Привет на всички.
Опитвам се да се информирам какви са стъпките, през които трябва да минем заедно с адвоката ми, който ме представлява, по повод това, че един от съсобствениците в съсобствения ни имот е построил сграда по-голяма от учреденото му право, заради което желая да заведа дело за обезщетение, което право смята, че ми дава Закона за Собствеността.
Малко факти: Съсобственият имот е с три нотариални акта, които показват три различни квадратури на имота - 405, 435 и 490кв.м. Имота е собственост на трима съсобственици с квоти съответно 1/2; 1/4 и 1/4. Съсобственика, към който искам да предява претенции за обезщетение е притежател на 1/2 идеални части от имота - реализирал строеж. Аз, съм собственик на 1/4 и.ч. от имота и също съм реализирал строеж преди съсобственика притежаващ 1/2. Третият съсобственик притежаващ 1/4 и.ч. не е реализирал строителство.
С договор за суперфиция двамата съсобственици притежаващи по 1/4 от имота, разрешаваме на съсобственика притежаващ 1/2 от имота да застрои сграда с ЗП от 120 кв.м., като в допълнение в самата суперфиция е отбелязано, че инвестиционните проекти са ни били представени и сме се запознали. Собственика на 1/2 и.ч. реализира строителство на сграда със ЗП 138 кв.м. (потвърдено от експертно лице, ангажирано от Административен Съд по други дела). Преди няколко месеца (след прочит от моя страна на ЗС) изпратих Нотариална Покана на собственика на 1/2 и.ч., с която го каня да ми плати обезщетение. В отговор той също ми изпрати такава, както и на третия съсобственик притежаващ 1/4 и.ч. (въпреки, че той дори не е построил нищо).
Реализираният от мен строеж е със ЗП от 100 кв.м.
Молбата ми е да се опитам да разбера как и по какъв начин да формирам жалбата си (най-вероятно до Районен Съд), защото адвоката ми най-вероятно ще отлага във времето.
Спестявам доста предшестваща информация в този пост, защото сагата е наистина голяма, както и борбата с бюрокрацията в милата ни Родина.
Ще бъда благодарен на всеки споделил компетенто мнение и опит.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение във връзка със Закона за Собствеността
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обезщетение във връзка със Закона за Собствеността
Доколкото разбирам, вие се опитвате да се "самолекувате".
Коректно би било от ваша страна да прекратите пълномощията си към колегата.
След тази стъпка, на пълна ваша отговорност си трошете главата - тя си е ваша!
Коректно би било от ваша страна да прекратите пълномощията си към колегата.
След тази стъпка, на пълна ваша отговорност си трошете главата - тя си е ваша!
-
Melly - Старши потребител
tamanov написа:В отговор той също ми изпрати такава, както и на третия съсобственик притежаващ 1/4 и.ч. (въпреки, че той дори не е построил нищо Че то за него останало ли е място и право да построи от вашите съдебни саги и градежи ).
Е..., той (съсобственика на 1/2 ид.ч.) на какъв "танц" ви кани и какво не им харесва на вашите 100 м2 (толкова ли са законните?)
- anserk
- Активен потребител
Дори и да вземете обезщетение или той да ви наплати,нали знаете,че всичко е строеж и земя под него.Да не останете с по-малко земя,че да не оплескате и своя строеж във ваш имот..Но как така сте съсобственици с над 400кв.м?Защо не сте отделни собственици в регулация?
Винаги можете да си наемете и друг адвокат.Тук всичко от ваша страна е материален спор.Но при условие ,че сами не сте разделили съсобствеността в регулация и нужни метри за отделен имотец,то предстои със строежите истинска съдебна делба.Вие искате да избегнете това,а доброволно да сте разделили съсобствеността.Може да поискате да уредите и отделната собственост и да ви плати над учреденото право,но само с адвокат на срещата в нотариус.За да прегледа и неговия договор или предстояща сделка.
Винаги можете да си наемете и друг адвокат.Тук всичко от ваша страна е материален спор.Но при условие ,че сами не сте разделили съсобствеността в регулация и нужни метри за отделен имотец,то предстои със строежите истинска съдебна делба.Вие искате да избегнете това,а доброволно да сте разделили съсобствеността.Може да поискате да уредите и отделната собственост и да ви плати над учреденото право,но само с адвокат на срещата в нотариус.За да прегледа и неговия договор или предстояща сделка.
-
namakak - Потребител
anserk написа:tamanov написа:В отговор той също ми изпрати такава, както и на третия съсобственик притежаващ 1/4 и.ч. (въпреки, че той дори не е построил нищо Че то за него останало ли е място и право да построи от вашите съдебни саги и градежи ).
Е..., той (съсобственика на 1/2 ид.ч.) на какъв "танц" ви кани и какво не им харесва на вашите 100 м2 (толкова ли са законните?)
Истината е, че имаме някакви отклонения от проектите, които за съжаление не са отразени с екзекутив, Главният Архитект на града през онези години почива, а въпроса с узаконяването на промените остава да виси. В последствие се явява наследственият съсобственик на 1/2 ид.ч. реализира строителството и в момента, в който приключва започва да подава жалби в общината за проверки и т.н. Като предстекст в първата жалба пише, че моя покрив тече и наводнява техния калкан, но в момента, в който зададох въпроса какви са им претенциите ми бе отговорено, че искат двадест хиляди лева, за това, че моята къща била в тяхното место...мисля, че не е необходимо да обяснявам дали в съсобствен имот има мое и твое. Заради тези гадове ми се налага втори път да се явяваме пред ВАС, за да се борим със заповед на РДНСК за събаряне на незаконният (моят) строеж. Казуса е наистина сложен, и подлежи на доста обяснения и коментари, и смята, че е предмет за друг мой пост, който се надявам да намеря време скоро да пусна тук.
- tamanov
- Нов потребител
tamanov написа:Казуса е наистина сложен, и подлежи на доста обяснения и коментари, и смята, че е предмет за друг мой пост, който се надявам да намеря време скоро да пусна тук Недей!.
Казуса не е толкова сложен и както предположих, в този имот освен настъпени, има и смачкани членове и алинеи на закони - кой повече (заповед за събаряне в АС ), кой по-малко (без ОПС за18 м2 ).
tamanov написа:...защото адвоката ми най-вероятно ще отлага във времето.
И може би с основание. Има заповед за събаряне за вашите 100 м2, а не за 18 м2 А и тези 18 м2 явно са търпими (спменавате ВЛ).
Съвет: имате много по-сериозен проблем с вашите 100 м2 и за сега не се занимавайте с другите 18 м2
Вие решавате!
- anserk
- Активен потребител
tamanov написа:... Истината е, че адвоката, който ме представлява май няма много голям интерес и желание сам да подеме случая,...
Когато човек "го стяга чепика", захвърля тези обувки, и го сменя с друг!
-
Melly - Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|