shreya написа:Здравейте!
Имам няколко въпроса около един НА за покупка-продажба на недвижим имот, при който продавачът си запазва правото на ползване върху имота безвъзмездно и до края на живота си и трябва да му бъде изплатена сумата възлизаща на данъчната оценка на имота, като всеки месец между първо и пето число му се изплаща по 100лв.
Въпросите ми свързани с този договор са следните:
*Какво значи "продавачът си запазва правото върху продавания имот безвъзмездно и до края на живота си"? Ако с въпросния човек живее и трето лице (приятелка), тя има ли право да ползва апартамента без съгласието на купувача?/ Може да си пусне приятелката, може да го даде под наем, каквото реши, без съгласието на купувача/
*Ако според договора купувачът трябва да плати данъчната оценка на имота като в продължение на Н на брой месеца изплаща по 100лв., то има ли някакво определено изискване (в договора не е посочено) по какъв начин да се извършва това плащане? По банков път предполагам, но ако са давани пари на ръка? Ако по въпросния апартамент са правени подобрения поискани от продавача - те считат ли се за такъв вид плащане?/Може и на ръка, стига да имате документ за това. За ремонта-зависи/
Трябва ли купувачът да плаща данъка на апартамента и другите консумативи (ток, вода...)?/Не, те се плащат от ползвателя/
Ще се радвам, ако някой помогне и, ако може да ме насочите към добър адвокат по вещно право. Знам, че противоречи на правилата на форума, но който реши да го направи - нека ми прати кординати на лични.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 18:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупко-продажба на имот срещу право на ползване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Покупко-продажба на имот срещу право на ползване
Последна промяна shreya на 11 Яну 2012, 05:30, променена общо 2 пъти
- shreya
- Нов потребител
Re: Покупко-продажба на имот срещу право на ползване и издръжка
- sunrise
- Активен потребител
Re: Покупко-продажба на имот срещу право на ползване и издръ
Последна промяна shreya на 11 Яну 2012, 05:31, променена общо 1 път
- shreya
- Нов потребител
Първо , самото заглавие не е много ясно. За продажба ли се касае или за договор за издръжка и гледане? Защото ,тези периодични плащания ме насочват по-скоро натам. Основанията за разваляне на двата договора са различни, така,че е важно за какво става въпрос точно.
- sunrise
- Активен потребител
Re: Покупко-продажба на имот срещу право на ползване и издръ
Последна промяна shreya на 11 Яну 2012, 05:32, променена общо 1 път
- shreya
- Нов потребител
Явно, не знам защо тогава сте вписали издръжка.Свържете се с адвокат, с всички документи , които имате и той ще Ви даде точни насоки.
- sunrise
- Активен потребител
Re: Покупко-продажба на имот срещу право на ползване
Последна промяна shreya на 11 Яну 2012, 05:34, променена общо 1 път
- shreya
- Нов потребител
Здравейте, моля за помощ имам следния казус. Дело за покупко-продажба с право на ползване. Договорът е сключен за 5000лв. през 2002г. но парите не са предадени няма никакъв документ за това само твърденията на едната страна. Продавачът не може да ползва имота заради психически и физически тормоз от страна на купувача за което има заведени жалби в полицията. Интересува ме може ли сделката да се развали заради горепосочените причини или не. По думите на адвокатката ми няма шанс аз не мисля че е така моля за помощ
- vesko-petrov
- Нов потребител
Няма как да се развали договор за покупко-продажба !
Самият начин на плащане,би трябвало да е описано в договора .
Ако там ползвателят е подписал,че е получил сумата,не е нужен никакъв допълнителен документ.
Ако реално не е спиран достъпа до апартамента,било със секретни брави,врати или решетки,т.н."тормоз",не е достатъчен за пред съда.
В най-добрият случай,може да се постанови,да се осигури достъп до жилището,но не и да бъде развален договора за покупко-продажба !
Самият начин на плащане,би трябвало да е описано в договора .
Ако там ползвателят е подписал,че е получил сумата,не е нужен никакъв допълнителен документ.
Ако реално не е спиран достъпа до апартамента,било със секретни брави,врати или решетки,т.н."тормоз",не е достатъчен за пред съда.
В най-добрият случай,може да се постанови,да се осигури достъп до жилището,но не и да бъде развален договора за покупко-продажба !
- KIBRIT
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Договор за издръжка и гледане
|
|