- Дата и час: 28 Ное 2024, 14:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да защитя психично болен от измама?
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Как да защитя психично болен от измама?
Имам психично болен брат, койта има собствено жилище. Болестта протича на пристъпи-има дълги периоди, когато е в ремисия. Не е поставен под запрещение и не искам да правя постъпки-считам, че той няма да го приеме добре и ще се настрои зле към мене. Наскоро разбрах, че негови „приятели” са искали да купят жилището му. Той не иска да продава, но се страхувам, че може да го измамят да подпише предварителен договор за продажба с неизгодни клаузи, а може да успеят и да купят жилището. Дайте съвет как да постъпя?
- petar_petrov1231962
- Нов потребител
Re: Как да защитя психично болен от измама?
Подписване на неизгоден договор не е измама - просто лоша сделка. Покупко-продажбата си е съвсем легален способ за прехвърляне на блага /съответно предварителния договор за продажба, си е съвсем легален договор/.
Аз си мисля, че други сметчици си правите ...
Брат Ви има ли други близки, освен Вас /жена, деца, родители/, че толкова сте загрижен за имущественото му състояние и за това как може да се разпореди с имуществото си? Ако е луд, някак си не ми се връзват обяснения от типа
Ако пък не Ви се "правят стъпки", защото ремисиите са много по-продължителни, отколкото проявите на лудост, тогава от какво се притеснявате? Значи ще постъпи както намери за удачно със здравия си разум ...
... оффф, защо обяснявам, като е ясно за какво става въпрос ... ако бяхте толкова загрижен за брат си, едва ли щяхте да разпитвате по форумите "как да попреча на брат ми да си продаде имота" /който евентуално бих наследил /
Аз си мисля, че други сметчици си правите ...
Брат Ви има ли други близки, освен Вас /жена, деца, родители/, че толкова сте загрижен за имущественото му състояние и за това как може да се разпореди с имуществото си? Ако е луд, някак си не ми се връзват обяснения от типа
petar_petrov1231962 написа:Не е поставен под запрещение и не искам да правя постъпки-считам, че той няма да го приеме добре и ще се настрои зле към мене.
Ако пък не Ви се "правят стъпки", защото ремисиите са много по-продължителни, отколкото проявите на лудост, тогава от какво се притеснявате? Значи ще постъпи както намери за удачно със здравия си разум ...
... оффф, защо обяснявам, като е ясно за какво става въпрос ... ако бяхте толкова загрижен за брат си, едва ли щяхте да разпитвате по форумите "как да попреча на брат ми да си продаде имота" /който евентуално бих наследил /
- inspectora
- Активен потребител
Защо веднага обвинавате? Вярно е , че брат ми няма други близки, освен мен. Но аз съм значително по-възрастен - с 10 години, така че не е ясно кой кого ще наследи. Това е божа работа. А заболяването е тежко –шизофрения, води до промяна на личността и има периоди, в които той няма реална преценка за нещата. Освен това едно е да продаде и да получи разумна сума, с коята може да живее, а съвсем друго е да бъде измамен и да остане без имот и без средства за живот. Такива случаи има.
- petar_petrov1231962
- Нов потребител
Споко човече,в България всичко "мнава" през прокуратурата.А и все пак трябва да се защити обществения интерес
5. (Изм. - Изв., бр. 89 от 1953 г.) Непълнолетните и пълнолетните, които поради слабоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи, се поставят под пълно запрещение и стават недееспособни.
Пълнолетните с такива страдания, чието състояние не е така тежко, за да бъдат поставени под пълно запрещение, се поставят под ограничено запрещение.
Убедете съдът и прокурора и ,ще сте спокоен.Успех
5. (Изм. - Изв., бр. 89 от 1953 г.) Непълнолетните и пълнолетните, които поради слабоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи, се поставят под пълно запрещение и стават недееспособни.
Пълнолетните с такива страдания, чието състояние не е така тежко, за да бъдат поставени под пълно запрещение, се поставят под ограничено запрещение.
Убедете съдът и прокурора и ,ще сте спокоен.Успех
-
Pause - Активен потребител
Pause написа:Убедете съдът и прокурора и ,ще сте спокоен.Успех
Човекът не иска да предприема мерки за поставяне под запрещение - пита има ли друг начин ...
Ами няма друг начин - пак повтарям: ако е луд - искайте запрещение /за негово добро е/, но разсъждения от типа "ще ми се разсърди" ... "издишат" ...
Какво значи да ти се разсърди един луд?
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:Какво значи да ти се разсърди един луд?
Е, как какво значи? Значи, че ще му се скара, ще му се развика...такива ми ти неща. Само че...дали такова "сърдене" ще има връзка с реалността? Едва ли. Тогава...какъв е проблемът? Задвижвате процедурата пред съда, искате да Ви назначат за настойник/попечител и...спите спокойно за благата на брат си
Глава двадесет и осма.
