начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Мога ли да си върна парите

Казуси за недвижими имоти

Мога ли да си върна парите

Мнениеот denny82 » 28 Окт 2010, 15:46

Здравейте искам да попитам мога ли по някакъв начин да си върна сумата която бяхме дали като капаро за следваща година?Договорът ми за наем изтича февруари догодина,но имота беше продаден и се наложи да напусна,въпреки, че моят договор е още в сила.В случай,че имам свидетели ,но документ само за 1/3 от сумата.Знам ,че трябва да потърся и адвокат и ще го направя ,но ще съм благодарна ако и вие ме посъветвате.Благодаря предварително!
denny82
Нов потребител

Re: Мога ли да си върна парите

Мнениеот Pause » 28 Окт 2010, 18:55

Според мен може,но ако договорът за наем е бил вписан в имотният регистър или има достоверна дата.Може също да претендирате обезщетение,както и наред с възможността да искате от неизправната страна капарото в двоен размер.Но това е вече процес на доказване от адвоката ви,няма пречка със свидетели да доказвате дадената сума капаро.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Окт 2010, 11:23

Без да Ви подлъгвам щом си имате договор със срок и купувача е длъжен да се съобрази с него .Той е бил на ясно какъв имот придобива ,стига вашият договор да е перфектен и нотариално заверен.Но щом сте напуснали имота, единствено към наемодателя трябва да имате претенции за връщане на парите които сте дали,и дали можете да ги докажете.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот namakak » 30 Окт 2010, 20:44

И освен ако,продавачът не е истинският вече собственик.И вие също сте знаели,че имота е в съдебен процес за делба,но въпреси това сте рискували и сте сключили договор.Може и да не си получите парите обратно.Но е възможно да заведете веднага дело с иск по ЗЗД,което ви е пределно ясно и тези с които сте сключили договор ще ви върнат парите,за които имате договор пред нотариус и агенция по вписванията.Също ще ви трябват за делото и платени данъци и данъци върху наема от тези с които сте сключили договор.Ако не ги представят по делото,то си е в техен ущърб.Но може да го избегнат,като ви върнат сумите,до момента в който няма да може да ползвате от уведомлението на съдия изпълнител или изпълнителен лист :roll:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Pause » 31 Окт 2010, 08:47

Здравей,namakak никой адвокат не можеда ти обещае 100% сигурност.Но от горе написания пост от теб.Може да се поспори понеже не е задължително да сключиш договор за наем със собственикът на имота.Може така абстрактно да е и със съсобственик или СИО имота, или даже дори пренаемен договор с наемателя. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Имотни казуси