- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Поземлен имот
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Поземлен имот
Здравейте,
Моля за мнението ви по следният случай.
За част от едно селце е пропуснато да се заснемат съществуващите имотни граници и сгради в кадастъра на действащият дворищно-регулационният план. Цялата местност е отредена за озеленяване. Мероприятия за озеленяване или пък за обезщетяване не са предприемани никога, така или иначе всичко си е озеленено. Един от живеещите там няма каквито и да било документи за собственост и иска да се сдобие с такива. Цялото село знае, че тези имоти са си там откакто са се родили и открай време в тях си живеят хората, които ги населяват и сега. Но как човекът да се сдобие с документ за собственост, като общината не може да му издаде скица, нотариусът не може да направи обстоятелствена проверка за имота, а общината пък съответно не иска да отрази имота, защото в ЗКИР е записано че поземлените имоти са част от земната повърхност, определена с граници съобразно правото на собственост. Получава се някакъв затворен кръг.
Благодаря ви!
За част от едно селце е пропуснато да се заснемат съществуващите имотни граници и сгради в кадастъра на действащият дворищно-регулационният план. Цялата местност е отредена за озеленяване. Мероприятия за озеленяване или пък за обезщетяване не са предприемани никога, така или иначе всичко си е озеленено. Един от живеещите там няма каквито и да било документи за собственост и иска да се сдобие с такива. Цялото село знае, че тези имоти са си там откакто са се родили и открай време в тях си живеят хората, които ги населяват и сега. Но как човекът да се сдобие с документ за собственост, като общината не може да му издаде скица, нотариусът не може да направи обстоятелствена проверка за имота, а общината пък съответно не иска да отрази имота, защото в ЗКИР е записано че поземлените имоти са част от земната повърхност, определена с граници съобразно правото на собственост. Получава се някакъв затворен кръг.
Благодаря ви!
- petko_a
- Потребител
Re: Поземлен имот
Съществува процедура за попълване на кадастралната основа към действащия регулационен план - акт за непълноти и грешки, уведомяване на съседите, и тям подобни. Приключва с кметска заповед (ИАА), и след това общината издава служебна скица, удостоверения, че имотите нямат общински / държавен произход, че не са възстановени по ЗСПЗЗ, и т. н. Оттам нататък - обстоятелствена проверка, и издаване на нотариален акт - най-вероятно за собственост по давностно владение.
- magodeoz
- Активен потребител
Добре де, ама казват че искането трябва да дойде от заинтересувано лице или собственик. Той как да докаже, че е такъв? И после, поне за АГКК знам че на несобственик е голям зор да се издаде скица, общината пък ще се запънат за това.
И още, актът за непълноти и грешки се подписва също от заинтересуваните лица. Там такива официално няма. Просто не съществуват имоти.
И още, актът за непълноти и грешки се подписва също от заинтересуваните лица. Там такива официално няма. Просто не съществуват имоти.
- petko_a
- Потребител
Хайде сега, не казвайте, че за сефте разделяте една копа слама на три магарета. Събирате ги всичките на мястото, подписват протокол, декларации и т. н. Туй нещо по селата си е масова практика. А човекът се легитимира като заинтересовано (или заинтересувано?) лице във връзка с образувано нотариално дело - ако трябва, нотариусът ще му издаде удостоверение.
- magodeoz
- Активен потребител
Благодаря за съветите magodeoz. Честно казано баш такъв казус досега не съм имал. Значи, първо човека трябва да отиде при нотариус. Той да заведе нотариално дело и да издаде удостоверение за това и то удостоверява в достатъчна степен заинтересуваност за конкретният бъдещ имот. Събирам кои на едно място? Нотариус, служител от общината, искащият изменението и неговите съседи? Съседите явяват ли се заинтересувани лица? В Наредба 3 е записано че заинтересувани лица са собствениците и носителите на други вещни права върху недвижимите имоти , чиито права се засягат от изменението на плана. Може ли да се счита, че такива там няма, и заинтересуван за акта за непълноти и грешки е само моя човек с удостоверението? И казваш после Общината ще му издаде скица без данни за собственост, с която той вече ще отиде при нотариуса. А защо нещо трябва да е масова практика само по селата? Не трябва ли процедурите да важат еднакво навсякъде?
- petko_a
- Потребител
Сакън! Нотариусът от кантората си не мърда, освен ако навън не завали пастърма. Той образува дело на основание на молбата от съответното лице. В тази връзка може да издаде и удостоверение за образувано такова дело. По закона за нотариалната дейност му се дължи съдействие като на съдебен орган.