ПОСТАВЯНЕ ПОД ЗАПРЕЩЕНИЕ
Започване на производството
Чл. 336. (1) Поставяне на едно лице под пълно или ограничено запрещение може да бъде поискано с искова молба от съпруга, от близки роднини, от прокурора и от всеки, който има правен интерес от това.
(2) В производствата по ал. 1 участието на прокурора е задължително.
Лични впечатления от лицето
Чл. 337. (1) Лицето, чието запрещение се иска, трябва да бъде разпитано лично и ако се налага, се довежда принудително. Когато лицето е в лечебно заведение и здравословното му състояние не позволява да бъде доведено лично в съдебно заседание, съдът е длъжен да придобие непосредствено впечатление за неговото състояние.
(2) Ако след разпита съдът прецени за необходимо, назначава на лицето по ал. 1 временен попечител, който да се грижи за неговите лични и имуществени интереси.
Разглеждане на иска
Чл. 338. (1) Съдът се произнася по молбата след разпита на лицето, чието запрещение се иска, и на неговите близки. Ако това се окаже недостатъчно, съдът пристъпва към събиране на други доказателства и изслушване на вещи лица.
(2) Ако лицето е в лечебно заведение, съдът изисква сведения за неговото състояние.
(3) След като влезе в сила решението, с което лицето се поставя под запрещение, съдът съобщава за това на органа по настойничество и по попечителство, за да се учреди настойничество или попечителство.
(4) Ищецът няма право на разноски в производството за поставяне под запрещение. Ако искът бъде отхвърлен, ищецът дължи на ответника направените от него разноски във връзка с делото.
Решение по иск за поставяне под запрещение
Чл. 339. По иск за поставяне под запрещение не се постановяват неприсъствено решение и решение при признание на иска.
Отмяна на запрещението
Чл. 340. (1) Разпоредбите на тази глава се прилагат и за отмяна на запрещението.
(2) Отмяната на запрещението може да бъде поискана и от органа по настойничество и по попечителство или от настойника.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Другия,начин е да оздравее от психическото си разстройство.И да отсъства болестното му състояние.Убеждението съдът ще намери в Чл337ГПК и медицински документи.
-
Благодаря за всички отговори. Ще направя необходимото за поставяне под запрещение. Брат ми се води на отчет в психичен диспансер. Подал е документи и за ТЕЛК. Чакаме решение. Само ме притеснява да не продаде преди решението за поставяне под запрещение. Диагнозата е шизофрения. Имам епикризи -те достатъчни ли са? Ще потърся адвокат.
- petar_petrov1231962
- Нов потребител
Ами теоретично дори и да сключи такъв договор Чл.31. (1) Унищожаем е договорът, сключен от дееспособно лице, ако то при сключването му не е могло да разбира или да ръководи действията си. Относно продажбата ,а за това дали ще е достатъчно съдът ще прецени дали пълно или ограничено лицето да бъде поставено под запрещение.
-
Тая тема намирисва на :Как да защитя нормален от ненормален
Кого ще мамите,брат си или неговите приятели?
Ама моля ви се внимавайте,защото има нотариални актове и нотариални актове.
Задължително се консултирайте с адвокат и то веднага.Защото всъщност и да е под запрещение,то може да се случи и най-лошото за вас.В предварителните договори се упоменава истинската цена!Дори и да го излъжат има допълнителни договорки в нотариалния акт.
Можете за момента веднага да го вземете у вас и заедно за негово добро и финансово положение да направите договор за наем по-дългосрочно с платени данъци за такъв.Поне докато направите запрещението.Или да проверите сметките му и ако има големи дългове към монопола,веднага да договорите да му ги платите срещу дарена част от имота му.За да не може без вас да продава,като съсобственик.Може да са два квадрата,ама ня...съсобственик и ще е записано в АП след минималната ви за 500лв сделка дарение.Но напомням и пари за адвокат.А да ви вида са братската обич,докато и вас не ви е хванала все още шизофренията ,че става модно много вече
Кого ще мамите,брат си или неговите приятели?
Ама моля ви се внимавайте,защото има нотариални актове и нотариални актове.
Задължително се консултирайте с адвокат и то веднага.Защото всъщност и да е под запрещение,то може да се случи и най-лошото за вас.В предварителните договори се упоменава истинската цена!Дори и да го излъжат има допълнителни договорки в нотариалния акт.
Можете за момента веднага да го вземете у вас и заедно за негово добро и финансово положение да направите договор за наем по-дългосрочно с платени данъци за такъв.Поне докато направите запрещението.Или да проверите сметките му и ако има големи дългове към монопола,веднага да договорите да му ги платите срещу дарена част от имота му.За да не може без вас да продава,като съсобственик.Може да са два квадрата,ама ня...съсобственик и ще е записано в АП след минималната ви за 500лв сделка дарение.Но напомням и пари за адвокат.А да ви вида са братската обич,докато и вас не ви е хванала все още шизофренията ,че става модно много вече
-
namakak - Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|