начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

имот по давност

Казуси за недвижими имоти

имот по давност

Мнениеот venika75 » 19 Сеп 2010, 10:34

Искам да ви попитам как да постъпя в следния случей-баба ми е имала имот на село,починала е през 1977г наследниците на имота са 5 .След смърта й 3-ма от тях се отказват нотариално от дела си и остават само баща ми и чичо ми.Баща ми ползва имота повече от 20години, плаща данъка за цялия имот.Може ли да придобие имота по давност без да търси чичо ми или ще трябва и неговият отказ?
venika75
Нов потребител

Re: имот по давност

Мнениеот Melly » 19 Сеп 2010, 11:20

venika75 написа:Искам да ви попитам как да постъпя в следния случей-баба ми е имала имот на село,починала е през 1977г наследниците на имота са 5 .След смърта й 3-ма от тях се отказват нотариално от дела си и остават само баща ми и чичо ми.Баща ми ползва имота повече от 20години, плаща данъка за цялия имот.Може ли да придобие имота по давност без да търси чичо ми или ще трябва и неговият отказ?

Виждам, че сте любителка на силните усещания. :D
НО, конкретно на въпроса - ДА, може. С трима кошаревски свидетели пред Нотариус с район на действие местонахождението на недвижимия имот, баща ви може да се снабди с КНА по реда на чл.587 ГПК. И чакате....В един прекрасен ден другият наследник (чичо ви) може да ви спретне приключение.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот venika75 » 19 Сеп 2010, 16:43

Благодаря за отговора,но не разбирам какво ще трябва да чакам-да му разрешат или в лошия случай да се съдят с чичо ми .
venika75
Нов потребител

Мнениеот ivan_desev » 20 Сеп 2010, 21:34

melly i poli към Вас двете имам следния казус. От с.Буковец общ Видин съм.Несъм правист.Казуса е следния.Мой съселянин придобива по давностно владение(чрез обстоятелствена проверка с трима кошаревски свидетела) 3 сгради които са от бившето ТКЗС.Трафопост които е закупен през 1994г.от мен в качеството си на Председател на създадената кооперация Труд 93.Притежавам Фактура и Протокол от проведения търг.Другите две сгради са останали неразпределени от имуществото на организасията по &12 и &29 от ПЗР на ЗСПЗЗ.Притежавам Протокол м/у Председателя на ЛС който предава неразпределеното имущество на кмета на селото съгласно Закона в който тези 2 сгади съществуват.Протокол на общото събрание на правоимащите които делегират право на тричленка и УС на ППК труд-93 да доразпродадат това имущество.Но от 98г. до сега не е сторено. През 2005г. разбирам за този НА и написах Жалба до Прокуратурата.Когато пуснах Жалбата разполагах само с Фактурата на ППК Труд-93 и един договор за наем на Г-на с Председателя на кооперацията за една от сградите от01.06.1999г. до 01.11.1999г.Докато Прокуратурата за 5 месеца разпита тримата свидетели и едно писмено питане на Кмета на селото за намиращи се в кметството документи от ликвидацията аз успях от Дър.архив да намеря Прот от търга за трафопоста,Прот за предаването имуществото на Кмета.От архива на Кооперацията Прот от общото събрание на Правоимащите и от един мой съселянин Договор за наем за третата сграда с Председателя на Коперацията от 2002г. с нот заверка от същия Нотариус който е издал НА на Г-на.След 5мес. сигурно няма да Ви учуди отказа на РП Видин да образува дос.пройзводство,ОП също АП също отговора на наскоро освободения прокурор Иван Петров от АП получих за две поредни години 2 пъти.Между другото поисках преписката и я прочетах там се натъкнах на много интересен факт.Г-на е представил договор за покупко продажба м/у него и Председателя на ЛС от 29.12.1995г.за тези сгради който Председател в последствие издава същите на Кмета като неразпределени.Твърдо може ли да падне този акт.Познат добър адвокат от Видин и ориентировъчна цена. Ще Ви бъда благодарен за Вашите отговори каквито и да са те.Ако и някой друг се включи ще му бъда благодарен
ivan_desev
Нов потребител

Назад към Имотни казуси