- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Къща без нотариален акт
|
|
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Къща без нотариален акт
Здравейте! Става въпрос за селска къща, която беше притежание на баба ми и дадо ми. Дядо ми почина преди години и в момента собственици са баба ми и майка ми, като единствена тяхна наследница. Къщата е строена преди повече от 40 години. Сега семейството ми иска да я продаде, но нямаме нотариален акт за нея, или ако има той е в някакви архиви, и ние незнаем къде да го издирим. Селото е отдалечено от мястото, където живеем. Моля, посъветвайте ме кой е най- лесният начин да се сдобием с нотариален акт, за да осъществим продажбата! Предварително благодаря!
- ana_george
- Младши потребител
Re: Къща без нотариален акт
Да ти кажа откровено..... обикновено такива отдалечени селски къщи струват от 15-20- до към максимум 30 000лв в зависимост от мястото и най-вече дворното място. Да изкараш нот. акт на тази къща ще ти излезе... абе доста хилядарки. Ще те излъжа ако напиша нещо ( имам същият казус )... по-добре изкарай нот. акт на дворното място ( ако няма ) и продавай.... който купи може да ползва къщата както вие сте я ползвали. Тя е записана в съответната община като постройка и си плащате там по 15-20лв данък на година и така. Аз така мисля, но изчакайте съвет и от други
- nikiboy
- Потребител
nikiboy, имам обеца на ухото да бъда внимателен затова:
1. Дали ana_george не иска да продаде само къщата - без двора;
2. ana_george, та майка Ви и баба Ви, ако са собственици или суперфициари на двора, са собственици и на въпросната къща? Какво ви притеснява - предполага се никой не я е завладял с цел придобиването и по давност?;
3.ana_george! При всички случай можете да издирите нотариалния акт на сградата (ако такъв има) в службата по вписванията. Противно на общоприетото схващане, архива с нотариалните актове за 100 г. назад (а може би и повече) се поддържа много добре, навсякъде в страната. Трябва да знаете как да търсите! Имах вече случай да отбележа, че умеете да правите внушения - следователно сте интелигентен човек! Хайде - един архив ли ще е предизвикателството?!
1. Дали ana_george не иска да продаде само къщата - без двора;
2. ana_george, та майка Ви и баба Ви, ако са собственици или суперфициари на двора, са собственици и на въпросната къща? Какво ви притеснява - предполага се никой не я е завладял с цел придобиването и по давност?;
3.ana_george! При всички случай можете да издирите нотариалния акт на сградата (ако такъв има) в службата по вписванията. Противно на общоприетото схващане, архива с нотариалните актове за 100 г. назад (а може би и повече) се поддържа много добре, навсякъде в страната. Трябва да знаете как да търсите! Имах вече случай да отбележа, че умеете да правите внушения - следователно сте интелигентен човек! Хайде - един архив ли ще е предизвикателството?!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
При всички случай можете да издирите нотариалния акт на сградата (ако такъв има) в службата по вписванията. Противно на общоприетото схващане, архива с нотариалните актове за 100 г. назад (а може би и повече) се поддържа много добре, навсякъде в страната. Трябва да знаете как да търсите! Имах вече случай да отбележа, че умеете да правите внушения - следователно сте интелигентен човек! Хайде - един архив ли ще е предизвикателството?!
Ако все пак не намерите натариален акт поне за дворното място пътя е обстоятелствена проверка - с всички книжа, които имате отивате при нотариус от района, в който е имота и той ще ви насочи какво и как да предприемете.
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Благодаря за насоките! Мисля, че не уточних правилно- дворно място с масивна 2-етажна тухлена сграда, гараж и селскостопански постройки- всичко е в едно. Няма никакви документи, освен квитанции за платени данъци, което предполагам пак е нещо. Къщата е в община Гълъбово- там няма съд и служба по вписванията. Районен съд Раднево обслужвал и Гълъбово. Според вас кое ще ми спести време и средства- да отида в Раднево и да търся старите нотариални актове, или да пристъпим към обстоятелствена проверка?! Между другото- обстоятелствената проверка означава да намеря 3-ма свидетели, че роднините ми са стопанисвали имота и да отидем при местен нотариус, така ли? Просто не си заслужава да вадя нови нотариални актове, защото къщите в района са много евтини- 8000- 10000 лв.
