начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

Къща без нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Re: Къща без нотариален акт

Мнениеот ana_george » 04 Май 2010, 23:09

Благодаря ви, че откликнахте на молбата ми за помощ! Трябва ми малко време, за да вникна във всичко, което сте ми написали като насоки. Днес вече направих първата стъпка- имам пълномощно да ги предствявам пред всички- данъчни, общини, нотариуси и т.н. и да вядя от тяхно име цялата необходима документация. В понеделник планувам пътуване до Гълъбово и до Раднево. Дано да намеря нещо. Ще пиша какво е станало.
ana_george
Младши потребител

Мнениеот Melly » 05 Май 2010, 10:04

poli_g написа::roll:

Да се върна в темата:
Въпрос ...... как се прави ПУП за имот, който не е изключен от горски фонд? Че, напоследък ме занимава този въпрос.
Благодаря.

п.п. Мелка, питането е и към теб. :)

:roll: Таквоз жУвотно ПУП за територия със смесено предназначние, част от която е ГФ :idea: , не съм виждала, не че не може да се създаде като "ПУП-ГМО". Но...Заповедта за одобяването му е незаоносъобразна...., според мен, Поли.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 05 Май 2010, 15:28

Вместо да се разкарвате - дайте да потърсим в АС/кадастъра онлайн. Те си имат
доста удобен интерфейс. В АС е малко вероятно да намерим, защото те пазят данни откакто излезе закона за нотариусите.

Но в кадастралния регистър може да се проверят собственици/носители на други вещни права. Там ще пише и нотариалния акт, или поне някакви документи.

Няма начин да не се намери този имот и сградата в него, все имат ЕККАТЕ номер.

Пишете ми на ЛС ако искате, ще го намерим (пари не взимам, просто помагам).
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот Melly » 06 Май 2010, 01:57

magodeoz написа:Хвърлихме подходящ зеленчук върху подходяща работна повърхност. Така се прави, когато питащият / питащата губят интерес към темата.

Въпрос към адвокати и архитекти - какво, за неодобрен кадастален план не сте ли чували? Какво от това, че по закон трябва да се одобри заедно с регулацията?

Стана ми интересно, magodeoz.
И какво? Я сега кажи кое е първото - яйцето или кокошката. Отговорът според мен е еднозначен - кадастралният план е основа за регулационния. Самият законодателен замисъл е такъв и е прокаран още със ЗЕКНРБ (назад няма да се връщам). А в кои случаи се налага да бъде изменен кадастралния план? И с какви планове се правеше това? Щом сметките по регулация се уредят, счита се че планът е приложен, т.е. имотните граници (кадастъра) съвпадат с регулационните линии (регулацията). Така че двата плана са функционално свързани (причина-следствие-причина и т.н.). :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ana_george » 10 Май 2010, 19:45

Здравейте! Наистина с интерес следя мненията, които публикувате по зададения от мен въпрос и съм благодарна, че се ангажирахте и ми дадохте ценни съвети. Иска ми се да споделя това, което открих днес при пътуването ми до Гълъбово (ако за някой от вас представлява интерес от чисто професионално естество). Направих справка в МТД за това, което е декларирано и се оказа, че има декларирана само сграда на името на майка ми и баба ми. Дядо ми не е бил собственик на земята, а е имал само право на строеж, дадено преди около 50 години от Народен съвет Гълъбово, така че семейството ми не притежава парцела- не е регистриран такъв. От тук нататък...отидох при нотариус в Гълъбово и ми дадоха списък с всички необходими документи за обстоятелствена проверка- явно наистина е дълга процедура и изисква доста разкарване, но няма как...
ana_george
Младши потребител

Мнениеот mladen87 » 02 Апр 2012, 18:24

Добър ден .Бихте ли ме посъветвали ,как да продам вилата си ,която е без нотариален акт от 1964 година насам,така сме я купили ,от един старец на времето през 1989год..В вилата има ток и е в регулация от 1963 год. ,водата сме си я прекарали с решение от общината с скица и закупени тръби за целта.Плащаме данъци за вилата ,ток и вода ,проблема е че не можем да я озаконим по никакъв начин,защото уж можело да се появи някакъв мнин собственик на земята,а някъде бях чел в закона за недвижимата собственост и имотите ,че след 10 години един собственик ,който я позвал като добър стопанин грижейки се добре за къща ,вила ,земя или някаква друга недвижима собственост.че след тези 10 години по закон той придобива дадената недвижима собственост,земята е дадена на собственика от които сме купили вилата за ползване и обработване на земята за отглеждане на зеленчукови и овощни култури ,само че той си е постройл вилата без разрешение ,глобили са го там с незнам каква сума и са му разрешили да живее и да ползва земята и вилата законно от общината.Питам сега след като от 1964година предишния собвеник я е позлвал земята като добър собствник повече от 10 години тя не е ли позакон вече негова собственост и защо не може да се направи нотариален акт в случай ,че и ние сме я позвали и земята и вилата повече от 10 години . Проблема е че не можем по никакъв начин да я озаконим ,зашото щял от някъде разбирате ли да се появи някакъв ''Мними собственик'' , искаме да я продадем ,защото е твърде далеч от града и нямаме достъп до асфалтов път и това ни затрудниява през дъждовните перйоди на годината.Въпросът ми е можем ли без нотариален акт да продадем вилата и земята , тоест да продадем вилата без нотариален акт и земята или да вземем ипотечен кредит и да си купим друга къща, а вилата и земята да останат собственост на банката и те да си я продадът,а ние да си купим нормална къща без радицата неудобства като тези : няма достъп до асфалтов път,а през дъждовните дни е кално и неприятно за живеене ,твърде далеч от града и крайните квартали въобще и сме откъснати от света ,поща не достига до нас ,вземаме си я от централната поща или някой по-близък квартал. ?
mladen87
Нов потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси