- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да прекратя срочен договор за наем?
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Как да прекратя срочен договор за наем?
Здравейте!Аз съм от страната на наемателя.Искам да напусна ап. предсрочно т.к. нямам възможността да плащам наема за напред и бих искала да наема др. жилище което да е по-малко с много по-малък наем.Имам един въпрос от правна гледна точка:-в срочния ми договор не е вписано право на предизвестие т.е. при евентуално предсрочно прекратяване на същия какво би могло да се направи така,че страната да не е ощетена и да не е в нарушение-в случая аз?
- ronkis
- Нов потребител
Re: Как да прекратя срочен договор за наем?
Не можеш да го прекратиш с предизвестие, щом е срочен и не е уговорено предизвестие. Остава ти да преговаряш с наемодателя. Евентуално можеш да преотдадеш апартамента на друг.
Много ли ти остава от срока?
Много ли ти остава от срока?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Ами до декември
- ronkis
- Нов потребител
Може ли някой да ми каже при нотариална заверка на договор за наем каква е горе-долу таксата? - като заверка на документ с материален интерес /наемът е 250 лв./ или като заверка на обикновен документ? Въпросът не е на юрист! Благодаря
- joy_83
- Нов потребител
Заверката е съобразно материалния интерес.
-
Melly - Старши потребител
Заверката на договор с материален интерес 250 лв. е с нотариална такса 32.25 лева. Ако имате нужда от помощ за заверка.
Последна промяна nk7702n на 13 Яну 2011, 10:55, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
Да де, ама наемът е 250 лева на месец. И най-вероятно договорът не е за един месец, защото иначе е безсмислено да се заверява. Следователно материалният интерес не е 250 лв., а повече. Голяма реклама си правите с това телефонче, колега, няма що. Добавете, че в сравнение с другите прахове за пране изпирате най-добре и запазвате цветовете
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Да де, ама наемът е 250 лева на месец. И най-вероятно договорът не е за един месец, защото иначе е безсмислено да се заверява. Следователно материалният интерес не е 250 лв., а повече.
Естествено - за да се определи материалният интерес, се взема наемът за целия срок на договора. Ако е безсрочен, май се взимаше наема за 3 години, ама не съм сигурен. Получената такса разбира се не може да надвишава максимума по тарифата за нот. такси.
- frontmen
- Потребител
Колеги, в случая материалният интерес ще се определя от продължителността на срока на договора, т.е. броят на месеците, умножен по 250, ще ви даде размера на материалния интерес, от който пък ще се изчисли и нотариалната такса. Но не забравяйте, че ако срокът на договора за наем е над 1 година, това води задължително до вписване на договора, а държавната такса за вписване е в размер на 0,1 % от материалния интерес.
- m_mincheva
- Нов потребител
Защо вписването да е задължително? То ползва наемателя и от него зависи дали ще поска вписване или не.
- ykovachev
- Активен потребител
Така си е, може и да не се вписва- просто няма да се ползват правата, които ЗЗД дава при вписване. Вписването не е условие за валидност.
Защо когато искам да ми се завери само подписа да плащам и за материалния интерес- това винаги ми е било чудно?
Защо когато искам да ми се завери само подписа да плащам и за материалния интерес- това винаги ми е било чудно?
- sainul
- Младши потребител
ПРАВИЛНИК ЗА ВПИСВАНИЯТА
II. ВПИСВАНЕ НА АКТОВЕ ОТНОСНО НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
Чл. 4. Вписват се:
е) (изм. - ДВ, бр. 5 от 2001 г., в сила от 01.01.2001 г.) договорите за наем на недвижим имот, в т.ч. на земеделска земя, за срок по-дълъг от една година (чл. 237 ЗЗД), както и договорите за аренда;
..........................................................................
е, правилника по принцип казва, че се вписват.
II. ВПИСВАНЕ НА АКТОВЕ ОТНОСНО НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
Чл. 4. Вписват се:
е) (изм. - ДВ, бр. 5 от 2001 г., в сила от 01.01.2001 г.) договорите за наем на недвижим имот, в т.ч. на земеделска земя, за срок по-дълъг от една година (чл. 237 ЗЗД), както и договорите за аренда;
..........................................................................
е, правилника по принцип казва, че се вписват.
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
МНОГО БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА ПОМОЩТА!
- joy_83
- Нов потребител
Ама, Вили, ти малко наобратно тълкуваш конкретния текст от правилника. Ако не го пишеше това там, нямаше да има съдия по вписванията, който да допусне такъв договор да се впише. Т.е. добре, че го пише, за да може, който иска, да си впише договора. А не че договорът е невалиден, щом не е вписан. Sainul много точно го каза по-горе. Да ти дам пример с мен: ами аз съм на прост писмен договор - тригодишен, даже без заверка на подписите, за кантората ми. Защото се познавам със собствениците и нямам притеснения. Хайде сега кажи, че не съм в наемно правоотношение
- ykovachev
- Активен потребител
Здравейте,
за заверка на подписите в договор за наем - коя точка от тарифата се прилага:
9. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) За удостоверяване на дата и подписите на договори и на едностранни изявления с определен материален интерес и подлежащи на вписване, за извършване на нотариално завещание, при издаване на препис на обявено саморъчно завещание, за изпълнение на завещание, за извършване на протест, за приемане на съхранение на документи и книжка с определен материален интерес, за удостоверяване съдържанието на частни документи с определен материален интерес се събира 50 на сто от таксата по т. 8, но не по-малко от 30 лв.”
10. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) За удостоверяване на датата и подписите на договори с определен материален интерес се събира 30 на сто от таксата по т. 8, но не по-малко от 30 лв.
Благодаря!
за заверка на подписите в договор за наем - коя точка от тарифата се прилага:
9. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) За удостоверяване на дата и подписите на договори и на едностранни изявления с определен материален интерес и подлежащи на вписване, за извършване на нотариално завещание, при издаване на препис на обявено саморъчно завещание, за изпълнение на завещание, за извършване на протест, за приемане на съхранение на документи и книжка с определен материален интерес, за удостоверяване съдържанието на частни документи с определен материален интерес се събира 50 на сто от таксата по т. 8, но не по-малко от 30 лв.”
10. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) За удостоверяване на датата и подписите на договори с определен материален интерес се събира 30 на сто от таксата по т. 8, но не по-малко от 30 лв.
Благодаря!
- bosata
- Нов потребител
Опс, май намерих отговора тук:
Каква такса се дължи при заверка на договор за наем?
Договорът за наем може да се таксува по две точки от Тарифата за нотариалните такси към ЗННД, като критерият е дали договорът подлежи на вписване или не. На вписване в Агенцията по вписване подлежат договорите за наем на недвижим имот (вкл. на земделска земя) за срок по-дълъг от една година, както и договорите за аренда, като в този случай нотариалната такса се определя по т.9 от Тарифата. Дължи се и такса за Агенция по вписванията. Ако договорът за наем е за срок по-кратък от една година, то той се таксува по т.10 от тарифата. И в двата случая е предвиден минимум на нотариалната такса от 30лева. Таксата се изчислява върху материалният интерес, който представлява сумата от месечния наем за срока на договора, а ако такъв не е посочен - за три години.
Но нали по-горе коментирате, че не е задължително вписването.
От този коментар излиза че е....
Каква такса се дължи при заверка на договор за наем?
Договорът за наем може да се таксува по две точки от Тарифата за нотариалните такси към ЗННД, като критерият е дали договорът подлежи на вписване или не. На вписване в Агенцията по вписване подлежат договорите за наем на недвижим имот (вкл. на земделска земя) за срок по-дълъг от една година, както и договорите за аренда, като в този случай нотариалната такса се определя по т.9 от Тарифата. Дължи се и такса за Агенция по вписванията. Ако договорът за наем е за срок по-кратък от една година, то той се таксува по т.10 от тарифата. И в двата случая е предвиден минимум на нотариалната такса от 30лева. Таксата се изчислява върху материалният интерес, който представлява сумата от месечния наем за срока на договора, а ако такъв не е посочен - за три години.
Но нали по-горе коментирате, че не е задължително вписването.
От този коментар излиза че е....
- bosata
- Нов потребител
Хе, стигнах до думите - на вписване подлежат договорите за наем на зем. земя и загубих интерес от тея писания...
Щото и да впишеш нищожен договор каква е ползата от харчлъка ( освен за нотариуса )?
Опс, не биваше да се намесвам в интернет-образователния процес.
Щото и да впишеш нищожен договор каква е ползата от харчлъка ( освен за нотариуса )?
Опс, не биваше да се намесвам в интернет-образователния процес.
- Гост.
- Старши потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|