- ana_george
- Младши потребител
Първо потърсете в службата по вписвания нот. акт. Обстоятелствената проверка е вече доста скъпа процедура /и заради данъците /.
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
Послушайте постващата преди мен идете в архива, ама предварително се поинтересувайте как се борави с него не е трудно ама е специфично
-
Благодаря!
- ana_george
- Младши потребител
p.s. Мисълта ми вече тече почти като на "юрист"... Ще ми бъде ли небходимо нотариално заверено пълномощно от майка ми и баба ми, за да имам достъп до архива и да получа необходимата документация?
- ana_george
- Младши потребител
Не искам да съм лош пророк, но в съдебния архив най-вероятно ще си загубите времето. Там се търси в азбучници по име, по вид на сделката и по години. Ако дядо Ви се казва Георги, а имотът е описан като "едно ливаде при съседи Иван, Петкан и Драган" - и да го видите - няма да го познаете. Съветът ми е да започнете от Община Гълъбово - може да имат някакво подобие на кадастрален план с разписни списъци към него. Ако имате късмет, оттам може да получите номер и вид на документ за собственост, имена на съседи и т. н.
И - да, ще Ви бъде необходимо пълномощно.
И - да, ще Ви бъде необходимо пълномощно.
- magodeoz
- Активен потребител
Само да вметна- следя постовете и на тримата архитекти ( възможно и да греша за професията ви, но се съмнявам)- респектирате, не само с познания, но и с добрия тон при комуникиране. Интересни сте ми и когато сами си водите чисто професионална дискусия.
п.п. Разписните списъци са едно добро начало, но ако не откриете нищо там- има още регистри, където можете да дирите. Все пак 60-те не са така далечни.
И се сещам, как Мелка откри един НА на мой наследодател, изчезнал по неведоми причини заради атрактивността на мястото в София , от имотната партида...( интересен казус, така щото за първи път в практиката си видях, след като се разплете чорапа, техническа скица, но не с графично изображение, а текстова. Както и скица с бяло мастило върху синя основа от 23г.... и как се купува имот от общинския бирник - интересен казус се оказа. НА се откри в ипотечните книги.
Благодаря, Мелка!
п.п. Разписните списъци са едно добро начало, но ако не откриете нищо там- има още регистри, където можете да дирите. Все пак 60-те не са така далечни.
И се сещам, как Мелка откри един НА на мой наследодател, изчезнал по неведоми причини заради атрактивността на мястото в София , от имотната партида...( интересен казус, така щото за първи път в практиката си видях, след като се разплете чорапа, техническа скица, но не с графично изображение, а текстова. Както и скица с бяло мастило върху синя основа от 23г.... и как се купува имот от общинския бирник - интересен казус се оказа. НА се откри в ипотечните книги.
Благодаря, Мелка!
- Гост.
- Старши потребител
Само да вметна, че в Гълъбово от няколко години насам има районен съд.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
magodeoz, още веднъж ще използвам опита си на бивш главен архитект. Ще направя бегъл исторически преглед с оглед на това най-правилно да подскажем на питащата дали кадастралните рланове и расписните книги към тях могат да бъдат някакъв репер при търсене от преди 40 години.
