- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Семейно жилище .
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Семейно жилище .
По време на брака си майка ми получава апартамент със завещание нотариално завещание от леля си /сестра на майка и/. Лелята няма семейство единствените наследници са нейната майка и сестра и. Лелята почива и майка ми за да стана 100% наследник на апартамента копува дела от баба си с ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА НАСЛЕДСТВО ПО ЧЛ.212 ЗЗД за сумата от 150лв които договор също е нотариално заверен. Всичко това става по време на брака на моите родители. Преди 2 месеца родителите ми се разведоха. Съдът отсъжда майка да остане в апартамента но да плаща наем на баща ми. Аз и брат ми сме семейни. На баща ми каква част от апартамента му се полага. Майка ни иска да ни го препише на мен и на брат ми но неможе понеже апартамента се води семейно жилище.
Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си.
- plamy
- Младши потребител
Re: Семейно жилище .
На баща Ви не се полага никаква част.
- shakina_
- Младши потребител
И защо така?
Какво всъщност е завещала лелята на майка Ви и какво е наследила баба Ви от нея?
Какво всъщност е завещала лелята на майка Ви и какво е наследила баба Ви от нея?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
1. Завещан и е апартамента, като в завещанието пише кой на кого завещава и каво точно завещава посочен е и точния адрес на имота.
2. Бабата надживява дъшеря си, а тя има запазена част по закон като неин родител. Точно за тази част майка ми и баба и правят договор за продажба на наследство / бабата продава на внучката си/ .
2. Бабата надживява дъшеря си, а тя има запазена част по закон като неин родител. Точно за тази част майка ми и баба и правят договор за продажба на наследство / бабата продава на внучката си/ .
- plamy
- Младши потребител
Бабата продава на внучката по време на брака.Продаденото дели на две и върху получения дял бащата взима наем.
-
namakak - Потребител
Не ми стана ясна цялата хамалогия.
Бабата искала ли е възстановяване на запазената си част и ако не, защо точно сте решили за продажбата?
Опасявали сте се, че бабата може скоро да умре и другата и дъщеря като наследник на бабата да иска възстановяване на нейната - на бабата - запазена част? Не вярвам да е това.
Ако апартаментът е завещан на майка Ви и никой не е искал възстановяване на запазената част на бабата, баща Ви няма дял. В този случай не би имало обаче причина майка Ви да му плаща наем. Нещо не се връзва.
Бабата искала ли е възстановяване на запазената си част и ако не, защо точно сте решили за продажбата?
Опасявали сте се, че бабата може скоро да умре и другата и дъщеря като наследник на бабата да иска възстановяване на нейната - на бабата - запазена част? Не вярвам да е това.
Ако апартаментът е завещан на майка Ви и никой не е искал възстановяване на запазената част на бабата, баща Ви няма дял. В този случай не би имало обаче причина майка Ви да му плаща наем. Нещо не се връзва.
-
Бабата не търсила дял но за да се оправят документите / така са го направили преди 18г /.
Бабата е жижяла при др. си дъщеря коята е майка на майка ми / моята баба / и винаги са били в добри отношения с маика ми.
Жилището се води СЕМЕЙНО, баща ми няма къде да живее и затова е наема.
Бабата е жижяла при др. си дъщеря коята е майка на майка ми / моята баба / и винаги са били в добри отношения с маика ми.
Жилището се води СЕМЕЙНО, баща ми няма къде да живее и затова е наема.
- plamy
- Младши потребител
"Няма къде да живее" не означава, че майка Ви му дължи наем. Не мисля, че е заради това.
-
В решението от бракоразводното дело е записано:" Ползването на семейното жилище с адрес ................. се предоставя на ...................... като г-н ................се задължава да освободи жилището до дата.................... до прекратяване съсобственост върху семейното жилище. Г-жа ................ се
задължава да заплаща ежемесечно на г-н ...................... сумата от ...лв."
задължава да заплаща ежемесечно на г-н ...................... сумата от ...лв."
- plamy
- Младши потребител
Значи са приели, че и баща Ви има някаква собственост в него. А ако цялото жилище е ЗАВЕЩАНО на майка Ви, не би било така. Затова казвам, че нещо не се връзва.
-
В завещанието фигурира само на майка ми името, в договора за покупко продажба на наследство -чл.212 ЗЗД също пише само името на маика ми
"....1. име......... продавам на внучката си ................. наследството което имам по Закон за наследството от покойната ми дъщеря .................... , за сумата .......... която получих напълно в брой.