На обекта се явява правоспособното лице по ЗКИР с предварително съставена скица (с проектен нов идентификатор), събира съседите, показва им границите, и всеки се разписва на протокола и декларацията, че е съгласен, и няма претенции към така определените граници на прогнозния имот. Човек от общината може да има, а може и да няма - то и без това колко му разбира главата? После - с тези данни в общината, и оттам съставят Акт за непълноти и грешки, към който закачат и скицата от правоспособното лице. Всички горепоменати още веднъж се разписват на акта, и кметът издава заповед за ПКО. След това - скица, която си има всички атрибути на регулачна скица, само на мястото за описание на собствеността пише "служебна". Така де - лицето още не е признато за собственик, нали така? И оттам - при нотариуса - с тази скица, с удостоверенията за произход на имота и за липка на реституция, и със свидетелите под ръка. Това е в общи линии.
На обекта се явява правоспособното лице по ЗКИР с предварително съставена скица (с проектен нов идентификатор), събира съседите, показва им границите, и всеки се разписва на протокола и декларацията, че е съгласен, и няма претенции към така определените граници на прогнозния имот. Човек от общината може да има, а може и да няма - то и без това колко му разбира главата? После - с тези данни в общината, и оттам съставят Акт за непълноти и грешки, към който закачат и скицата от правоспособното лице. Всички горепоменати още веднъж се разписват на акта, и кметът издава заповед за ПКО. След това - скица, която си има всички атрибути на регулачна скица, само на мястото за описание на собствеността пише "служебна". Така де - лицето още не е признато за собственик, нали така? И оттам - при нотариуса - с тази скица, с удостоверенията за произход на имота и за липка на реституция, и със свидетелите под ръка. Това е в общи линии.
- magodeoz
- Активен потребител
Е поне акта за непълноти и грешки се подписва на място от длъжностно лице от Агенцията по кадастър или съответно Общината, където няма кадастрални карти, и заинтересуваните лица. Точно за загубени дела за акт неподписан на място съм чувал. Но както и да е, това са подробности. Всъщност, което ми трябваше е идеята за удостоверението от нотариуса. Благодаря отново magodeoz!
- petko_a
- Потребител
За акта - Вие по-добре си знаете. Аз от опит зная, че общинарите не обичат много да ходят по такива съседски сбирки, и с удоволствие предоставят тези нелицеприятни (понякога) пазарлъци на съответното правоспособно лице.
Желая Ви успех!
Желая Ви успех!
- magodeoz
- Активен потребител
Чекайте малко другарЕ
Даже и скица от великиОт кадастър АГКК-СГКК е само едно доказателство в нАтУралното производство „обстоятелствена проверка „.
Нъл тъй, ил не е тъй , а ?
Като какъв измислен проблем сЪ решава тукЪнка ?
Чадо беж при натариусъ той ще ти каже кво му требе
Хи-хи
Даже и скица от великиОт кадастър АГКК-СГКК е само едно доказателство в нАтУралното производство „обстоятелствена проверка „.
Нъл тъй, ил не е тъй , а ?
Като какъв измислен проблем сЪ решава тукЪнка ?
Чадо беж при натариусъ той ще ти каже кво му требе
Хи-хи
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
- valentor
- Младши потребител
А къде видЕ, че твърдим нещо друго за скицата другарю? А при нотариуса ще бЕгаме, нЕма начин.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Здравейте,
Благодаря ви!
С идея да Ви бъда полезна, нека да започнем отначало. В крайна сметка в това селце има ли приета кадастрална карта или няма. Като как моля Ви да разбираме израза "в кадастъра на действащият дворищно-регулационен план" . Казвате, че там всичко било и без това озеленено, пък от край време хора живеели там. Къде точно живеят тези хора, на поляната ли? Нещо не става ясно...Хайде да си поговорим все пак професионално, че така както ги обяснихте нещата са голяма боза.
- martinela_m
- Младши потребител
Живеят си в къщи и имоти, от които и помен няма в кадастралната основа. В плана има едно бяло петно обградено с червена линия, зелена накъдрена линия до нея, а в средата му има надпис "за озеленяване".
- petko_a
- Потребител
Живеят си в къщи и имоти, от които и помен няма в кадастралната основа. В плана има едно бяло петно обградено с червена линия, зелена накъдрена линия до нея, а в средата му има надпис "за озеленяване". Като казвам, че всичко така или иначе е озеленено и имам предвид, че в непосредствена близост естественото озеленяване съвсем не липсва, а към днешна дата и все повече се увеличава от самосебе си.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Живеят си в къщи и имоти, от които и помен няма в кадастралната основа. В плана има едно бяло петно обградено с червена линия, зелена накъдрена линия до нея, а в средата му има надпис "за озеленяване".
Значи нямаме кадастрална карта. доколкото разбирарам вие говорите само за дворищно-регуларционен план (който е разработен въз основа на кадастрален план). Сигурно сте наясно, след като се занимавате с тази материя, че КК и КП са различни неща. До тук правилно ли Ви разбрах?
- martinela_m
- Младши потребител
Ако някъде сте видяли да съм писал, че кадастрална карта има, значи ще да Ви се е привидяло.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Добре де, ама казват че искането трябва да дойде от заинтересувано лице или собственик. Той как да докаже, че е такъв? И после, поне за АГКК знам че на несобственик е голям зор да се издаде скица, общината пък ще се запънат за това.
Да, в пряк текст не сте го казали, но практиката ме е научила да чета внимателно, дори и между редовете и да си правя изводи. Ако няма кадастрална карта, защо тогава АГКК-?
Както и да е? Опитвам се да си представя скицата! План за обществени мероприятия, озеленяване...така или иначе, парцелът, в който е предвидено озеленяването си има номер. Приятелски съвет, защо преди да се втурнете да правите каквито и да било обстоятелствени проверки, което ще Ви бъде много зор, не вземете да проверите статута на парцела, отреден за озеленяване. От изложеното по-горе, ми се струва, че този парцел отдавна е актуван с АОС и май ще ви се наложи да ходите в съда и да установявате правото на собственост на клиентите си? Дори и да се приеме, че евентуално ще претендирате право на собсвеност само върху постройките, ще следва да докажете тези постройки, кога и по какъв начин са строени. Най-вероятно ще Ви се наложи да се сдобивате с удостоверение за търпимост. Ако успеете да се сдобиете с такова удостоверение, ще можете въз основа на него да искате и попълване на кадастралната основа. интересно би било, какво все пак ще покаже проверката на собствеността върху парцела, отреден за озеленяване. А представете си, че няма АОС. Тогава идва въпросът, това мероприятие проведено ли е или не - иначе казано плана приложен ли е или не? Ако няма АОС, значи парцелът е нечия собсвеност, а ако това е така, значи че е следвало някого да обезщетят, за да приложат плана. А всъщност този план от коя година е?
- martinela_m
- Младши потребител
Лелее вие ме разбихте. Къде пък видяхте АГКК. Акт за общинска собственост няма. Няма никакъв номер, в това мога да ви уверя. Мероприятия по озеленяване не са провеждани нито пък някой е търсил някого да го обезщетява. Плана е от от 1985г Заповедта за одобряването му е АБ-98 от 27.04.1985г. Абсолютно е урбанизирана територия, проверено е. Някакви други данни трябват ли ви?
П.П.Ахаа, видях за АГКК. Дал съм я за пример само относно издаването на скици. Не проличава ли в смисъла на изречението?
П.П.Ахаа, видях за АГКК. Дал съм я за пример само относно издаването на скици. Не проличава ли в смисъла на изречението?
- petko_a
- Потребител
На мене лично нищо не ми трябва, просто се опитвам да Ви помогна и да Ви бъда полезна. Място за ирония няма, а не пиша във форума за да се гъбаркам с някого. Ако искате да продължим дискусията пишете ми на ЛС
- martinela_m
- Младши потребител
Не, защо? Дайте да продължим тук.
Съветите Ви може да са ми полезни, а и може да са полезни за някой друг.
А и аз самият нямам намерение да провеждам никакви обстоятелствени проверки.
Съветите Ви може да са ми полезни, а и може да са полезни за някой друг.
А и аз самият нямам намерение да провеждам никакви обстоятелствени проверки.
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:....А и аз самият нямам намерение да провеждам никакви обстоятелствени проверки.
А какво всъщност искате да направите? Ако не знаете къде искате да отидете, как ще стигнете до там! Определете целта, формулирайте задачата и тогава чертайте пътя. Иначе е просто безсмислено да водим всякакви дискусии, и да обременяваме аудиторията с въпроси по ЗУТ, ЗКИР и прочие там нормативни актове по устройство на територията.
- martinela_m
- Младши потребител
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|