- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ултиматум за жилище
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Ултиматум за жилище
Здравейте! Преди десетина години родителите ми продадоха жилището си и с парите купиха апартамент на мен и къща за тях. Не съм подписвал никакви договори с ангажименти да ги гледам или договор за прехвърляне на жилище. Апартаментът ми е с нотариален акт на мое име, закупен чрез посредническа агенция.
Наскоро родителите ми, които от известно време изпитват нужда за пари, ми поставиха ултиматум да им "върна" апартамента или да им дам стойността му в пари. Притеснен съм, тъй като съм с две малки деца и нямам друго жилище, нито съпругата ми има. Апартаментът е закупен от мен 2 год. преди гражданския брак.
Имат ли някаква реална възможност да ми вземат жилището или само плашат?
Наскоро родителите ми, които от известно време изпитват нужда за пари, ми поставиха ултиматум да им "върна" апартамента или да им дам стойността му в пари. Притеснен съм, тъй като съм с две малки деца и нямам друго жилище, нито съпругата ми има. Апартаментът е закупен от мен 2 год. преди гражданския брак.
Имат ли някаква реална възможност да ми вземат жилището или само плашат?
- legolas73
- Нов потребител
Re: Ултиматум за жилище
Ако успеят да докажат симулативна сделка.
А ти защо не им помагаш като имат нужда от пари?
А ти защо не им помагаш като имат нужда от пари?
- dimist
- Потребител
Помагал съм достатъчно. Но не може големи хора да теглят кредити и после да ядат и пият докато свършат всичко и накрая пак да реват.
За симулативна сделка ми се струва трудно доказването, тъй като нямат никакъв документ. Нито, че са дали пари, нито че са плащали нещо. А в такъв случай дори и да има свидетели, то не знам дали техните показания ще са годни и ще бъдат приети.
За симулативна сделка ми се струва трудно доказването, тъй като нямат никакъв документ. Нито, че са дали пари, нито че са плащали нещо. А в такъв случай дори и да има свидетели, то не знам дали техните показания ще са годни и ще бъдат приети.
- legolas73
- Нов потребител
Спете спокойно! Дори да са дали парите и да могат да докажат това, между вас е възникнала облигационна връзка. Ако са имали претенции за парите и писмени доказателства- черно на бяло, че са ви дали въпросната сума, а вие сте я взел, могли са да я реализират в 5 г. срок. Да се докаже симулация в лицата- абсурд!
Гледайте си децата- те са най-важните, а на възрастните помагайте, когато имате възможност, че те понякога с възрастта стават егоисти.
Гледайте си децата- те са най-важните, а на възрастните помагайте, когато имате възможност, че те понякога с възрастта стават егоисти.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Не зная подробности, но ако те са дарили пари с които е купено жилището , сте длъжни да ги издържате, но дори и да не са, сте в кръга на лицата по СК,които дължат издръжка.
- sunrise
- Активен потребител
Не мога да се съглася... При дарението не възниква задължение за надарения да издържа дарителя. Основание е за отмяна на дарението по чл.227 ал. 1 б "в" от ЗЗД, но дарителят трябва да се нуждае от нея, а надарения- да може да му я предостави.
"Дареният дължи издръжка на дарителя, ако същият се нуждае от такава. Отказът на дарения да даде издръжката е основание да се иска от дарителя отменяване на дарението. Невъзможността на дарения да даде издръжка на нуждаещия се дарител не е основание за отмяна на дарението. " (Решение № 989 от 10.V.1956 г. по гр. д. № 1216/56 г., IV г. о.)
Що се отнася до издръжката по СК, положението е същото.
"Размерът на издръжката се определя според нуждите на имащия право на издръжка, но не повече от възможностите на лицето, което я дължи. Присъждането се определя от нуждите и възможностите, а не обратно - от възможностите да се присъди повече от нуждата" (Решение № 464 от 12.V.1986 г. по гр. д. № 864/85 г., II г. о.)
Има една приказка за прелетна птица, която летяла над морето и когато малките и птичета се измаряли, тя ги носела на гърба си. Веднъж ги попитала: " Когато аз остарея, вие ще ме носите ли така на гръб?" и те казали: " Да, мамо", само едно отговорило: " Не, защото тогава аз ще имам мои птичета, които да нося." А мъдрата птица се зарадвала най-много на този отговор и го дала за пример на другите си деца.
"Дареният дължи издръжка на дарителя, ако същият се нуждае от такава. Отказът на дарения да даде издръжката е основание да се иска от дарителя отменяване на дарението. Невъзможността на дарения да даде издръжка на нуждаещия се дарител не е основание за отмяна на дарението. " (Решение № 989 от 10.V.1956 г. по гр. д. № 1216/56 г., IV г. о.)
Що се отнася до издръжката по СК, положението е същото.
"Размерът на издръжката се определя според нуждите на имащия право на издръжка, но не повече от възможностите на лицето, което я дължи. Присъждането се определя от нуждите и възможностите, а не обратно - от възможностите да се присъди повече от нуждата" (Решение № 464 от 12.V.1986 г. по гр. д. № 864/85 г., II г. о.)
Има една приказка за прелетна птица, която летяла над морето и когато малките и птичета се измаряли, тя ги носела на гърба си. Веднъж ги попитала: " Когато аз остарея, вие ще ме носите ли така на гръб?" и те казали: " Да, мамо", само едно отговорило: " Не, защото тогава аз ще имам мои птичета, които да нося." А мъдрата птица се зарадвала най-много на този отговор и го дала за пример на другите си деца.
Последна промяна bebitor на 06 Авг 2010, 17:15, променена общо 1 път
Rara avis in terris
-
Въобще нямам предвид да върне жилището, а това,че дължи издръжка.
- sunrise
- Активен потребител
И аз нямах предвид жилището, писах относно дарението на парична сума. Пак така стоят нещата.
Rara avis in terris
-
Нещо не се разбираме.Явно родителите се нуждаят от средства. Питащият не твърди, че не може да я дава. Тогава? Защо решихтеяче не могат да искат. "хжала " и на такива деца , между другото. Нямате жилище,ами снабдете се.
- sunrise
- Активен потребител
bebitor написа:И аз нямах предвид жилището, писах относно дарението на парична сума. Пак така стоят нещата.
Наскоро четох една статия относно отмяна на дарението Чл227ЗЗД точка в
и там пишеше че за да се иска отмяна трябва дареният да е осъден да дава необходимата издръжка и да не я дава и тогава вече можело да се иска отмяна на дарението вярно ли е ?
-
Pause - Активен потребител
Благодаря на всички, които се включиха! Наистина съм притеснен! Давам всичко, което мога, но съм на една заплата, а съпругата ми е на обезщетение за дете... Родителите ми (по-специално баща ми) имат проблем, че не съм кръстил детето си на негово име и оттам идват проблемите. Наистина не ми се иска да стигаме до съд и вадене на кирливи ризи и затова поставих въпроса. Естествено по-нататък ще си наема адвокат (ако заведат дело), но искам да знам за себе си на какво мога да разчитам, поради което поставих и тази тема. Жалко е, когато родителите ти след определена възраст започнат да се държат странно.. Но ще си ги търпим. Все пак са родители. Но за апартамента- твърдо няма да им го отстъпя по никакъв начин, още повече че те не живеят в този град. Мога да им дам сумата по нотариален акт, ако разбира се това ще спре претенциите им, но съм убеден, че няма да ги спре...
Да поясня - няма никакъв договор за издръжка или гледане, нямам никакъв подписан документ... Но като син съм се чувствал отговорен и винаги съм откликвал на всякакви молби по всяко време. Въпреки, че след раждането на първото ми дете започнах да се съобразявам и с други фактори. Нямам и никакъв документ, че те са ми дали парите за жилището. Нито те имат. Както знаете, при тези сделки парите се дават на ръка на агенцията и толкова. Пред нотариуса сделката е изповядана от мен.
Да поясня - няма никакъв договор за издръжка или гледане, нямам никакъв подписан документ... Но като син съм се чувствал отговорен и винаги съм откликвал на всякакви молби по всяко време. Въпреки, че след раждането на първото ми дете започнах да се съобразявам и с други фактори. Нямам и никакъв документ, че те са ми дали парите за жилището. Нито те имат. Както знаете, при тези сделки парите се дават на ръка на агенцията и толкова. Пред нотариуса сделката е изповядана от мен.
