за да ми вземат пари за паспорта на цялата сграда,тъй като бързам с промяната
- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Необходим ли е технически паспорт за промяна на предназначен
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Необходим ли е технически паспорт за промяна на предназначен
Технически паспорт ще трябва да направите, но едва след като получите разрешението за строеж и реализирате проекта. На етап проект трябва да бъде направено т.нар. обследване на цялата сграда, но само в случай, че се засяга конструкцията на сградата или натоварванията в нея. Техническият паспорт се прави след завършване на строителството преди въвеждането на обекта в експлоатация. Технически паспорт може да се съставя и за част или етап от строежа в случаите, когато частите или етапите се ползват или изпълняват при условията и по реда на чл. 152 от ЗУТ, а именно че те могат да се изпълняват и използват самостоятелно. Ако Вашият случай е такъв, може да направите паспорт само за тази част от сградата, обхващаща лекарския кабинет.
Едва ли архитектите ще настояват да Ви направят технически паспорт, за да Ви вземат парите, такъв паспорт не се прави от архитекта, а от консултанта (или от техническия ръководител на строежа при V категория) преди въвеждане на обекта в експлоатация.
Едва ли архитектите ще настояват да Ви направят технически паспорт, за да Ви вземат парите, такъв паспорт не се прави от архитекта, а от консултанта (или от техническия ръководител на строежа при V категория) преди въвеждане на обекта в експлоатация.
- bgarch
- Потребител
според мен сумата от 6000лв за промяна на предназначение на помещение от 50кв ми се струва нереална
- bimmoby
- Нов потребител
Съвсем реална си е сумата. Това е еманация (думата е използвана в преносен смисъл) на тримесечния (а може и повече) труд на екип от десетина (а може и повече) високо квалифицирани специалисти - всички до един с висше образование, магистърска степен по съответната дисциплина, задължително членство в съответната камара, и тям подобни екстри. Нереални са законите, а не хонорарите на специалистите. Нереални са и общинските такси, но това е друга тема.
-
vdggbg - Активен потребител
същата процедура преди 4г. за промяна от офис на лекарски кабинет 64кв ми сруваше 1000лв.
увеличение от 6пъти за 4г???
цената на моя преглед-също с висше образование,специалност,членство в съсловни организации,изисквания за обурудване и др,не е скочила 6пъти
увеличение от 6пъти за 4г???
цената на моя преглед-също с висше образование,специалност,членство в съсловни организации,изисквания за обурудване и др,не е скочила 6пъти
- bimmoby
- Нов потребител
bimmoby написа:според мен сумата от 6000лв за промяна на предназначение на помещение от 50кв ми се струва нереална
Основно правило в пазарната икономика е, че на този, който дава парите, цената му се струва висока, а на този, който ги взема- ниска. Само ще Ви подскажа, че от въпросната сума 6000 лева точно 480 лева отиват за Вашия доход (в здравната каса), без срещу това въпросните проектанти да получат от Вас никаква услуга- ей така, просто защото има лекари. Срещу тия пари Вие си получавате редовната си месечна заплата. А когато въпросните проектанти трябва да се лекуват, те отиват във Вашия кабинет и от останалите 5520 лева Ви плащат за необходимото лечение. И аз не съм съгласен с това, струва ми се твърде скъпо, ама няма как!
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:bimmoby написа:според мен сумата от 6000лв за промяна на предназначение на помещение от 50кв ми се струва нереална
Основно правило в пазарната икономика е, че на този, който дава парите, цената му се струва висока, а на този, който ги взема- ниска. Само ще Ви подскажа, че от въпросната сума 6000 лева точно 480 лева отиват за Вашия доход (в здравната каса), без срещу това въпросните проектанти да получат от Вас никаква услуга- ей така, просто защото има лекари. Срещу тия пари Вие си получавате редовната си месечна заплата. А когато въпросните проектанти трябва да се лекуват, те отиват във Вашия кабинет и от останалите 5520 лева Ви плащат за необходимото лечение. И аз не съм съгласен с това, струва ми се твърде скъпо, ама няма как!
за голямо съжаление лекарите на частна практика нямат редовна месечна заплата.
и при нас важи основното правило на пазарната икономика-ако дойде пациент-има пари,ако не дойде-няма
тук не е като при болниците и личните лекари които вземат твърдо месечно възнаграждение,независимо дали е работил с пациенти или не
- bimmoby
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|