Изразът "едно ливаде" категорично се отнася към подобни документи от преди 80-100 години, а не от преди 40. Разбира се това не значи, че придобитата собственост не е от тогава или от по рано, но тук трябва да посоча една друга особеност а именно чл.76 ППЗТСУ(отм.ДВ.бр.85/1985г) в който се казваше че кадастралния план се одобряваше заедно с ЗРП. Понеже съгласно чл.13 ал 2 от същия нормативен акт за расписния списък се казваше че неразделна част от кадастралния план, следваше той да се одобрява и изменя по реда на чл.32 ал.1 т.2 изр.първо ЗТСУ. Това постави в невъзможност общинарските чиновници да реагират на всяка промяна в собствеността (имам предвид текущите сделки) и да правят перманентно преписки за изменение на кадастралния план - те просто не го правеха. Поради тези обстоятелства в разписните списъци от преди 40 г. почти не може да се намери нещо читаво. Единствено съдилищата и техните тогавашни регистри се водеха както требе.
poli_g много се радвам че сте обърнали внимание на едно още по-далечно време -времето на т.н. "монархофашизъм", когато добросъвестните техници и инженери са правили такива подробни графики и изчисления, че и днес ни смайват със своята екзакност и всичко това даже не с рапидографи, а с тушовки и мастилници, които помня, като вече ненужен артефакт от моето детство. Днес няма такива техници инженери и архитекти и тяхното усилие не е насочено към това да съхранят вярната информация която да послужи на ana_george Напротив! Има такива, които ще хакнат програмата в компютъра, по начин информацията да не стигне до ana_george
Изразът "едно ливаде" категорично се отнася към подобни документи от преди 80-100 години, а не от преди 40. Разбира се това не значи, че придобитата собственост не е от тогава или от по рано, но тук трябва да посоча една друга особеност а именно чл.76 ППЗТСУ(отм.ДВ.бр.85/1985г) в който се казваше че кадастралния план се одобряваше заедно с ЗРП. Понеже съгласно чл.13 ал 2 от същия нормативен акт за расписния списък се казваше че неразделна част от кадастралния план, следваше той да се одобрява и изменя по реда на чл.32 ал.1 т.2 изр.първо ЗТСУ. Това постави в невъзможност общинарските чиновници да реагират на всяка промяна в собствеността (имам предвид текущите сделки) и да правят перманентно преписки за изменение на кадастралния план - те просто не го правеха. Поради тези обстоятелства в разписните списъци от преди 40 г. почти не може да се намери нещо читаво. Единствено съдилищата и техните тогавашни регистри се водеха както требе.
poli_g много се радвам че сте обърнали внимание на едно още по-далечно време -времето на т.н. "монархофашизъм", когато добросъвестните техници и инженери са правили такива подробни графики и изчисления, че и днес ни смайват със своята екзакност и всичко това даже не с рапидографи, а с тушовки и мастилници, които помня, като вече ненужен артефакт от моето детство. Днес няма такива техници инженери и архитекти и тяхното усилие не е насочено към това да съхранят вярната информация която да послужи на ana_george Напротив! Има такива, които ще хакнат програмата в компютъра, по начин информацията да не стигне до ana_george
-
@julyanvonemona: Не е задължително кадастралният план да е бил одобрен. Това е екстра, неприсъща в масов вид на плановете по онова време (а и съвсем доскоро). Чл. 76 от ППЗТСУ е само добро пожелание за тях. Съветът на ianeva е добър, стига данъчните да са били наясно какво точно правят в посочения период (съмнявам се, обаче). Такива ми ти работи. Ще следя за развитие случая.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:@julyanvonemona: Не е задължително кадастралният план да е бил одобрен. Това е екстра, неприсъща в масов вид на плановете по онова време (а и съвсем доскоро). Чл. 76 от ППЗТСУ е само добро пожелание за тях. Съветът на ianeva е добър, стига данъчните да са били наясно какво точно правят в посочения период (съмнявам се, обаче). Такива ми ти работи. Ще следя за развитие случая.
Едно провокативно включване. Дали пък кадастралния план не се одобряваше едновременно с регулационния - в масовия случай тогава?
Колкото до разписните листове, съм песимистично настроена. А и те самите не са източник такъв, че да се улови следата към придобивния акт. Искам да кажа, че в тези книги, общинарите най-много да са отбелязвали имената на титуляра.
-
Melly - Старши потребител
Melly точно това имам предвидДали пък кадастралния план не се одобряваше едновременно с регулационния - в масовия случай тогава?
