- Дата и час: 28 Ное 2024, 18:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
делба на дарен имот
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
делба на дарен имот
Какво трябва да означава 1/2 идеална част от дворно място / на единия наследник / и 1/2 идеална част от дворно място / на другия наследник / ,което дворно място е с площ 200 кв.м. В този двор има построена къща на 2 етажа / 60 кв.м. / .Не мога да преценя колко кв.м. от двора се полагат на единия и колко кв. м .незастроен двор се полага на другия наследник.Как се смята площа на къщата ,спрямо целия двор? - единия наследник ползва 1- вия етаж ,другия - 2-рия етаж ?
- augustina
- Младши потребител
Re: дялба на дарен имот
Означава, че двамата имат и ползват заедно всичко /или могат да се договорят кое как и от кого ще се ползва/.
Не се опитвайте да изчислявате - то си пише, че частите са "идеални", което ще рече "мислени", а не реални
Ако искате да се раздели реално, т.е. всеки да си има в собственост отделна реална част в кв.м., това е друга тема, но специално за двора май няма как да стане мисля /трябва да се види колко му беше минимума, на който трябва да отговаря, за да може да е самостоятелен обект/ ... къщата също не е ясно дали ще може да се раздели по етажи, но при нея най-вероятно ще се получи /пак трябва да се види обаче/ ...
Не се опитвайте да изчислявате - то си пише, че частите са "идеални", което ще рече "мислени", а не реални
Ако искате да се раздели реално, т.е. всеки да си има в собственост отделна реална част в кв.м., това е друга тема, но специално за двора май няма как да стане мисля /трябва да се види колко му беше минимума, на който трябва да отговаря, за да може да е самостоятелен обект/ ... къщата също не е ясно дали ще може да се раздели по етажи, но при нея най-вероятно ще се получи /пак трябва да се види обаче/ ...
- inspectora
- Активен потребител
Значи,че имота е неподеляем и остава с идеални части.Можете да си правите каквото си искате в целия двор и където си искате.Адвоката би трябвало да ви го е подсказал.За съжаление делата за делби,зависят от ЗУТ и други неизбежни търкания.Всъщност вие не сте имали възможността да се поделите без зависимост от другия съсобственик.Най-важното е да бъде поделена съсобствеността в един имот за делба,а не напразно да се въргаля дело за делба с години.Че то не си е никаква делба
-
namakak - Потребител
неможе да е неподелим имота ,защото ако например единия наследник реши да продаде своя етаж + част от двора ,как ще посочи на купувача ,коя 1/2 част му се полага като площ
- augustina
- Младши потребител
Може, Августина, може... Всичко може - само не може дедо да роди, както казваше един старшинка едно време.
- magodeoz
- Активен потребител
Едва ли става с пълномощно,защото трябва и днете страни да са съгласни вече при тея обтегнати нотариални и банкови операции.Всичко се проверява.Защото така и трябваше през всичките години.
Неможе на съсобственик в дворен имот на един собственик,без съгласието на другия да се продава или отдава под наем,каквато и да е площ или строителство без съгласието на другия отговарящ на ЗУТ.
Което не струва пари,струва повече пари.Чакам от 20 години едни да останат без право на строеж,наем и продажба.Ще чакам и по кофите да ровят,в името на детето ми.И адвоката им го знае.
Единственото което не съм научил е ,дали 780 метра може да се раздели на два отделни собствени дяла,ако едната страна участваща на търг не го желае,като отговаря единствено на заведеното дело със стария закон 288 от ГПК,всъщност без наддаване,защото делото е още от стария ГПК.
И за наддаването все ми е тая,щото много хора немогат да изтеглят кредити и да докажат доходите си.
Смятам да съм бил полезен до тук,но си е нужна консултация и с адвокат.
Неможе на съсобственик в дворен имот на един собственик,без съгласието на другия да се продава или отдава под наем,каквато и да е площ или строителство без съгласието на другия отговарящ на ЗУТ.
Което не струва пари,струва повече пари.Чакам от 20 години едни да останат без право на строеж,наем и продажба.Ще чакам и по кофите да ровят,в името на детето ми.И адвоката им го знае.
