Икам следният проблем. Със сестра ми сме наследнички на банков заем - солидарно отговорни. Тя не желае да го плаща и не желае да се разделя.
До сега наказателните лихви за 1.5г. неплащане са 2000 лева.
има ли начин да се раздели този заем недоброволно?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
подялба на наследствен заем
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: подялба на наследствен заем
1. Не може да сте наследнички на банков заем - може да сте наследници на лице, което е теглило банков кредит.
2. Наследниците не отговарят солидарно за задълженията на наследодателя, а разделно.
3. Така, както сте си задали въпроса, нищо не може да се разбере - ако искате конкретен отговор, опишете подробно случая, както и посочете вие имате ли някакво последващо споразумение с банката, след смъртта на наследодателя.
- blind_guardian
- Потребител
добре - да обясня по-подробно.
1. баща ми е починал.
2.със сестра ми сме негови наследници.
3. баща ми има потребителски кредит.
в банката казаха че - или със сестра ми отиваме двете до банковият клон, в който е взет кредитът и подписваме молба за разделяне на този кредит, или този кредит се плаща - от коя от двете - няма значение.
моята сестра не желае да плаща този заем и не желае този заем да се раздели.
специално съм питала банката - мога ли да платя 1/2 от заема и да приключа със задълженията към тях, те ми казаха че не може. на оставащата 1/2 от заема - сме отново отговорни и сестра ми и аз поравно.
така става ли по-ясно?
отново въпросът ми е: може ли недоброволно да се раздели един заем?
1. баща ми е починал.
2.със сестра ми сме негови наследници.
3. баща ми има потребителски кредит.
в банката казаха че - или със сестра ми отиваме двете до банковият клон, в който е взет кредитът и подписваме молба за разделяне на този кредит, или този кредит се плаща - от коя от двете - няма значение.
моята сестра не желае да плаща този заем и не желае този заем да се раздели.
специално съм питала банката - мога ли да платя 1/2 от заема и да приключа със задълженията към тях, те ми казаха че не може. на оставащата 1/2 от заема - сме отново отговорни и сестра ми и аз поравно.
така става ли по-ясно?
отново въпросът ми е: може ли недоброволно да се раздели един заем?
- dobro_utro
- Нов потребител
Ами според мен може да стане са нотариална покана, с която да се уведоми банката, че баща ви е починал, като се приложи удостоверение за наследници и се поиска да ви посочат каква е дължимата от вас сума - 1/2 от дълга, главници и лихва, която ще заявите, че искате да им изплатите по посочена от тях сметка, а в противен случай и при липса на оказано от кредитора съдействие, същият ще се счита поставен в забава... може би нещо такова, но без съответна компетентна правна помощ - от адвокат, който да оформи текста /или от нотариуса/, не се пробвайте.
- blind_guardian
- Потребител
Колегата е прав.Не сте солидарно отговорна с другия наследник , освен ако не сте подписвали още нещо с банката.Задължително при адвокат , за да не ви товарят с грешни лихви и да Ви въртят номера.А може( можело е, по-скоро ) и да приемете наследството с опис и така ще отговаряте за дълга само до размера на активите , който сте наследили и т.н.
Успех!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|