-
julyanvonemona написа:Melly точно това имам предвидДали пък кадастралния план не се одобряваше едновременно с регулационния - в масовия случай тогава?
Зная, то клъбцето ми подсказва... та не се налага много да се напъвам.
-
Melly - Старши потребител
1. Отидете в Община Раднево и при инспекторите в отдела "Местни данъци и такси поискайте или копие на декларацията, с която е деклариран имота или да ви аправят справка за посочения в нея Нотариален акт /ако е посочен такъв/. Заължително носете пълномощно и удостоверение за наследници на дядо ви.
2. Ако има цитиран такъв - отивате в Агенцията по вписванията и си го търсите.
3. Ако няма - отивате в Кадастъра. Там си вадите актуална скица /тя така или иначе ще ви е необходима/ и в зависимост какво пише в нея като вид на имота и собственици ... си вадите и данъчна оценка.
4. От там - при нотариус ...
5. Няма как да продадете нещо, което не е ваше - поне по документи. Кой според вас ще го купи.
Относно парите, които ще ви коства изваждането на нот. акт...ами те по всяка вероятност са на база данъчната оценка на имота. А , според мен ...тя няма да е много висока. Можете да видите колко е /ако целия имот е деклариран правилно, де / ...та оценката е напиана в Съобщението за дължимите ДНИ и ТБО за тази година. Само трябва да го прочетете по-внимателно. За съжалене ...няма как да стане без да се разкарвате - и то доста ще се разкарвате. Така , че въоръжете се с търпение. Успех!
2. Ако има цитиран такъв - отивате в Агенцията по вписванията и си го търсите.
3. Ако няма - отивате в Кадастъра. Там си вадите актуална скица /тя така или иначе ще ви е необходима/ и в зависимост какво пише в нея като вид на имота и собственици ... си вадите и данъчна оценка.
4. От там - при нотариус ...
5. Няма как да продадете нещо, което не е ваше - поне по документи. Кой според вас ще го купи.
Относно парите, които ще ви коства изваждането на нот. акт...ами те по всяка вероятност са на база данъчната оценка на имота. А , според мен ...тя няма да е много висока. Можете да видите колко е /ако целия имот е деклариран правилно, де / ...та оценката е напиана в Съобщението за дължимите ДНИ и ТБО за тази година. Само трябва да го прочетете по-внимателно. За съжалене ...няма как да стане без да се разкарвате - и то доста ще се разкарвате. Така , че въоръжете се с търпение. Успех!
- 710601
- Младши потребител
Не разбирам защо, априори, всички приехме, че НА няма да го има в имотните регистри... но е хубаво, че всички имат желание да помогнат.
В регистрите на АВ се търси съвсем лесно- стига да знаеш приблизително година на придобиване... За препис от акта за собственост също ви е нужно изрично пълномощно с нот. заверен подпис и съдържание.
Да се върна в темата:
Въпрос към архитектите- как се прави ПУП за имот, който не е изключен от горски фонд? Че, напоследък ме занимава този въпрос.
Благодаря.
п.п. Мелка, питането е и към теб.
В регистрите на АВ се търси съвсем лесно- стига да знаеш приблизително година на придобиване... За препис от акта за собственост също ви е нужно изрично пълномощно с нот. заверен подпис и съдържание.
Да се върна в темата:
Въпрос към архитектите- как се прави ПУП за имот, който не е изключен от горски фонд? Че, напоследък ме занимава този въпрос.
Благодаря.
п.п. Мелка, питането е и към теб.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа::roll: Не разбирам защо, априори, всички приехме, че НА няма да го има в имотните регистри...
Хвърлихме подходящ зеленчук върху подходяща работна повърхност. Така се прави, когато питащият / питащата губят интерес към темата.
Въпрос към адвокати и архитекти - какво, за неодобрен кадастален план не сте ли чували? Какво от това, че по закон трябва да се одобри заедно с регулацията?
- magodeoz
- Активен потребител
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|