Единственото което не съм научил е ,дали 780 метра може да се раздели на два отделни собствени дяла,ако едната страна участваща на търг не го желае,като отговаря единствено на заведеното дело със стария закон 288 от ГПК,всъщност без наддаване,защото делото е още от стария ГПК.
И за наддаването все ми е тая,щото много хора немогат да изтеглят кредити и да докажат доходите си.
Смятам да съм бил полезен до тук,но си е нужна консултация и с адвокат.
-
namakak - Потребител
благодаря все пак ,значи при мен са налице 3 условия :
1- трябва съгласието на другия съсобственик ,за да продавам
2- Чл. 19. (1) При урегулиране на поземлени имоти за ниско жилищно застрояване, свободно или свързано в два имота, се спазват следните размери:
1. в градовете - най-малко 14 м лице и 300 кв. м повърхност;
При делба на поземлените имоти по ал. 1 реално обособените части не могат да бъдат с размери по-малки от минимално определените в ал. 1, намалени най-много с 1/5. /това намерих от закона /
така са написани нещата ,че наистина всеки да си тълкува и пресмята както му е удобно - пак не е ясно какво значи намалени най-много с 1/5
исках преди да се разправям с адвокат ,все пак да съм наясно има ли смисъл цялата тая работа ,а не да се излагам
1- трябва съгласието на другия съсобственик ,за да продавам
2- Чл. 19. (1) При урегулиране на поземлени имоти за ниско жилищно застрояване, свободно или свързано в два имота, се спазват следните размери:
1. в градовете - най-малко 14 м лице и 300 кв. м повърхност;
При делба на поземлените имоти по ал. 1 реално обособените части не могат да бъдат с размери по-малки от минимално определените в ал. 1, намалени най-много с 1/5. /това намерих от закона /
така са написани нещата ,че наистина всеки да си тълкува и пресмята както му е удобно - пак не е ясно какво значи намалени най-много с 1/5
исках преди да се разправям с адвокат ,все пак да съм наясно има ли смисъл цялата тая работа ,а не да се излагам
- augustina
- Младши потребител
Re: делба на дарен имот
извинявам се за грубото изказване "да се разправям с адвокат " наистина е тъпо ,но все пак да има малко инфо преди консултацията .Добре обаче ако единия наследник вече е "завзел" целия двор и го ползва ,какво следва да се побучи - да се моля да ми освободи малко квадрати ли ?
- augustina
- Младши потребител
augustina написа:малко инфо преди консултацията .
Право на ползване не се дава, а се взема - по мирен начин чрез преговори и договор, или насилствен - чрез съд и решение! Необходимост от адвокат и при двата начина!
Ти решаваш кой да избереш
Има и други...., но преди това си подсигури адвокат по наказателни дела!
- anserk
- Активен потребител
augustina написа:извинявам се за грубото изказване "да се разправям с адвокат " наистина е тъпо ,но все пак да има малко инфо преди консултацията .Добре обаче ако единия наследник вече е "завзел" целия двор и го ползва ,какво следва да се побучи - да се моля да ми освободи малко квадрати ли ?
inspectora написа:Означава, че двамата имат и ползват заедно всичко /или могат да се договорят кое как и от кого ще се ползва/.
Колко повече инфо искате от това?
Това е по закон! След малко като получите още малко инфо и друга "новина" ли ще добавите? /имам предвид: "Добре обаче ако единия наследник вече е "завзел" целия двор и го ползва ..."/ И за "новите" данни пак ли малко инфо ще искате?
А щом е "завзел" целия имот ... продължавайте да разпитвате по форуми /вместо да идете при адвокат с документите/ ... то времето си тече ... току-виж се оказало, че "вече не сте наследник" /колегите ме разбират какво имам предвид /
Я ми кажете какво тчно искате да чуете, за да сте доволна?
Вече Ви се обясни, че имате права! Обясни Ви се и какви са! От тук нататък или се разбирате двамата наследници, или съд! Точка ... другото е губене на време ...
Надявам се съм бил полезен
П.П.: не се шашкайте от стила ми, но се дразня когато някой иска да си оправи проблема с едно натискане на копчето на компютъра ... направете си труда поне да си направите една консултация "на четири очи" с адвокат ...
- inspectora
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|