начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Спор за граница на дворно място

Казуси за недвижими имоти

Спор за граница на дворно място

Мнениеот kos100 » 14 Сеп 2010, 13:49

Ако можете помогнете!Притежавам дворно място в регулация,на10км от грВарна.Закупено е от бащата на съседа с когото в момента имаме спор за границата на имота,пояснявам имам обща граница около30м с този съсед.При покупката през 1971г., по нотариален акт ние сме закупили 520кв.м.През годините дворното место не е стопанисвано но е оградено подобаващо.През 1997г.без да разберем е направена нова трасировка на селото,като на мен ми се придват близо 100 кв.м. към това място,от страната на спорния съсед.За да си изравня лицето на имота,подадох молба и закупих от общината още 40кв.м към улицата,но вече по новата регулация с което реално навлязох с около 2м в съседния имот.При проверка в кадастъра установих ,че по този нов план съседът ми притежава дворно място от 680кв.м,но реално той е заградил близо 1 декар както и в последствие установих че е изместил оградната мрежа навътре към моят двор и ме е свил до близо 400 кв.м,като реално аз би трябвало да притежавам минимум 560кв.м/По нотариален договор 520 и тези40 закупени в последствие/.Съседът ми не е обжалвал новия кадастрален план но и не желае да си регулираме общата граница.Ако сега трасирам местото геодезистите ще се водят по новия план което няма как да удовлетвори съседа ми ,ако реша да си върна границата само по нотариален акт не съм сигурен дали няма да подаря тези 100кв.м а и част от закупените квадрати в последствие/тези 40/.Не мога да направя обстоятелствена проверка ,тъй като нямам познати в това село а и аз самия желая да бъда лоялен.Съседът ми не желае да ми продаде тези 100 кв.м.По този начин имотът ми остава нерегулиран и не мога да предприема нищо вече 10 година.Как да реша проблема?
kos100
Младши потребител

Re: Спор за граница на дворно място

Мнениеот just_somebody » 14 Сеп 2010, 14:17

Проблемът ще решите, като вземет всички документи и отидите при адвокат или нотариус. Този форум е създаден за даване на насоки. Без да смятате, че това е заяждане, но няма да успеете да решите казуса си, като "преразказвате" фактическата обстановка, а е необходимо "специалист" по даденате материя да види документите и да ви разясни ситуацията и евентуално нейния изход.
just_somebody
Нов потребител

Мнениеот kos100 » 14 Сеп 2010, 14:53

Ходих при двама адвокати,предлагат обстоятелствена проверка!За нотариусите знам,че изповядват сделки?!!!!!
kos100
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Сеп 2010, 15:38

Имотът Ви и сега си регулиран. Просто регулацията не е приложена по отношение на общата Ви граница със съседа. Имали сте възможност да я приложите по реда отпреди ЗУТ до 30.09.2001 г. Сега, след като няма съгласие помежду Ви за сключване на договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма, имате възможност да поискате вътрешната регулационна линия (между двата имота) да бъде поставена в съответствие със съществуващата имотна граница. Това става със заповед на кмета, която ще бъде обявена на Вас и на съседа Ви, но евентуална жалба срещу нея не спира изпълнението и. Имайте предвид, че не можете да строите в имота, докато не реализирате тази възможност.
Що се отнася до местоположението на общата Ви граница - можете да предявите иск по чл. 109а от ЗС, ако не се разберете със съседа си.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот kos100 » 14 Сеп 2010, 16:32

....линия (между двата имота) да бъде поставена в съответствие със съществуващата имотна граница. Това става със заповед на кмета.....
Благодаря Ви,но простете, какво имате в предвид като цитирате горенаписаното,съществуваща по новия кадастрален план или такава в настоящия момент както съседът е определил.Защо не завърших право............
kos100
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 14 Сеп 2010, 16:45

Имам предвид онази линия, която е имотна граница в кадастралната основа към одобрения регулационен план. Тя би трябвало да е идентична с границата по кадастралната карта (ако има такава за територията). Онази, която съседът Ви е определил самоволно, едва ли е меродавна в случая.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот kos100 » 14 Сеп 2010, 16:52

Благодаря за съвета !
kos100
Младши потребител

Назад към Имотни казуси