- legolas73
- Нов потребител
За името на детето да ти е най - малкият проблем.
-
Pause написа:bebitor написа:И аз нямах предвид жилището, писах относно дарението на парична сума. Пак така стоят нещата.
Наскоро четох една статия относно отмяна на дарението Чл227ЗЗД точка в
и там пишеше че за да се иска отмяна трябва дареният да е осъден да дава необходимата издръжка и да не я дава и тогава вече можело да се иска отмяна на дарението вярно ли е ?
Не, не е необходимо надареният да е осъден. Трябва да му е била поискана (с нотариална покана, с телепоща, със самата искова молба) издръжка. Освен това надареният може да не е измежду редовете, дължащи издръжка по СК.
Rara avis in terris
-
Може ли малко да разширим полето ,в смисъл пишеш ,че не е необходимо да е осъден.Така и ако дарителя например злоупотреби с правото си например поиска издръжка,а в действителност няма нужда.Какви са тогава правните последици?
-
Pause написа:....Така и ако дарителя например злоупотреби с правото си например поиска издръжка,а в действителност няма нужда.Какви са тогава правните последици?
Искът ще бъде отхвърлен, като неоснователен- не е налице/ не е доказана, нуждата на дарителя.
Последна промяна poli_g на 07 Авг 2010, 20:46, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
Браво Поли
Значи трябва да е осъден и така искът би трябвало да е доказан понеже няма фиктивно съдебно решение.
Значи трябва да е осъден и така искът би трябвало да е доказан понеже няма фиктивно съдебно решение.
-
Пуснах ти първото срещнато- прочети го и ще разбереш.
За какво осъждане пишеш?
За какво осъждане пишеш?
- Гост.
- Старши потребител
Pause написа:Значи трябва да е осъден и така искът би трябвало да е доказан понеже няма фиктивно съдебно решение.
Я кажете, какъв ще е този петитум? Моля да осъдите ответника да ми плаща издръжка на основание договора за дарение!?! Е, такова животно няма поради факта, че договора за дарение е едностранен и с него не се създават задължения за надарения. Ама никакви!
И да предположим, че надарения е измежду лицата, дължащи издражка. Осъден е да плаща издръжка, считано от датата на ИМ. Не е канен преди това (ИМ има ролята на покана) и по тази причина не е отказал. Осъден е, плаща... Е, как тогава ще бъде отменено дарението?
Ако пък е осъден и не плаща, осъждането ще бъде доказателство в делото по отмяна, но не и необходим елемент от фактическия състав на чл. 227 б."в". Да не говорим, че тогава е приложим и 183 от НК.
Ако пък надареният не съвпада с лицата, дължащи издръжка по СК, как тогава ще бъде осъден да дава такава?
Rara avis in terris
-
Беби, колегата Pause е студент. Вярвам, с въпросите си търси практическата страна на проблема съобразно теоретичните си знания.
Ако осъждането, за което спомена, е по СК( надарения е от кръга на лицата дължащи издръжка на дарителя, и има влязло в сила СР по този въпрос)- то не смятам, че и двете страни ще го ползват изобщо, като доказателство по дело за отмяна на дарението.
Според зависи фактите, но и двете страни нямат особен интерес, най-малко, да уведомяват съда за този съдебен акт, ако е налице неизпълнение. Би било относимо само и единствено ако се изпълнява, така щото сумата, която се изплаща увеличава доходите на дарителя( въпрос, който се изследва в това производство), ерго- намалява нуждата ( която се доказва по размер) от издръжка по договора за дарение.
Ако осъждането, за което спомена, е по СК( надарения е от кръга на лицата дължащи издръжка на дарителя, и има влязло в сила СР по този въпрос)- то не смятам, че и двете страни ще го ползват изобщо, като доказателство по дело за отмяна на дарението.
Според зависи фактите, но и двете страни нямат особен интерес, най-малко, да уведомяват съда за този съдебен акт, ако е налице неизпълнение. Би било относимо само и единствено ако се изпълнява, така щото сумата, която се изплаща увеличава доходите на дарителя( въпрос, който се изследва в това производство), ерго- намалява нуждата ( която се доказва по размер) от издръжка по договора за дарение.
- Гост.
- Старши потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|