начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Подписване на акт 14 и 15

Казуси за недвижими имоти

Подписване на акт 14 и 15

Мнениеот nikigames » 30 Ное 2010, 13:55

Добър ден имам запитване вчера ми се обади стройтела да отида да подпиша акт 16 интересуваме другите акт 14 и акт 15 те ли ги подписват и имат ли право да ги подпишат без да ме оведомът
nikigames
Нов потребител

Re: Подписване на акт 14 и 15

Мнениеот ifand » 30 Ное 2010, 14:09

Акт 14 се съставя и подписва само от строителния надзор на обекта. На акт 15 се подписват всички възложители /собствениците, на които имотите са прехвърлени с нотариален акт/, надзора и изпълнителя.
ifand
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Ное 2010, 18:28

Точно така много правилен отговор,аплодисменти за това.И за питащият щом ще подписвате акт 16 ,гледайте добре какво Ви е уредено от строителя, да не се наложи да тичате после по инстанции.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 01 Дек 2010, 17:10

ifand написа:Акт 14 се съставя и подписва само от строителния надзор на обекта. На акт 15 се подписват всички възложители /собствениците, на които имотите са прехвърлени с нотариален акт/, надзора и изпълнителя.

ifand, нещо не си наясно с актовете и протоколите, съставяни по време на строителството. Това, което твърдиш, е доста далеч от цялата истина.
Първо- nikigames трябва да изясни какъв е точно, явно е участник в строителството, ама какъв. Пък и акт 16 не се подписва в офиса на строителя, това е акт, който отразява констатациите на държавната приемателна комисия за установяване на годността за ползване на строежа и nikigames като участник в строителството е следвало да участва при работата на тази комисия- оглед на обекта и съответно да изрази своите мнения и становища, включително да е информиран за това, кой и кога е подписал актове 14 и 15.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот ifand » 01 Дек 2010, 18:19

toni_sf написа:Първо- nikigames трябва да изясни какъв е точно, явно е участник в строителството, ама какъв. Пък и акт 16 не се подписва в офиса на строителя, това е акт, който отразява констатациите на държавната приемателна комисия за установяване на годността за ползване на строежа и nikigames като участник в строителството е следвало да участва при работата на тази комисия- оглед на обекта и съответно да изрази своите мнения и становища, включително да е информиран за това, кой и кога е подписал актове 14 и 15.

Много съм на ясно, колега /или може би не?/. Няколко пъти съм участвала в подготовка на документи за въвеждане на сграда в експлоатация и от общината и от ДНСК.
Не виждам да съм писала, че актовете се подписват в офиса на строителя или нещо подобно. Актовете се съставят и подписват на строежа от комисия, в състава на която задължително участват и собствениците/възложители/, какъвто най-вероятно е и питащият.

nikigames написа:Добър ден имам запитване вчера ми се обади стройтела да отида да подпиша акт 16 интересуваме другите акт 14 и акт 15 те ли ги подписват и имат ли право да ги подпишат без да ме оведомът

И той не виждам да е казал, че го викат в офиса на строителя, може да го викат на обекта, за да вземе участие в комисията. Знам ли?!
Не мога да му отговоря на въпроса защо не са го уведомили и не е подписал акт обр. 15, казах само, че трябва да го подпише.
ifand
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 01 Дек 2010, 19:58

ifand написа:Много съм на ясно, колега /или може би не?/. Няколко пъти съм участвала в подготовка на документи за въвеждане на сграда в експлоатация и от общината и от ДНСК.

Не искам да Ви засегна, но отговорът е "по- скоро не".
Прочетете още веднъж какво сте написали.
ifand написа:Акт 14 се съставя и подписва само от строителния надзор на обекта. На акт 15 се подписват всички възложители /собствениците, на които имотите са прехвърлени с нотариален акт/, надзора и изпълнителя.

И двете неща не са така. Нито Акт 14 се подписва само от строителния надзор, нито Акт 15 се подписва само от тези лица, които сте посочили. Това не е заяждане, в един юридически форум такива пропуски са недопустими.
А ако nikigames не е участвал в държавна приемателна комисия, никакъв Акт 16 не може да го кара да подписва строителя, независимо дали това е в офиса му или на строежа. Ако пък го викат да участва в заседание на ДПК, то това не става така, с повикване по телефона от строителя.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот ifand » 01 Дек 2010, 20:49

Да, не съм изброила изчерпателно всички, които взимат участие в комисиите, защото приемам, че питащият е собственик на имот в сградата. Затова акцентирах на факта, че той в това си качеството трябва да участва в приемането и да разпише актовете.
Ако, той не е участвал и не е извършил оглед на имота си, за да може да възрази, в случай на дефектни СМР, на дали ще го интересува дали са били там представители на пожарната, електроснабдителни и разпределителни дружества, проектанти по всички части и т.к.
ifand
Младши потребител

Мнениеот dilyanaat » 02 Дек 2010, 17:50

В този ред на мисли, искам да ви попитам относно Констативен протокол за удостоверяване на степента на завършеност на строежа. От кого следва да бъде подписан този документ?
Нещата, от които най-много се боим най-много си заслужават!
dilyanaat
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Дек 2010, 17:59

Зависи какво точно имате предвид, защото протокол с такова наименование не е измежду изброените в Наредба № 3 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот ifand » 02 Дек 2010, 18:14

Ако имате предвид Констативен протокол по чл. 181, ал. 2 от ЗУТ, то той се издава от общинската (районната) администрация.
ifand
Младши потребител

Мнениеот dilyanaat » 02 Дек 2010, 18:19

Може би не зададох въпроса си правилно, извинявам се.
Касае се за определяне на данъчната оценка на незавършено строителство и издаване на удостоверение за данъчна оценка. Издават се, мисля, на база акт/протокол удостоверяващ степента на завършеност на строителството?

P.S.: Да, ifand, това имах предвид :) Издава се от Администрацията във връзка с предоставяни от нея Услуги. Но кой го подписва? Само компетентните длъжностни лица или и някой друг /собственик на строителството например/?
Последна промяна dilyanaat на 02 Дек 2010, 18:49, променена общо 1 път
dilyanaat
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 02 Дек 2010, 18:48

Точно този протокол се оформя и издава само от общинската администрация. Иначе има други актове по ЗУТ, които се оформят от участниците в строителството и също констатират съответни етапи от процеса на строителството.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Дек 2010, 18:50

Само те, без "някой друг".
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот dilyanaat » 02 Дек 2010, 22:37

Благодаря :)
dilyanaat
Нов потребител

Мнениеот nikigames » 08 Дек 2010, 22:21

Извинявам се че не отговорих доста време
за шауст не мога да се разбера със строителя и се оказа че не ме вика за подписване на акт 15 а само за акт16 другите актове как ги е подписал не съм давал пълномощтно. Имам и друг въпрос ако не подпиша акт 16 не могат да пуснат сградата за обитаване тъй като има много пропоски във апартамента който съм закупил и след сто оговорки от тяхна страна че ще оправат дефектите нищо не са пипнали а само ме викат да подписвам.
nikigames
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Дек 2010, 00:02

Ако наистина става въпрос за акт 16 - и да не го подпишете, други ще го направят вместо Вас (не точно буквално, но не ми се обяснява надълго и нашироко). Ако не сте подписвал(а) акт 15, и не сте давал(а) пълномощно в този смисъл на строителя - случаят е за районната прокуратура.
PS: Правописът и пунктуацията Ви са ужасни. Моля, уважавайте родния си език.
magodeoz
Активен потребител

Назад към Имотни казуси