начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

придобиване на имот по давност

Казуси за недвижими имоти

придобиване на имот по давност

Мнениеот augustina » 10 Окт 2010, 09:16

притежавам НА за дарение от родителите ми ,/които вече са починали / за имот който е описан така : 1-ви етаж от къща /с площ 60 кв. м. / + 1/2 идеална част от двора /255 кв.м. / за брат ми ,2-рия етаж от същата тази къща и 1/2 идеална част от двора /255 кв.м. / за мен .Брат ми живее в къщата и ползва двора ,а аз не живея там. Има ли "опасност " да загубя правото си на имот след време /5-10 години може би / ,поради това ,че той е ползвател ,а аз ходя отвреме навреме там.
augustina
Младши потребител

Re: придобиване на имот по давност

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Окт 2010, 11:50

Има опасност, ако Ви уведомят, че изземват имота и го ползват за себе си.

По принцип по-рядко се стига до загуба на собственост, но не е изключен такъв вариант.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот augustina » 11 Окт 2010, 21:35

Нещо не ми става ясно - как трябва да ме УВЕДОМЯТ ,че ИЗЗЕМВАТ имота за ползване ?
augustina
Младши потребител

Мнениеот kalisto » 11 Окт 2010, 21:47

Закон за собствеността
Чл. 34. Всеки съсобственик може, въпреки противна уговорка, да иска делба на общата вещ, освен ако законът разпорежда друго, или ако това е несъвместимо с естеството и предназначението на вещта.

Разпоредбите за делба на наследство важат съответно и за делба на съсобствен имот.

Искът за делба не се погасява с давност.

С други думи: При съсобственост няма придобиване по давност от единия съсобсвеник.
kalisto
Младши потребител

Мнениеот augustina » 12 Окт 2010, 06:22

Благодаря ,това вече е много по - ясно.
augustina
Младши потребител

Мнениеот nidena » 07 Ное 2010, 19:55

kalisto написа:Закон за собствеността
Чл. 34. Всеки съсобственик може, въпреки противна уговорка, да иска делба на общата вещ, освен ако законът разпорежда друго, или ако това е несъвместимо с естеството и предназначението на вещта.

Разпоредбите за делба на наследство важат съответно и за делба на съсобствен имот.

Искът за делба не се погасява с давност.

С други думи: При съсобственост няма придобиване по давност от единия съсобсвеник.

Изчетох всичко във форума по "придобивна давност" между съсобственици (не съм правист, затова моля за снизхождение за термините) и само в още едно мнение се твърди, че между съсобственици няма придобиване по давност, но там ставаше дума за спор между съпрузи (между тях не тече давност).
kalisto, сигурно аз нещо не разбирам, затова ви моля, ако е възможно, да допълните защо е така, или е достатъчна препратката към "Искът за делба не се погасява с давност"?
nidena
Нов потребител

Мнениеот law_master » 08 Ное 2010, 01:04

kalisto написа: С други думи: При съсобственост няма придобиване по давност от единия съсобсвеник.

Това изобщо не е вярно.

Нз kalisto какво има предвид с тоя иск за делба, понеже при придобит имот по давност, той се явява недопустим и неоснователен.

За да го придобие брат Ви по давност, въпреки че живее в къщата трябва да има и ,,намерение за своене на веща'' - т.е. да ползва веща със съзнанието, че именно той е собственик на къщата. Докато такова намерение не се зародило в него, сте ,,в безопасност''. До тогава придобивната давност не е започнала да тече. :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот Pause » 10 Ное 2010, 10:35

Да ,и до момента брат ви се явява държател на вашата милена идеална дробна част,а на своята владелец. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Имотни казуси