2. Купувач ...............съм съгласна и купувам от ............наследството което има по Закона за наследството от покойната си дъщеря и моя леля ........ за сумата ...лв"
Тази покупко продажба е направена по време на брака.
"....1. име......... продавам на внучката си ................. наследството което имам по Закон за наследството от покойната ми дъщеря .................... , за сумата .......... която получих напълно в брой.
2. Купувач ...............съм съгласна и купувам от ............наследството което има по Закона за наследството от покойната си дъщеря и моя леля ........ за сумата ...лв"
- plamy
- Младши потребител
Излиза,че баща Ви има дял.Решението по развода,с което съдът се е произнесъл относно ползването на сем.жилище не решева никъкъв вещно-правен спор между родителите Ви.Въпросите относно собствеността се решават в отделен процес за делба.
- shakina_
- Младши потребител
в договора за покупко продажба на наследство -чл.212 ЗЗД също пише само името на маика ми
Някой спомена, че на бащата не се полага никаква част, но аз категорично не съм съгласна.
За да се уточни размерът на квотите следва да посетите адвокат, на място и с цялата документация относно собствеността, за пълна консултация.
Така няма да я бъде.
- Гост.
- Старши потребител
Ще посети адвокат, аз исках да чуя мнението на независими адвокати.
Полага му се но някой може ли да ми каже каква част е по закон? Понеже никаде не пише каква част майка ми копува 1/3; 1/6 или се взима под внимание тази сума която е заплатила каква част е от общата сума на жилището.
Тя иска нейната част да прехвърли на нас.
Наясно съм, че делото за имушество и бракоразводното дело са различни, но при второто дело взима ли се под внимание каква е била причината за бракоразводното дело?
Полага му се но някой може ли да ми каже каква част е по закон? Понеже никаде не пише каква част майка ми копува 1/3; 1/6 или се взима под внимание тази сума която е заплатила каква част е от общата сума на жилището.
Тя иска нейната част да прехвърли на нас.
Наясно съм, че делото за имушество и бракоразводното дело са различни, но при второто дело взима ли се под внимание каква е била причината за бракоразводното дело?
- plamy
- Младши потребител
portokal написа:Какво всъщност е завещала лелята на майка Ви и какво е наследила баба Ви от нея?
На болда няма отговор и до момента- за това ви казвам, че трябва с книжата и при колега.
Иначе, като на пазара- условно, запазената част на бабата е 1/3 от наследството( 29, ал.2 ЗН), не само от апартамента. Като да си има разлика, м?
Та в тези ид. части баща ви е съсобственик с майка ви.
И това е съвсем резонно питане- пак без отговор
portokal написа:Бабата искала ли е възстановяване на запазената си част и ако не, защо точно сте решили за продажбата?....
Вече няма значение, така щото от толкова разпореждания, с неясна цел, вече е налице и съсобственост между родителите ви.
- Гост.
- Старши потребител
Завещава се целият имот подробно описан / така както го пише в НА / " Аз ... завещавам на ... следния недвижим имот, находящ се ...... Тарифираната оценка на завещания недвижим имот е .... " Сумата почти савпада със сумата която е вписана в НА има малко разминаване /разликата между завещанието и НА е 5години/ 1. е завещанието след това НА на името на маика.
Бабата не искала възстановяване на запазената и част незнам защо са го направили по този начин.
Бабата не искала възстановяване на запазената и част незнам защо са го направили по този начин.
- plamy
- Младши потребител
Ясно е защо не е дарение с клаузи.
Но е много интересно,как се дава възможност за наем при съсобственици,при чийто договор е нужно съгласието на всичките собственици.Има възбрана нали?Нали?
Но е много интересно,как се дава възможност за наем при съсобственици,при чийто договор е нужно съгласието на всичките собственици.Има възбрана нали?Нали?
-
namakak - Потребител
Не знам за каква възбрана говорите /ако има кой е налага /? Не съм наясно терминологията за което се извинявам . Писах, че да чуя мнението на специалисти.
- plamy
- Младши потребител
Като са се правили на гяволи навремето с тази продажба на наследство/ ЗА ДА СЕ СПЕСТЯТ РАЗНОСКИ ЗА МДТ/ сега ще патите.
Между впрочем казусът е твърде дилетантски поднесен, така адекватен отговор няма да получите
Между впрочем казусът е твърде дилетантски поднесен, така адекватен отговор няма да получите
- dimist
- Потребител
Няма възбрана.
Последна промяна plamy на 11 Юни 2010, 12:44, променена общо 1 път
- plamy
- Младши потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|